Olaf Sholz: Un embargo imediat asupra enegiei din Rusia ar fi devastator
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că un embargo instantaneu asupra aprovizionării cu energie a Rusiei ar trebui respins, pentru că impactul asupra Europei va fi devastator.
El a precizat că Germania este în proces de a deveni independentă de sursele de energie rusești, dar „că făcând asta de la o zi la alta ar împinge țara noastră și întreaga Europă într-o recesiune”, scrie BBC.
El a avertizat că „industrii întregi ar fi în pragul colapsului” și că sancțiunile anti-ruse existente îi lovesc deja puternic pe cetățenii germani.
Ucrainenii au 80% din Irpin sub control
Primarul suburbiei Irpin din Kiev, Oleksandr Markushin, a declarat că forțele ucrainene „au 80% din orașul sub control”.
Vorbind la televiziunea ucraineană, Markushin a spus: „Orașul nostru este bombardat în mod constant de sisteme GRAD. Foarte masiv. Ei lovesc zona rezidențială, clădiri cu mai multe etaje”.
În ciuda evacuărilor în masă ale civililor din ultimele săptămâni, Markushin, care a spus că propria sa casă a fost distrusă miercuri, a estimat că până la 6.000 de oameni sunt încă în Irpin și că grupuri mici sunt evacuate în fiecare zi.
„Aproximativ 4.000 de oameni nu vor deloc să părăsească orașul. Îi ajutăm cu alimente și provizii medicale", a adăugat primarul.
Irpin este o suburbie situată la nord-vest de Kiev, bombardată puternic de trupele ruse.
Ministerul de Externe rus: Au fost două schimburi de prizonieri cu ucrainenii
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat miercuri că au fost organizate două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina, fără a preciza nici data când au avut loc acestea, nici numărul de prizonieri vizaţi.
„Ministerul Apărării al Rusiei organizează zilnic coridoare umanitare şi evacuări de civili din localităţi. Mai mult, au avut loc două schimburi de prizonieri între Rusia şi Ucraina", a anunţat, fără a face mai multe precizări, Ministerul de Externe rus într-un comunicat, denunţând luările de poziţie ale Uniunii Europene (UE) la adresa Moscovei şi a ofensivei sale militare asupra ţării vecine, citat de Agerpres.
Luni, Tatiana Moskalkova, delegata pentru drepturile omului la Kremlin, a evocat un schimb în Ucraina a nouă prizonieri ruşi contra lui Ivan Fedorov, primarul oraşului ucrainean Melitopol, cucerit de Moscova.
Reprezentatul rus pentru climă a demisionat și a părăsit Rusia în semn de protest împotriva războiului din Ucraina
Reprezentantul rus pentru climă, Anatoli Ciubais (foto), a demisionat și a părăsit țara în semn de protest față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina, transmite Bloomberg.
Ciubais, în vârstă de 66 de ani, este unul dintre puținii reformatori economici din anii 1990 care a rămas în guvernul lui Putin și a menținut legături strânse cu oficialii occidentali.
Putin a avertizat pe 16 martie că va curăța Rusia de „trădători”, pe care îi acuză că lucrează pe ascuns pentru SUA și aliații săi.