Linkuri accesibilitate

Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)

Războiul lui Putin în Ucraina | Antony Blinken: Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la a 28-a zi. Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă se confruntă cu „o amenințare existențială”, a spus un purtător de cuvânt de la Kremlin.

Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat. „Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina”, a spus secretarul de stat Antony Blinken în declarația dată miercuri. „Membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”/ „Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți.” / „Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război”, a spus Blinken.

Oxana Baulina, jurnalistă care a lucrat pentru Europa Liberă și pentru fundația lui Alexei Navalnîi, a fost ucisă miercuri la Kiev.

Armata ucraineană a capturat un locotenent colonel rus, potrivit unui oficial occidental.​

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că războiul Rusiei în Ucraina va duce la o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru că cele două regiuni depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia.

Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg. El a anunțat că alianța va dubla numărul de grupuri de luptă de pe flancul său estic prin desfășurarea a patru grupuri de luptă noi în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut companiilor Renault, Auchan, Leroy Merlin, în discursul susținut în fața parlamentului francez, să nu mai sponsorizeze mașina de război a Rusiei și să înceteze „finanțarea crimelor comise împotriva femeilor și copiilor”.

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că riscul ca Rusia să folosească arme chimice în atacul său în curs de desfășurare asupra Ucrainei este o „amenințare reală”.

Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Gigantul alimentar Nestle suspendă mărcile KitKat și Nesquik în Rusia, după criticile care i-au fost aduse în weekend de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la legăturile sale cu Rusia.

Cernigăul a fost luat ostatic de forțele ruse, care au distrus podul de acces la oraș. Ludmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că locuitorii orașului au fost transformați în ostatici de forțele ruse, care au întrerupt principalele rute pentru ajutorul umanitar. Orașul nu are curent, apă, căldură și gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilori, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” lor în Rusia, a spus ea.

Liderul ucrainean cere Japoniei embargo total asupra comerțului cu Rusia. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat că va revoca statutul comercial al Rusiei de națiune cea mai favorizată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au capturat un convoi umanitar lângă Manguș, la vest de Mariupol. Angajații serviciului de urgență de stat și șoferii de autobuz au fost luați prizonieri iar 100.000 de oameni au rămas în oraș „în condiții inumane, într-o blocada totală, fără alimente, apă, medicamente, sub bombardamente constant”.

Reprezentantul rus pentru climă, Anatoli Ciubais, a demisionat și a părăsit țara în semn de protest față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Forțele ucrainene au recăpătat Irpinul, o suburbie a Kievului, în proporție de 80%, după cum a declarat primarul Oleksandr Markushin.

Pentru prima dată de la începutul războiului, poliția ucraineană a prins un soldat rus acuzat de viol asupra femei căreia îi ucisese soțul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a făcut miercuri noi declarații spunând că trimiterea forțelor de menținere a păcii NATO în Ucraina ar fi „nechibzuită” și „extrem de periculoasă”. „Orice posibil contact între armata noastră şi armata NATO poate duce la consecinţe destul de înţelese, greu de reparat”, a spus el citat de CNN.

Cu o seară înainte, Peskov a spus că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă Rusia se confruntă cu „o amenințare existențială”.

„Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci (n.r. arsenalul nuclear) poate fi folosit în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Dmitri Peskov a spus la CNN. Întrebat dacă președintele Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Peskov a spus: „Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite”.

Imediat după declarațiile lui Peskov, Pentagonul a condamnat marți declarațiile acestuia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, John Kirby, a declarat că remarcile nucleare ale Moscovei sunt „periculoase”.

ONU a anunțat că 3,5 milioane oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine. Se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

06:50 23.3.2022

Dmitri Peskov: Moscova ia în considerare folosirea armelor nucleare dacă există o „amenințare existențială”

Într-un interviu la emisiunea Christianei Amanpour de la CNN, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina.

Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă ca Rusia să ia în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o „amenințare existențială”.

„Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci (n.r. arsenalul nuclear) poate fi folosit în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Dmitry Peskov a spus la CNN.

Întrebat dacă președintele Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Peskov a spus: „Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite.

06:59 23.3.2022

Zelenski: Aproape 100.000 de oameni se află la Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, sub bombardamente constante

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti.

„În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant", a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată", scrie CNN.

Zelensky a adăugat că Ucraina a primit peste 100.000 de tone de ajutor umanitar în ultimele două săptămâni.

Zelenski a mai spus că a vorbit marţi cu Papa Francisc şi l-a invitat să viziteze Ucraina.

„Cred că vom putea organiza această vizită importantă, care ne va sprijini fără echivoc pe fiecare dintre noi, pe fiecare dintre ucraineni”, a spus el.

„Vom munci, ne vom lupta în orice fel putem. Până la sfârşit. Cu curaj. Peste tot. Cu energie deplină. Pentru rezultat. Cu toată puterea noastră. Şi nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câştiga", a mai spus Zelenski.

07:07 23.3.2022

Rușii au distrus un laborator de la Cernobîl

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit și distrus” un laborator, susțin oficialii ucraineni, potrivit BBC.

Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că rușii au deteriorat Laboratorul Central de Analitică, care a procesat o mulțime de deșeuri radioactive.

Într-o postare pe Facebook, ucrainenii au arătat că laboratorul avea „probe foarte active și probe de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.

Laboratorul, care a costat aproximativ șase milioane de euro pentru a fi înființat, conținea și „echipamente analitice valoroase” care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenția.

Rușii au capturat Centrala de la Cernobîl din primele zile ale războiului și au ținut captivi muncitorii câteva săptămâni înainte ca unii să fie eliberați.

08:13 23.3.2022

Human Rights Watch: Condamnarea lui Navalnîi, avertisment pentru rușii care vor să protesteze

Condamnarea de marți a opozantului Alexei Navalnîi pentru „noi acuzații false” arată că Moscova își intensifică represiunea împotriva disidenței în țară, în timp ce luptă cu invazia neprovocată a Ucrainei, susține organizația Human Rights Watch.

„Se pare că acest verdict are scopul nu numai de a-l reduce la tăcere, ci și de a servi drept avertisment pentru societatea civilă rusă și pentru oricine îndrăznește să se opună politicilor Kremlinului”, a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch, citat de CNN.

Marți, Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de bani de la propria sa Fundație Anticorupție și condamnat la încă nouă ani de închisoare. De asemenea, a fost amendat cu echivalentul a 11.200 de dolari.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG