Biserica Ortodoxă Ucraineană rupe legăturile cu biserica rusă din cauza războiului
Liderii bisericilor ortodoxe din Ucraina, care au fost afiliate la Biserica Ortodoxă Rusă, au adoptat vineri măsuri de rupere a legăturilor cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina, într-o mișcare semnificativă împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse și a liderului său spiritual, transmite RFE/RL.
Liderii Bisericii Ortodoxe Ucrainene - Patriarhia Moscovei au făcut acest anunț în urma unui consiliu, la Kiev, axat pe „problemele apărute ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
„Nu suntem de acord cu poziția Patriarhului Kirill al Moscovei cu privire la războiul din Ucraina”, se arată în declarație.
Consilier prezidențial: Orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere, invazia poate fi oprită doar prin forță
Mikhailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean și principalul negociator pentru pace al Ucrainei, a declarat că orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere și că invazia Moscovei poate fi oprită doar prin forță, relatează Reuters.
„Orice acord cu Rusia nu valorează nici cât un ban rupt. Este posibil să se negocieze cu o țară care minte mereu în mod cinic și propagandistic?”, a spus el.
„Rusia a dovedit că este o țară barbară care amenință securitatea mondială. Un barbar nu poate fi oprit decât prin forță”, a adăugat el.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc după ce discuțiile de pace au intrat în impas, ultimele negocieri față în față cunoscute având loc la 29 martie.
Kremlinul a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a arătat nicio dorință de a continua negocierile de pace, în timp ce oficialii de la Kiev au acuzat Rusia pentru lipsa de progrese.
Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului.
Ucraina: Peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși în invazie
Statul Major General al Ucrainei a anunțat sâmbătă dimineață că Rusia a pierdut 30.000 de soldați în războiul început pe 24 februarie.
Potrivit acestuia, armata rusă a mai pierdut 1.330 de tancuri, 3.258 de vehicule blindate, 2.226 de vehicule și rezervoare de combustibil, 628 de piese de artilerie, 203 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 93 de rachete sol-aer, 174 de elicoptere, 207 avioane, 503 drone și 13 ambarcațiuni.
Rusia revendică capturarea orașului Lîman
Forțele rusești dețin acum controlul deplin a orașului Lîman din estul Ucrainei, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.
Vineri, Ucraina a anunțat că Rusia a capturat cea mai mare parte din oraș, dar că forțele sale blocau un avans spre Sloviansk, un oraș aflat la o jumătate de oră de mers cu mașina spre sud-vest.
Orașul a fost disputat de forțele ucrainene și rusești în ultimele zile. Lîman este important din punct de vedere strategic, deoarece oferă acces la poduri feroviare și rutiere importante peste râul Siverski Doneț.
Anterior, Marea Britanie a avertizat că controlul orașului ar oferi Rusiei „un avantaj în potențiala următoare fază a ofensivei din Donbas, când va încerca probabil să avanseze asupra unor orașe cheie deținute de ucraineni mai adânc în regiunea Donețk, Sloviansk și Kramatorsk”.
Facebook Forum