Linkuri accesibilitate

Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)
Un pompier ucrainean pulverizează apă pe o casă distrusă miercuri de obuze în Kiev, 23 martie 2022. (AP Foto/Vadim Ghirda)

Războiul lui Putin în Ucraina | Antony Blinken: Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la a 28-a zi. Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă se confruntă cu „o amenințare existențială”, a spus un purtător de cuvânt de la Kremlin.

Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat. „Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina”, a spus secretarul de stat Antony Blinken în declarația dată miercuri. „Membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”/ „Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând în urmă mii de civili nevinovați uciși sau răniți.” / „Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război”, a spus Blinken.

Oxana Baulina, jurnalistă care a lucrat pentru Europa Liberă și pentru fundația lui Alexei Navalnîi, a fost ucisă miercuri la Kiev.

Armata ucraineană a capturat un locotenent colonel rus, potrivit unui oficial occidental.​

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează că războiul Rusiei în Ucraina va duce la o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru că cele două regiuni depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia.

Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg. El a anunțat că alianța va dubla numărul de grupuri de luptă de pe flancul său estic prin desfășurarea a patru grupuri de luptă noi în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut companiilor Renault, Auchan, Leroy Merlin, în discursul susținut în fața parlamentului francez, să nu mai sponsorizeze mașina de război a Rusiei și să înceteze „finanțarea crimelor comise împotriva femeilor și copiilor”.

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că riscul ca Rusia să folosească arme chimice în atacul său în curs de desfășurare asupra Ucrainei este o „amenințare reală”.

Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Gigantul alimentar Nestle suspendă mărcile KitKat și Nesquik în Rusia, după criticile care i-au fost aduse în weekend de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la legăturile sale cu Rusia.

Cernigăul a fost luat ostatic de forțele ruse, care au distrus podul de acces la oraș. Ludmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că locuitorii orașului au fost transformați în ostatici de forțele ruse, care au întrerupt principalele rute pentru ajutorul umanitar. Orașul nu are curent, apă, căldură și gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilori, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” lor în Rusia, a spus ea.

Liderul ucrainean cere Japoniei embargo total asupra comerțului cu Rusia. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat că va revoca statutul comercial al Rusiei de națiune cea mai favorizată.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au capturat un convoi umanitar lângă Manguș, la vest de Mariupol. Angajații serviciului de urgență de stat și șoferii de autobuz au fost luați prizonieri iar 100.000 de oameni au rămas în oraș „în condiții inumane, într-o blocada totală, fără alimente, apă, medicamente, sub bombardamente constant”.

Reprezentantul rus pentru climă, Anatoli Ciubais, a demisionat și a părăsit țara în semn de protest față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Forțele ucrainene au recăpătat Irpinul, o suburbie a Kievului, în proporție de 80%, după cum a declarat primarul Oleksandr Markushin.

Pentru prima dată de la începutul războiului, poliția ucraineană a prins un soldat rus acuzat de viol asupra femei căreia îi ucisese soțul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a făcut miercuri noi declarații spunând că trimiterea forțelor de menținere a păcii NATO în Ucraina ar fi „nechibzuită” și „extrem de periculoasă”. „Orice posibil contact între armata noastră şi armata NATO poate duce la consecinţe destul de înţelese, greu de reparat”, a spus el citat de CNN.

Cu o seară înainte, Peskov a spus că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă Rusia se confruntă cu „o amenințare existențială”.

„Deci, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci (n.r. arsenalul nuclear) poate fi folosit în conformitate cu conceptul nostru”, a spus Dmitri Peskov a spus la CNN. Întrebat dacă președintele Putin ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare, Peskov a spus: „Avem un concept de securitate internă și este public, puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite”.

Imediat după declarațiile lui Peskov, Pentagonul a condamnat marți declarațiile acestuia. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, John Kirby, a declarat că remarcile nucleare ale Moscovei sunt „periculoase”.

ONU a anunțat că 3,5 milioane oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine. Se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

22:20 23.3.2022

Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război

Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat.

Iată declarația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken:

„De când și-a lansat războiul neprovocat și nedeclarat, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând (în urmă - n.r.) mii de civili nevinovați uciși sau răniți.

Săptămâna trecută, am reluat declarația președintelui Biden, bazată pe nenumăratele relatări și imagini (cu dovezi ale - n.r.) distrugerii și suferinței, ăe care le-am văzut cu toții, cu crime de război comise de forțele lui Putin în Ucraina. Am remarcat atunci că atacarea deliberată a civililor este o crimă de război. Am subliniat că Departamentul de Stat și alți experți guvernamentali americani documentau și evaluează potențiale crime de război din Ucraina.

Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA evaluează că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina.

Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în ultimă instanță pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice. Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală.”

21:47 23.3.2022

Jurnalistă care a colaborat în trecut cu Europa Liberă ucisă la Kiev

Oxana Baulina (foto), jurnalistă la agenția de presă Insider, a murit în urma unui bombardament în Kiev în timpul unei sarcini editoriale, relatează publicația pentru care aceasta lucra, citată de serviciul ucrainean al Europei Libere.

„Se afla în misiune filmând dezastrul de după bombardarea districtului Podolski (din Kiev, n.r.) de către trupele ruse. Un alt civil a fost ucis cu ea, iar alți doi oameni care o însoțeau au fost răniți și transportați la spital”, scrie The Insider.

Baulina a colaborat cu mai multe agenții de presă, printre care Europa Liberă și Mediazone.

Jurnalista a lucrat, de asemenea, pentru Fundația Anticorupție înființată de liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

21:18 23.3.2022

Rusia va expulza diplomați americani

Presa de stat rusă a transmis că Ministerul de Externe a trimis ambasadei SUA la Moscova o listă cu diplomații americani pe care îi expulzează.

Mișcarea vine la scurt timp după ce 12 diplomați ruși au fost expulzați din misiunea Rusiei la ONU la New York, la începutul acestei luni.

Ministerul rus de Externe a transmis că americanilor li s-a spus „ferm că orice acțiune ostilă a Statelor Unite împotriva Rusiei va primi un răspuns decisiv și adecvat”, a informat Interfax, citat de BBC.

21:04 23.3.2022

Oficiali NATO: Până la 15.000 de soldați ruși morți în Ucraina

Doi oficiali de rang înalt din Nato, citați de CNN, au transmis miercuri că aproape 15.000 de soldați ruși au murit în prima lună de război din Ucraina. Oficialii au făcut estimarea în timpul unui briefing cu reporterii.

Cei doi au precizat că numărul real al morților de partea Rusiei ar varia între 7.000 și 15.000. Estimările lor se bazează pe informațiile venite din partea Ucrainei, pe cele oferite „intenționat sau din greșeală” de Rusia și pe informații cu „sursă deschisă”.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene estimează că aproximativ 15.600 de soldați ruși au fost uciși în conflictul început pe data de 24 februarie 2022. Oficialii ucraineni estimează că numărul de morți, răniți și dispăruți ar putea fi undeva între 30.000 și 40.000.

Un vehicul de luptă rusesc BMD-4M, avariat în localitatea Gostomel, regiunea Kievului, 3 martie 2022.
Un vehicul de luptă rusesc BMD-4M, avariat în localitatea Gostomel, regiunea Kievului, 3 martie 2022.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG