Linkuri accesibilitate

O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.
O clădire administrativă din Nikolaev a fost bombardată de ruși. 12 persoane au fost ucise.

Războiul lui Putin în Ucraina | 2 milioane de copii au fugit din calea războiului. Putin: Mariupolul va fi bombardat până se va preda

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 35-a zi. Deși rușii au anunțat că se retrag din jurul Kievului, luptele au continuat în suburbiile din nord-vestul și nord-estul orașului.

Două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina, adică jumătate din populația refugiată peste hotare. Peste 1,1 milioane sunt în Polonia, iar restul în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Croația. Peste 100 de copii au murit și 130 au fost răniți, spune UNICEF.

Oficialii americani cred că Putin este dezinformat atât cu privire la calitatea și prestația armatei ruse în Ucraina cât și cu privire la impactul sancțiunilor asupra economiei rusești „pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Armata rusă a bombardat un depozit al Crucii Roșii de la Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că bombardarea orașului asediat Mariupol se va încheia numai atunci când trupele ucrainene vor capitula, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Putin nu a spus nimic despre victimele civile ale blocadei sale, pentru că sute de mii de mariupoleni sunt captivi în subsoluri, unde mor de foame, de sete, de frig și fără medicamente, după ce soldații ruși au tras în cei care stăteau la rând la pâine sau la apă.

Optimiști, oficialii francezi susțin că Putin ar fi fost de acord să ia în considerare planurile de evacuare din oraș. Ar fi pentru prima oară după ce, în mai multe rânduri, partea rusă și-a încălcat angajamentele și a bombardat coridoarele de evacuare a civililor.

China și Rusia sunt tot mai nerăbdătoare să-și dezvolte relațiile bilaterale, iar miniștrii de externe Wang Li și Serghei Lavrov, care s-au întâlnit miercuri în provincia chineză Anhui, au condamnat la unison sancțiunile occidentului împotriva Rusiei. Nimic, în declarația celor doi, despre victimele civile ale invaziei rusești în Ucraina, despre bombardarea țintelor civile și cei aproape 5 milioane de refugiați ucraineni care și-au părăsit casele în ruină pentru a scăpa cu viață de bombardamentele rusești.

La Cernigău, unde a promis Rusia că va reduce din strânsoarea trupelor sale după negocierile de marți, de la Istanbul, nu doar că au continuat bombardamentele, dar au fost răniți 25 de civili.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României săptămâna viitoare, prin legătură video, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, revine și spune că discuțiile de pace de la Istanbul nu au adus „nimic promițător”, dar că negociatorul șef va veni cu noi precizări în cursul zilei.

Rusia bombardează toate orașele de pe linia frontului din Donbas.

Ucraina și Rusia au convenit, miercuri, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, Melitopol și Enerhodar.

Rusia a anunțat că va „reduce drastic operațiunile de luptă” în jurul Kievului și a orașului Cernigău, din nordul Ucrainei, „pentru a spori încrederea reciprocă”. Anunțul a fost făcut după încheierea negocierilor de pace, care au avut loc marți, la Istanbul/Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată însă că angajamentul de retragere a Rusiei este menit să inducă în eroare. Guvernatorul regiunii Cernigău a spus că, miercuri, atacurile rușilor nu au încetat în Cernigău.

Nici țările occidentale nu au încredere în partea rusă. După anunțul retragerii rușilor, președintele american Joe Biden a spus că „să vedem” ce se întâmplă pe teren. Marea Britanie arată că Rusia va fi judecată după acțiuni, nu după cuvinte.

La negocierile de pace de la Istanbul, delegația ucraineană a prezentat planul de a deveni un stat neutru din punct de vedere militar în schimbul garanțiilor de securitate.

Cu toate negocierile de pace și promisiunile rușilor de retragere, luptele intense au continuat, marți după-amiază, în suburbiile Kievului, în special în nord-vestul și nord-estul orașului.

La Nikolaev, în sudul Ucrainei, în urma bombardării unei clădiri administrative, 12 persoane au fost ucise, iar cel puţin 33 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

19:02 30.3.2022

ONU: Peste 1.000 de civili morți în Ucraina, printre care și 98 de copii

Michelle Bachelet, șefa biroului pentru drepturile omului de la ONU, a spus că a verificat 1.189 de decese de civili în Ucraina, inclusiv 98 de copii, de când a început invazia pe 24 februarie.

Cu toate acestea, adevăratul bilant va fi probabil mult mai mare, a avertizat ea, explicând că a fost dificil să se confirme victime în zonele cele mai afectate de război, precum Mariupol.

Bachelet a spus: „Civilii suportă suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică”.

A existat o „creștere semnificativă” a ratei mortalității în rândul civililor din orașele asediate, a spus ea, citată de BBC.

Acest lucru ar putea fi atribuit îngrijirii medicale întrerupte, împreună cu privarea și stresul legate de conflict, a adăugat ea.

18:48 30.3.2022

Scholz către Zelenski: Germania gata să acționeze ca garant al securității pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Germania este pregătită să acționeze ca garant al securității pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german la Berlin, relatează Reuters.

Scholz a semnalat o „dorință generală” cu privire la acest rol într-o discuție telefonică cu Zelenski, a declarat purtătorul său de cuvânt Steffen Hebestreit.

Hebestreit a spus că nu vrea să speculeze dacă rolul de garant al securității va include și o componentă militară.

La negocierile ruso-ucrainene de marți, de la Istanbul, ucrainenii au făcut 10 propuneri, printre care și cea privind declararea neutralității Ucrainei, cu garanții de securitate din partea mai multor state, printre care și Germania.

Publicația Faridaily a dat publicității draftul cu propunerile ucrainene. Specialistul în spațiul ex-sovietic, profesorul Armand Goşu, a publicat pe Facebook traducerea documentului.

18:01 30.3.2022

Lloyd Austin: Putin atacă însuși „nucleul securității transatlantice”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a declarat că invazia președintelui rus Vladimir Putin implică nu doar atacarea Ucrainei, ci și „atacarea principiilor din nucleul securității transatlantice”.

Austin a numit războiul din Ucraina „războiul ales al lui Putin” în timpul discursului de deschidere de la Pentagon, miercuri, înaintea întâlnirii cu ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

„Războiul ales de Putin a afectat îngrozitor victimele civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să-și părăsească țara”, a spus el.

Austin a mulțumit Germaniei pentru colaborarea cu SUA pentru desfășurarea de forțe „în și prin Germania în ultimele luni”, ca parte a prezenței sporite de securitate a SUA în Europa.

El a mai spus că aplaudă decizia Germaniei de a cheltui 2% din „producția lor economică pentru apărare”.

„Împreună, trimitem un mesaj clar, iar acel mesaj este că orice provocare pentru securitatea noastră va primi un răspuns ferm și unit. Și angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO este ferm”, a spus Austin.

Lambrecht a spus că relația dintre SUA și Germania este „bună” și „permanentă”.

„Ne-am întâlnit în vremuri foarte tulburi și ceea ce este important pentru mine este că relația transatlantică, în special relația dintre Germania și Statele Unite, este menită să dureze și să fie durabilă, așa că am putut să arătăm că am fost capabili să ne unim. NATO, că am reușit să unim Europa împotriva președintelui Putin sub forma sancțiunilor pe care le-am decis împreună și mai ales prin sprijinul pe care l-am arătat aliaților noștri din alianță”, a spus Lambrecht.

17:32 30.3.2022

UNICEF: 2 milioane de copii au fugit din Ucraina. Peste 100 au fost omorâți

Aproximativ două milioane de copii au fost forțați să fugă din Ucraina, jumătate din refugiați, a anunțat miercuri Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

Peste 1,1 milioane au ajuns în Polonia, iar alte câteva sute de mii sunt în România, Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

UNICEF a avertizat cu privire la riscul crescut de exploatare a lor și a traficului de copii.

În efortul de a atenua aceste riscuri, agenția ONU extinde „Punctele albastre”, care sunt spații sigure unice pentru familiile care călătoresc.

Peste 100 de copii au fost uciși în conflict și peste 130 au fost răniți.

Peste 2,5 milioane de copii au fost strămutați în interiorul Ucrainei, mai spune UNICEF.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG