Linkuri accesibilitate

Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)
Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)

Războiul lui Putin în Ucraina | Antony Blinken: Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la a 28-a zi. Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă se confruntă cu „o amenințare existențială”, a spus un purtător de cuvânt de la Kremlin.

Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat. „Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina”, a spus secretarul de stat Antony Blinken în declarația dată miercuri. „Membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”/ „Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți.” / „Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război”, a spus Blinken.

Oxana Baulina, jurnalistă care a lucrat pentru Europa Liberă și pentru fundația lui Alexei Navalnîi, a fost ucisă miercuri la Kiev.

Armata ucraineană a capturat un locotenent colonel rus, potrivit unui oficial occidental.​

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că războiul Rusiei în Ucraina va duce la o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru că cele două regiuni depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia.

Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg. El a anunțat că alianța va dubla numărul de grupuri de luptă de pe flancul său estic prin desfășurarea a patru grupuri de luptă noi în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut companiilor Renault, Auchan, Leroy Merlin, în discursul susținut în fața parlamentului francez, să nu mai sponsorizeze mașina de război a Rusiei și să înceteze „finanțarea crimelor comise împotriva femeilor și copiilor”.

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că riscul ca Rusia să folosească arme chimice în atacul său în curs de desfășurare asupra Ucrainei este o „amenințare reală”.

Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Gigantul alimentar Nestle suspendă mărcile KitKat și Nesquik în Rusia, după criticile care i-au fost aduse în weekend de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la legăturile sale cu Rusia.

Cernigăul a fost luat ostatic de forțele ruse, care au distrus podul de acces la oraș. Ludmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că locuitorii orașului au fost transformați în ostatici de forțele ruse, care au întrerupt principalele rute pentru ajutorul umanitar. Orașul nu are curent, apă, căldură și gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilori, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” lor în Rusia, a spus ea.

Liderul ucrainean cere Japoniei embargo total asupra comerțului cu Rusia. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat că va revoca statutul comercial al Rusiei de națiune cea mai favorizată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au capturat un convoi umanitar lângă Manguș, la vest de Mariupol. Angajații serviciului de urgență de stat și șoferii de autobuz au fost luați prizonieri iar 100.000 de oameni au rămas în oraș „în condiții inumane, într-o blocada totală, fără alimente, apă, medicamente, sub bombardamente constant”.

Reprezentantul rus pentru climă, Anatoli Ciubais, a demisionat și a părăsit țara în semn de protest față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Forțele ucrainene au recăpătat Irpinul, o suburbie a Kievului, în proporție de 80%, după cum a declarat primarul Oleksandr Markushin.

Pentru prima dată de la începutul războiului, poliția ucraineană a prins un soldat rus acuzat de viol asupra femei căreia îi ucisese soțul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a făcut miercuri noi declarații spunând că trimiterea forțelor de menținere a păcii NATO în Ucraina ar fi „nechibzuită” și „extrem de periculoasă”. „Orice posibil contact între armata noastră şi armata NATO poate duce la consecinţe destul de înţelese, greu de reparat”, a spus el citat de CNN.

Cu o seară înainte, Peskov a spus că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă Rusia se confruntă cu „o amenințare existențială”.

„Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci (n.r. arsenalul nuclear) poate fi folosit în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Dmitri Peskov a spus la CNN. Întrebat dacă președintele Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Peskov a spus: „Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite”.

Imediat după declarațiile lui Peskov, Pentagonul a condamnat marți declarațiile acestuia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, John Kirby, a declarat că remarcile nucleare ale Moscovei sunt „periculoase”.

ONU a anunțat că 3,5 milioane oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine. Se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

16:30 23.3.2022

Franța îngheață 800 de milioane de dolari din activele oligarhilor ruși

Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși ca parte a sancțiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, citat de Reuters.

„Aceste sancțiuni sunt resimțite în Rusia, unde economia se clatină, rubla se prăbușește, bursa este în mare parte închisă și banca centrală este puternic afectată”, a spus el.

El a spus că nu va exista nicio piedică „dacă trebuie să mergem mai departe”, a spus Attal despre o eventuală suplimentare a sancțiunilor.

Cea mai recentă rundă de sancțiuni a Uniunii Europene, aplicată Rusiei la începutul lunii martie, include măsuri care vizează 160 de oligarhi și politicieni ruși.

15:54 23.3.2022

Nestle suspendă mărcile din Rusia, inclusiv KitKat și Nesquik

Gigantul alimentar Nestle suspendă, printre altele, mărcile KitKat și Nesquik în Rusia, după criticile care i-au fost aduse în weekend de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la legăturile sale cu Rusia.

„În continuare, suspendăm mărci renumite Nestlé, precum KitKat și Nesquik, printre altele. Am oprit deja importurile și exporturile neesențiale în și din Rusia, am oprit orice publicitate și am suspendat toate investițiile de capital din țară. Desigur, respectăm pe deplin toate sancțiunile internaționale împotriva Rusiei. Deși nu ne așteptăm să facem profit în țară sau să plătim taxe aferente în viitorul apropiat în Rusia, orice profit va fi donat organizațiilor de ajutor umanitar”, a spus Nestle într-un comunicat, citat de Reuters.

Nestle a spus că activitățile sale în Rusia se vor concentra pe furnizarea de alimente esențiale, cum ar fi hrana pentru sugari și alimentația medicală/spital și nu pe obținerea de profit.

„Această abordare este în conformitate cu scopul și valorile noastre. Susținem principiul asigurării dreptului de bază la hrană”, a spus Nestle.

15:49 23.3.2022

Președintele Ucrainei, în fața parlamentului nipon, cere Japoniei să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a cerut miercuri Japoniei să intensifice presiunea asupra Rusiei printr-un embargo comercial, făcând un apel direct fără precedent la parlamentul în fața căruia a invocat experiența comună a celor două națiuni cu privire la dezastrul nuclear.

Adresându-se parlamentarilor printr-un apel video, ocazie care nu a fost niciodată acordată unui lider străin, Zelenski a mulțumit Japoniei pentru că a deschis calea condamnării invaziei rusești și lansării sancțiunilor în rândul națiunilor asiatice.

Discursul a fost acoperit în direct de aproape toți radiodifuzorii comerciali, evidențiind interesul rar pentru război într-o țară în care problemele interne domină de obicei titlurile, remarcă Reuters.

„Este necesar un embargo asupra comerțului cu Rusia”, a spus Zelenski, îmbrăcat într-o jachetă militară cu fermoar. „Este necesar să scoatem companiile de pe piața rusă pentru ca banii să nu ajungă la armata rusă”.

Ulterior, prim-ministrul Fumio Kishida a declarat că intenționează să facă cunoscute mai multe măsuri de sprijin pentru Ucraina și să întărească sancțiunile impuse de Tokyo împotriva Rusiei la o reuniune a G7 de la Bruxelles.

Sancțiunile Japoniei asupra a 76 de persoane, șapte bănci și alte 12 organisme din Rusia, impuse ca răspuns la invazie, acoperă acum oficialii din apărare și exportatorul de arme de stat Rosoboronexport.

De asemenea, premierul nipon a spus că va revoca statutul comercial al Rusiei de națiune cea mai favorizată.

Zelenski a fost ovaționat în picioare la sfârșitul discursului său.

„Ați fost primii din Asia care a început cu adevărat să facă presiuni asupra Rusiei pentru a restabili pacea, care a susținut sancțiunile împotriva Rusiei și vă îndemn să continuați să faceți acest lucru”, a spus Zelenski.

Ca răspuns la sancțiuni, Rusia, care numește acțiunea sa în Ucraina „o operațiune specială”, s-a retras marți din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de insulele Kurile.

Cunoscute în Japonia sub numele de Teritoriile de Nord, ele reprezintă una dintre principalele bariere în calea unui pact între cele două națiuni pentru a pune capăt oficial celui de-al Doilea Război Mondial.

„Vă îndemn să uniți eforturile statelor asiatice, ale partenerilor voștri, pentru a stabiliza situația, astfel încât Rusia să caute pacea și să oprească tsunami-ul invaziei sale dure”.

15:36 23.3.2022

Cernigăul, prizonier al forțele ruse care au distrus podul de acces la oraș

Există îngrijorări tot mai mari cu privire la situația din orașul încercuit Cernigău, la nord de capitala Ucrainei, Kiev, transmite The Guardian.

Ludmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că locuitorii orașului au fost transformați în ostatici de forțele ruse, care au întrerupt principalele rute pentru ajutorul umanitar.

„Astăzi, Cernigăul rămâne complet separat de capitală. Ocupanții au bombardat podul de peste râul Desna, prin care sunt transportate ajutoare umanitare în oraș și sunt evacuați civili”, a spus Denisova.

„Orașul nu are curent, apă, căldură și gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilor, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” la Lgov [regiunea Kursk, din Rusia]. Rasiştii, rupând Cernigăul de capitală, au transformat locuitorii în ostatici”, a completat ea.

Cernigău, cu o populație de aproape 290.000 de oameni, este sub asediul forțelor ruse de 12 zile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG