Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război
Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat.
Iată declarația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken:
„De când și-a lansat războiul neprovocat și nedeclarat, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând (în urmă - n.r.) mii de civili nevinovați uciși sau răniți.
Săptămâna trecută, am reluat declarația președintelui Biden, bazată pe nenumăratele relatări și imagini (cu dovezi ale - n.r.) distrugerii și suferinței, ăe care le-am văzut cu toții, cu crime de război comise de forțele lui Putin în Ucraina. Am remarcat atunci că atacarea deliberată a civililor este o crimă de război. Am subliniat că Departamentul de Stat și alți experți guvernamentali americani documentau și evaluează potențiale crime de război din Ucraina.
Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA evaluează că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina.
Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în ultimă instanță pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice. Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală.”
Jurnalistă care a colaborat în trecut cu Europa Liberă ucisă la Kiev
Oxana Baulina (foto), jurnalistă la agenția de presă Insider, a murit în urma unui bombardament în Kiev în timpul unei sarcini editoriale, relatează publicația pentru care aceasta lucra, citată de serviciul ucrainean al Europei Libere.
„Se afla în misiune filmând dezastrul de după bombardarea districtului Podolski (din Kiev, n.r.) de către trupele ruse. Un alt civil a fost ucis cu ea, iar alți doi oameni care o însoțeau au fost răniți și transportați la spital”, scrie The Insider.
Baulina a colaborat cu mai multe agenții de presă, printre care Europa Liberă și Mediazone.
Jurnalista a lucrat, de asemenea, pentru Fundația Anticorupție înființată de liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
Rusia va expulza diplomați americani
Presa de stat rusă a transmis că Ministerul de Externe a trimis ambasadei SUA la Moscova o listă cu diplomații americani pe care îi expulzează.
Mișcarea vine la scurt timp după ce 12 diplomați ruși au fost expulzați din misiunea Rusiei la ONU la New York, la începutul acestei luni.
Ministerul rus de Externe a transmis că americanilor li s-a spus „ferm că orice acțiune ostilă a Statelor Unite împotriva Rusiei va primi un răspuns decisiv și adecvat”, a informat Interfax, citat de BBC.
Oficiali NATO: Până la 15.000 de soldați ruși morți în Ucraina
Doi oficiali de rang înalt din Nato, citați de CNN, au transmis miercuri că aproape 15.000 de soldați ruși au murit în prima lună de război din Ucraina. Oficialii au făcut estimarea în timpul unui briefing cu reporterii.
Cei doi au precizat că numărul real al morților de partea Rusiei ar varia între 7.000 și 15.000. Estimările lor se bazează pe informațiile venite din partea Ucrainei, pe cele oferite „intenționat sau din greșeală” de Rusia și pe informații cu „sursă deschisă”.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene estimează că aproximativ 15.600 de soldați ruși au fost uciși în conflictul început pe data de 24 februarie 2022. Oficialii ucraineni estimează că numărul de morți, răniți și dispăruți ar putea fi undeva între 30.000 și 40.000.