Franța îngheață 800 de milioane de dolari din activele oligarhilor ruși
Autoritățile franceze au înghețat 800 de milioane de dolari în active aparținând oligarhilor ruși ca parte a sancțiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, citat de Reuters.
„Aceste sancțiuni sunt resimțite în Rusia, unde economia se clatină, rubla se prăbușește, bursa este în mare parte închisă și banca centrală este puternic afectată”, a spus el.
El a spus că nu va exista nicio piedică „dacă trebuie să mergem mai departe”, a spus Attal despre o eventuală suplimentare a sancțiunilor.
Cea mai recentă rundă de sancțiuni a Uniunii Europene, aplicată Rusiei la începutul lunii martie, include măsuri care vizează 160 de oligarhi și politicieni ruși.
Joe Biden: Războiul chimic din Ucraina este o „amenințare reală”
Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri că amenințarea ca Rusia să folosească arme chimice în atacul său în curs de desfășurare asupra Ucrainei este „reală”, transmite CNN.
Avertismentul a fost lansat înainte să plece de la Casa Albă pentru o călătorie cu mize mari în Europa, unde va promova unitatea occidentală și sprijinul pentru Ucraina.
„Cred că este o amenințare reală”, a spus Biden, întrebat dacă amenințarea războiului chimic în Ucraina este una reală. El a refuzat să dea mai multe detalii înainte de a se îmbarca pe Marine One.
Întrebat care va fi mesajul său către partenerii europeni, el a spus: „Voi spune asta în față, voi spune tot ce am de spus, o voi spune când voi ajunge acolo.”
Utilizarea armelor chimice de către Rusia ar „schimba total natura conflictului”, spune șeful NATO
Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă și ar „schimba total natura conflictului” din Ucraina, a declarat miercuri secretarul NATO Jens Stoltenberg (foto), transmite Reuters.
Vorbind înaintea summitului NATO de joi la Bruxelles, șeful NATO a avertizat că folosirea armelor chimice ar fi o „încălcare flagrantă a dreptului internațional și cu consecințe de mare amploare”.
Stoltenberg a acuzat China că oferă sprijin politic și că „împrăștie minciuni flagrante și dezinformare” și a spus că rolul Beijingului în invazie va fi și el discutat la summit.
El a spus că China a pus sub semnul întrebării dreptul națiunilor independente de a-și alege propria cale, adăugând că alianța este îngrijorată că China ar putea oferi „sprijin material pentru invazia rusă”.
Stoltenberg a cerut ca Belarusul să pună capăt și „complicității sale în invazia lui Putin” și a avertizat că deciziile luate la summitul de mâine vor avea „implicații de mare anvergură”.
Bursa din Moscova se redeschide parțial joi
Bursa de la Moscova se va redeschide parțial joi pentru tranzacționarea acțiunilor rusești joi, la aproape o lună după ce s-a închis în urma izbucnirii războiului din Ucraina, scrie CNN.
Banca Centrală a Rusiei a anunțat că tranzacționarea a 33 de acțiuni va fi reluată pe 24 martie, între 9:50 și 14:00 ora locală.
Acțiunile ce vor fi tranzacționate provin de la companii mari din Rusia, precum Gazprom, Lukoil, VTB Bank, Sberbank, Rusal și Rosneft.
„Programul de lucru al Bursei din Moscova pentru următoarele zile va fi anunțat ulterior pe site-ul oficial al Băncii Rusiei”, a adăugat Banca Centrală.