Linkuri accesibilitate

Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)
Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)

Războiul lui Putin în Ucraina | Antony Blinken: Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la a 28-a zi. Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă se confruntă cu „o amenințare existențială”, a spus un purtător de cuvânt de la Kremlin.

Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat. „Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina”, a spus secretarul de stat Antony Blinken în declarația dată miercuri. „Membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”/ „Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți.” / „Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război”, a spus Blinken.

Oxana Baulina, jurnalistă care a lucrat pentru Europa Liberă și pentru fundația lui Alexei Navalnîi, a fost ucisă miercuri la Kiev.

Armata ucraineană a capturat un locotenent colonel rus, potrivit unui oficial occidental.​

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că războiul Rusiei în Ucraina va duce la o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru că cele două regiuni depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia.

Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg. El a anunțat că alianța va dubla numărul de grupuri de luptă de pe flancul său estic prin desfășurarea a patru grupuri de luptă noi în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut companiilor Renault, Auchan, Leroy Merlin, în discursul susținut în fața parlamentului francez, să nu mai sponsorizeze mașina de război a Rusiei și să înceteze „finanțarea crimelor comise împotriva femeilor și copiilor”.

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că riscul ca Rusia să folosească arme chimice în atacul său în curs de desfășurare asupra Ucrainei este o „amenințare reală”.

Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Gigantul alimentar Nestle suspendă mărcile KitKat și Nesquik în Rusia, după criticile care i-au fost aduse în weekend de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la legăturile sale cu Rusia.

Cernigăul a fost luat ostatic de forțele ruse, care au distrus podul de acces la oraș. Ludmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că locuitorii orașului au fost transformați în ostatici de forțele ruse, care au întrerupt principalele rute pentru ajutorul umanitar. Orașul nu are curent, apă, căldură și gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilori, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” lor în Rusia, a spus ea.

Liderul ucrainean cere Japoniei embargo total asupra comerțului cu Rusia. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat că va revoca statutul comercial al Rusiei de națiune cea mai favorizată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au capturat un convoi umanitar lângă Manguș, la vest de Mariupol. Angajații serviciului de urgență de stat și șoferii de autobuz au fost luați prizonieri iar 100.000 de oameni au rămas în oraș „în condiții inumane, într-o blocada totală, fără alimente, apă, medicamente, sub bombardamente constant”.

Reprezentantul rus pentru climă, Anatoli Ciubais, a demisionat și a părăsit țara în semn de protest față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Forțele ucrainene au recăpătat Irpinul, o suburbie a Kievului, în proporție de 80%, după cum a declarat primarul Oleksandr Markushin.

Pentru prima dată de la începutul războiului, poliția ucraineană a prins un soldat rus acuzat de viol asupra femei căreia îi ucisese soțul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a făcut miercuri noi declarații spunând că trimiterea forțelor de menținere a păcii NATO în Ucraina ar fi „nechibzuită” și „extrem de periculoasă”. „Orice posibil contact între armata noastră şi armata NATO poate duce la consecinţe destul de înţelese, greu de reparat”, a spus el citat de CNN.

Cu o seară înainte, Peskov a spus că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă Rusia se confruntă cu „o amenințare existențială”.

„Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci (n.r. arsenalul nuclear) poate fi folosit în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Dmitri Peskov a spus la CNN. Întrebat dacă președintele Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Peskov a spus: „Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite”.

Imediat după declarațiile lui Peskov, Pentagonul a condamnat marți declarațiile acestuia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, John Kirby, a declarat că remarcile nucleare ale Moscovei sunt „periculoase”.

ONU a anunțat că 3,5 milioane oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine. Se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

00:18 24.3.2022

Zelenski cere mobilizare globală împotriva războiului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri noaptea, la o lună de la începerea războiului ordonat de Vladimir Putin, mobilizarea populației globului într-o mișcare de opoziție față de acesta.

„Războiul Rusiei nu este doar unul împotriva Ucrainei. E împotriva libertății. Ieșiți în stradă”, a spus Zelenski în engleză, într-un mesaj video transmis de lângă o clădire guvernamentală.

00:02 24.3.2022

Rezoluția Rusiei la ONU pentru ajutor umanitar în Ucraina a picat

O rezoluție elaborată de Rusia nu a trecut miercuri de Consiliul de Securitate al ONU. Rezoluția cerea accesul la ajutor în Ucraina, fără să menționeze rolul Moscovei în război, scrie BBC.

Rusia și China au fost singurii membri care au votat în favoarea rezoluției, restul membrilor abținându-se.

23:42 23.3.2022

Ucraina va primi arme americane în următoarele zile

Noi transporturi de arme americane vor ajunge în Ucraina mâine sau poimâine, a transmis un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, citat de BBC.

Oficialul a refuzat să precizeze ce fel de arme vor fi livrate, însă a adăugat că armele ce vor fi folosite de trupele ucrainene vor avea prioritate pentru livrare.

23:11 23.3.2022

SUA a renunțat la sancționarea lui Roman Abramovici după ce Zelenski a spus că oligarhul rus s-ar putea dovedi un intermediar important în negocierile de pace

Regatul Unit și UE au impus sancțiuni lui Abramovici (foto), UE susținând că „accesul său privilegiat” la Putin „l-a ajutat să-și mențină averea considerabilă”, transmite Wall Street Journal.

Abramovici, care deține clubul de fotbal Chelsea, nu a fost inclus pe lista de sancțiuni din SUA, deși o serie de fonduri speculative din SUA au fost de acord să-i înghețe activele sub îndrumarea Regatului Unit.

Luni, New York Times a scris că Abramovici a folosit companii-fantasmă pentru „a plasa miliarde de dolari în fonduri speculative proeminente și firme de capital privat”.

Deși Zelenski crede că Abramovici ar putea ajuta la negocierea păcii, oficialii americani au declarat pentru WSJ că „nu au niciun motiv să creadă că domnul Abramovici a fost deosebit de util în discuțiile dintre guvernele ucrainene și rus, iar evaluările serviciilor de informații au sugerat, de fapt, contrariul”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG