Șeful ONU pentru drepturile omului: atacurile fără discernământ ale Rusiei „pot echivala cu crime de război”
Atacurile fără discernământ ale Rusiei sunt interzise de dreptul internațional umanitar și „pot echivala cu crime de război”, a declarat șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, miercuri, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.
Bachelet a spus că anchetatorii ei analizează 24 de cazuri în care Rusia a folosit muniții cu dispersie.
Spitale, aprovizionarea cu apă și clădiri administrative au fost lovite de rachete sau bombardamente, a spus ea.
„Distrugerea masivă a bunurilor civile și numărul mare de victime civile indică în mod clar că principiile fundamentale ale distincției, proporționalității și precauției nu au fost respectate suficient”, a spus Bachelet, citată de CNN.
Poporul ucrainean suferă un „coșmar viu”, a adăugat Bachelet.
„Ostilitățile trebuie să înceteze, fără întârziere”, a spus Bachelet.
„Astăzi, fac apel la Federația Rusă să țină seama de apelurile clare și puternice ale Adunării Generale și ale acestui Consiliu și să acționeze imediat pentru a-și retrage trupele de pe teritoriul ucrainean”.
OMS: Atacurile asupra sănătății fac parte din strategia Rusiei, civilii ucraineni fiind folosiți ca „piese de șah”
Au fost 82 de atacuri la adresa sănătăţii în Ucraina de la invazia rusă, potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Suntem revoltați că atacurile asupra sănătății continuă. De la începutul invaziei Federației Ruse, au avut loc 82 de atacuri la adresa sănătății, soldându-se cu cel puțin 72 de decese și 43 de răniți, inclusiv pacienți și lucrători sanitari", a spus el la un briefing de presă miercuri, citat de CNN.
„Atacurile asupra asistenței medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat”.
Dr. Mike Ryan, director al Programului OMS pentru Urgențe de Sănătate, a spus că există o „lume de diferențe” între problemele de acces la sănătate din timpul conflictului, comparativ cu conflictul care vizează în mod activ asistența medicală.
„Este o diferență foarte mare între acea situație și o situație în care accesul este interzis în mod activ unei populații, în care eliminarea efectivă a oamenilor face parte din tactici. Face parte din strategia militară", a spus el.
„Aceștia nu sunt oameni prinși în ceața războiului. Nu sunt oameni prinși doar în conflict. Sunt oameni care sunt direct vizați, direct refuzați și folosiți direct ca instrumente strategice, ca piese de șah pe o tablă îngrozitoare și ucigașă pe care nu au niciun drept”, a spus el.
Pentagon: Aproximativ 1.000 de luptători ai grupului Wagner se află în regiunea Donbas
Aproximativ 1.000 de persoane asociate cu grupul Wagner, un grup paramilitar sponsorizat de Rusia, se află acum în regiunea Donbas din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
SUA au văzut Rusia devenind „mult mai activă” în regiunea Donbas „în ultimele zile”, a adăugat Kirby.
„Credem că grupul Wagner are acum aproximativ 1.000 de oameni dedicați Donbasului. ... I-am văzut că acordă prioritate atacurilor aeriene în zona Donbas”, a spus Kirby.
Membrii grupului Wagner s-au luptat în Donbas „în ultimii opt ani, așa că aceasta este o zonă în care grupul Wagner are experiență”, a adăugat Kirby.
Pentagon: Șase din cele 30 de noi transporturi de asistență de securitate ajung în Ucraina
Departamentul de Apărare al SUA a declarat că primele șase din „aproximativ 30 sau cam așa ceva” transporturi totale ale celei mai recente runde de asistență de securitate a SUA către Ucraina au ajuns în regiune, transmite CNN.
„Materialele intră în regiune în fiecare zi, inclusiv în ultimele 24 de ore”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.
Kirby a spus că SUA acordă prioritate „tipurilor de material de care știm că ucrainenii au cea mai mare nevoie”, inclusiv sisteme anti-blindate și antiaeriene, și că dronele Switchblade promise Ucrainei vor începe să fie livrate „relativ curând”.