Oficial american: „Noi credem că Putin este dezinformat”
SUA consideră că președintele rus Vladimir Putin este „dezinformat” de consilierii săi atât despre cât de prost se comportă armata rusă în Ucraina, cât și despre impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei, a declarat un oficial american pentru CNN și Reuters.
„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni, pentru că consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a spus un oficial american.
Oficialul a spus că evaluarea se bazează pe descoperirile desecretizate ale serviciilor de informații americane.
Oficialul a adăugat că SUA dețin informații care indică faptul că Putin a devenit conștient de dezinformarea, ceea ce a dus la o ruptură între Putin și oficialii săi de top din apărare.
„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă. Există acum o tensiune persistentă între Putin și (Ministerul Apărării), care decurge din neîncrederea lui Putin în conducerea MOD”, a spus oficialul american.
Oficialul a spus că Putin nu știa că armata sa „folosește și pierde recruți în Ucraina, arătând o întrerupere clară a fluxului de informații exacte către președintele rus”.
UNICEF: 2 milioane de copii au fugit din Ucraina. Peste 100 au fost omorâți
Aproximativ două milioane de copii au fost forțați să fugă din Ucraina, jumătate din refugiați, a anunțat miercuri Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.
Peste 1,1 milioane au ajuns în Polonia, iar alte câteva sute de mii sunt în România, Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.
UNICEF a avertizat cu privire la riscul crescut de exploatare a lor și a traficului de copii.
În efortul de a atenua aceste riscuri, agenția ONU extinde „Punctele albastre”, care sunt spații sigure unice pentru familiile care călătoresc.
Peste 100 de copii au fost uciși în conflict și peste 130 au fost răniți.
Peste 2,5 milioane de copii au fost strămutați în interiorul Ucrainei, mai spune UNICEF.
Lloyd Austin: Putin atacă însuși „nucleul securității transatlantice”
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a declarat că invazia președintelui rus Vladimir Putin implică nu doar atacarea Ucrainei, ci și „atacarea principiilor din nucleul securității transatlantice”.
Austin a numit războiul din Ucraina „războiul ales al lui Putin” în timpul discursului de deschidere de la Pentagon, miercuri, înaintea întâlnirii cu ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
„Războiul ales de Putin a afectat îngrozitor victimele civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să-și părăsească țara”, a spus el.
Austin a mulțumit Germaniei pentru colaborarea cu SUA pentru desfășurarea de forțe „în și prin Germania în ultimele luni”, ca parte a prezenței sporite de securitate a SUA în Europa.
El a mai spus că aplaudă decizia Germaniei de a cheltui 2% din „producția lor economică pentru apărare”.
„Împreună, trimitem un mesaj clar, iar acel mesaj este că orice provocare pentru securitatea noastră va primi un răspuns ferm și unit. Și angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO este ferm”, a spus Austin.
Lambrecht a spus că relația dintre SUA și Germania este „bună” și „permanentă”.
„Ne-am întâlnit în vremuri foarte tulburi și ceea ce este important pentru mine este că relația transatlantică, în special relația dintre Germania și Statele Unite, este menită să dureze și să fie durabilă, așa că am putut să arătăm că am fost capabili să ne unim. NATO, că am reușit să unim Europa împotriva președintelui Putin sub forma sancțiunilor pe care le-am decis împreună și mai ales prin sprijinul pe care l-am arătat aliaților noștri din alianță”, a spus Lambrecht.
Scholz către Zelenski: Germania gata să acționeze ca garant al securității pentru Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Germania este pregătită să acționeze ca garant al securității pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german la Berlin, relatează Reuters.
Scholz a semnalat o „dorință generală” cu privire la acest rol într-o discuție telefonică cu Zelenski, a declarat purtătorul său de cuvânt Steffen Hebestreit.
Hebestreit a spus că nu vrea să speculeze dacă rolul de garant al securității va include și o componentă militară.
La negocierile ruso-ucrainene de marți, de la Istanbul, ucrainenii au făcut 10 propuneri, printre care și cea privind declararea neutralității Ucrainei, cu garanții de securitate din partea mai multor state, printre care și Germania.
Publicația Faridaily a dat publicității draftul cu propunerile ucrainene. Specialistul în spațiul ex-sovietic, profesorul Armand Goşu, a publicat pe Facebook traducerea documentului.