Guvernul SUA a ajuns la concluzia că Putin a comis crime de război
Guvernul SUA consideră, pe baza evaluării făcute dovezilor strânse, că în Ucraina au fost comise crime de război și că civilii au fost vizați în mod deliberat.
Iată declarația secretarului de stat al SUA, Antony Blinken:
„De când și-a lansat războiul neprovocat și nedeclarat, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele ruse au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând (în urmă - n.r.) mii de civili nevinovați uciși sau răniți.
Săptămâna trecută, am reluat declarația președintelui Biden, bazată pe nenumăratele relatări și imagini (cu dovezi ale - n.r.) distrugerii și suferinței, ăe care le-am văzut cu toții, cu crime de război comise de forțele lui Putin în Ucraina. Am remarcat atunci că atacarea deliberată a civililor este o crimă de război. Am subliniat că Departamentul de Stat și alți experți guvernamentali americani documentau și evaluează potențiale crime de război din Ucraina.
Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA evaluează că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina.
Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în ultimă instanță pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice. Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală.”
SUA a renunțat la sancționarea lui Roman Abramovici după ce Zelenski a spus că oligarhul rus s-ar putea dovedi un intermediar important în negocierile de pace
Regatul Unit și UE au impus sancțiuni lui Abramovici (foto), UE susținând că „accesul său privilegiat” la Putin „l-a ajutat să-și mențină averea considerabilă”, transmite Wall Street Journal.
Abramovici, care deține clubul de fotbal Chelsea, nu a fost inclus pe lista de sancțiuni din SUA, deși o serie de fonduri speculative din SUA au fost de acord să-i înghețe activele sub îndrumarea Regatului Unit.
Luni, New York Times a scris că Abramovici a folosit companii-fantasmă pentru „a plasa miliarde de dolari în fonduri speculative proeminente și firme de capital privat”.
Deși Zelenski crede că Abramovici ar putea ajuta la negocierea păcii, oficialii americani au declarat pentru WSJ că „nu au niciun motiv să creadă că domnul Abramovici a fost deosebit de util în discuțiile dintre guvernele ucrainene și rus, iar evaluările serviciilor de informații au sugerat, de fapt, contrariul”.
Ucraina va primi arme americane în următoarele zile
Noi transporturi de arme americane vor ajunge în Ucraina mâine sau poimâine, a transmis un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, citat de BBC.
Oficialul a refuzat să precizeze ce fel de arme vor fi livrate, însă a adăugat că armele ce vor fi folosite de trupele ucrainene vor avea prioritate pentru livrare.
Rezoluția Rusiei la ONU pentru ajutor umanitar în Ucraina a picat
O rezoluție elaborată de Rusia nu a trecut miercuri de Consiliul de Securitate al ONU. Rezoluția cerea accesul la ajutor în Ucraina, fără să menționeze rolul Moscovei în război, scrie BBC.
Rusia și China au fost singurii membri care au votat în favoarea rezoluției, restul membrilor abținându-se.