Linkuri accesibilitate

Localnicii curăță resturile din centrul cultural distrus în bombardamente la începutul acestei luni, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, în satul Byshiv din afara Kievului, Ucraina, 24 martie 2022. REUTERS/Marko Djurica
Localnicii curăță resturile din centrul cultural distrus în bombardamente la începutul acestei luni, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina continuă, în satul Byshiv din afara Kievului, Ucraina, 24 martie 2022. REUTERS/Marko Djurica

Războiul lui Putin în Ucraina | Mină descoperită de turci în Marea Neagră. Arde un depozit de combustibil de lângă Liov

După o lună de la începutul războiului, oficiali ai Armatei Ruse spun că și-au începlinit obiectivele și se vor concentra pe Donbas.

Un depozit de combustibil din apropierea Liovului se pare că a fost lovit de forțele ruse.

Vitali Kliciko anunță noi restricții în Kiev, de sâmbătă seară, până luni dimineață.

Alarma privind avertizarea de atac aerian a răsunat sâmbătă dimineață la Kiev, în Kirovohrad, în Zaporojie, Dnipro, în Harkiv și Sumi.

UK: „Peste 12 milioane de oameni au în prezent nevoie de asistență umanitară în toată Ucraina.”

Emanuel Macron anunță o operațiune umanitară comună cu Grecia pentru ajutorarea locuitorilor din Mariupol și extragerea celor care doresc acest lucru.

Armata ucraineană susține că generalul rus Iavov Rezanțev a fost ucis în luptele de la Herson. Ar fi al șaptelea general rus dela începutul războiului.

Serghei Rudskoy, prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei susține că potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus semnificativ și că, de aceea, armta rusă se va concentra pe eliberarea Donbasului.

Cel puțin 300 de persoane au murit în urma bombardării teatrului din Mariuopol.

07:04 26.3.2022

Un general rus de rang înalt a făcut unele dintre cele mai detaliate remarci publice până în prezent cu privire la strategia militară a Rusiei în Ucraina. Serghei Rudosky susține vineri că „prima etapă” a planului militar al Rusiei este acum finalizată, iar concentrarea lor principală este acum estul Ucrainei.

Serghei Rudskoy este prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei. „Potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus semnificativ, permițându-ne, subliniez din nou, să concentrăm principalele eforturi pe realizarea scopului principal – eliberarea Donbasului”.


Remarcile lui Rudskoy vin pe măsură ce progresele Rusiei par să fi stagnat în jurul marilor orașe ucrainene precum Kiev și Harkov. De asemenea, Rusia nu a reușit să obțină superioritatea aeriană în Ucraina și a suferit pierderi grele de personal de la începutul invaziei.


„Publicul și experții individuali se întreabă ce facem în zona orașelor ucrainene blocate”, a spus Rudskoy. „Aceste acțiuni sunt efectuate cu scopul de a provoca astfel de daune infrastructurii militare, echipamentelor, personalului Forțelor Armate ale Ucrainei, ale căror rezultate ne permit nu numai să ne legăm forțele și să le împiedicăm să-și întărească gruparea în Donbas”

08:32 26.3.2022

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri, după cum Politico relatează, că Franța va conduce o „operație umanitară excepțională”, alături de Turcia și Grecia, pentru a evacua orașul ucrainean Mariupol, care a fost asediat de forțele ruse timp de trei săptămâni.

„Vom lansa o operațiune umanitară împreună cu Turcia și Grecia pentru a evacua pe toți cei care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Macron reporterilor după un summit de două zile al Consiliului European.

Macron a oferit puține detalii, dar a spus că operațiunea va avea loc „cu cât mai devreme, cu atât mai bine” și va fi desfășurată „în coordonare” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și autoritățile ucrainene. Liderul francez a mai spus că a luat legătura cu primarul din Mariupol.

09:59 26.3.2022

Regatul Unit urmează să furnizeze provizii vitale de alimente în valoare de 2 milioane de lire sterline pentru zonele Ucrainei înconjurate de forțele ruse, a confirmat sâmbătă secretarul de Externe, Liz Truss.

Anunțul vine în urma unei solicitări directe din partea guvernului Ucrainei.

Depozitele din Polonia și Slovacia sunt pregătite pentru a furniza aceste mărfuri guvernului Ucrainei de la începutul săptămânii viitoare. Aproximativ 25 de camioane vor fi apoi transportate pe șosea și pe calea ferată către comunitățile locale ucrainene care au cea mai mare nevoie.

Se estimează că peste 12 milioane de oameni au în prezent nevoie de asistență umanitară în toată Ucraina, iar cifra reală ar putea fi mult mai mare.

11:53 26.3.2022

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a anunțat, la televiziunea națională că s-a ajuns la un acord privind înființarea a 10 noi coridoare pentru evacuarea civililor din orașele aflate în prima linie. În privința evacuărilor din Mariupol, aceasta a spus că civilii trebuie să folosească mașini private. Rușii refuză ca civilii să fie evacuați cu ajutorul autobuzelor.

Președintele Volodimir Zelenski pe 24 martie 2022 la Kiev.
Președintele Volodimir Zelenski pe 24 martie 2022 la Kiev.

Tot sâmbătă, Volodimir Zelenski a cerut ţărilor care extrag petrol să crească producţia pentru ca Rusia să nu-şi poată folosi resursele de hidrocarburi pentru a „şantaja” alte ţări.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG