Linkuri accesibilitate

Cadavrul unui civil zace pe stradă în Bucea, regiunea Kiev, 2 aprilie 2022. Localnicii au povestit reporterilor că a fost ucis de soldații armatei ruse.
Cadavrul unui civil zace pe stradă în Bucea, regiunea Kiev, 2 aprilie 2022. Localnicii au povestit reporterilor că a fost ucis de soldații armatei ruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Execuții sumare, gropi comune și femei violate. Lideri SUA și UE: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere

Întreaga regiune Kiev a fost recucerită de către armata ucraineană, în timp ce invazia rusă a intrat în cea de-a 39-a zi. Cu fiecare stradă, soldații ucraineni descoperă atrocitățile ocupației ruse: de la civili executați, la gropi comune.

Forțele ucrainene au recucerit întreaga regiune din jurul Kievului, afirmă ministrul adjunct al apărării, în timp ce forțele rusești se retrag din orașe cheie.

Trupele rusești au abandonat aeroportul Hostomel din apropierea capitalei, lăsând în urmă epava celui mai mare avion din lume.

Pe măsură ce soldații ruși se retrag, dovezile privind uciderea civililor se înmulțesc. În orașul Bucea, de lângă Kiev, au fost găsite cel puțin 20 de cadavre împrăștiate pe străzi.

Primarul orașului a spus că toate victimele au fost „împușcate în ceafă” și că alte 280 de cadavre au fost îngropate într-o groapă comună.

Lideri și oficiali din SUA, UE NATO și UK au condamnat crimele și au spus că Rusia trebuie să plătească pentru faptele groaznice.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și a spus că imaginile reprezintă „ultimul fals al regimului de la Kiev”.

Dimineață, mai mult explozii au fost auzite în orașul portuar Odesa din sudul țării, situat pe coasta Mării Negre, în apropiere de România.

Într-o alocuțiune video, președintele Ucrainei afirmă că forțele rusești vor să cucerească estul și sudul țării și îi laudă pe cei care apără portul asediat Mariupol.

Peste 4.200 de civili ucraineni au reușit să fugă sâmbătă din Mariupol, prin mai multe coridoare de evacuare. Se estimează că peste 100.000 de oameni se află în continuare în orașul asediat.

19:24 3.4.2022

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavrul unei femei care a fost ucisă de soldații armatei ruse zace pe stradă, în Bucea, 2 aprilie 2022.
Cadavrul unei femei care a fost ucisă de soldații armatei ruse zace pe stradă, în Bucea, 2 aprilie 2022.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavrul unei femei care a fost ucisă de soldații armatei ruse zace pe stradă, în Bucea, 2 aprilie 2022.

Poporul ucrainean nu vrea să fie supus de Rusia și, ca urmare, este distrus și exterminat, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu la CBS News.

El a adăugat că invazia rusă implică „torturarea întregii națiuni”.

Întrebat dacă acțiunile Rusiei au constituit un genocid, el a spus: „Într-adevăr, acesta este un genocid. Eliminarea întregii națiuni și a poporului. Noi suntem cetățeni ai Ucrainei. Avem mai mult de 100 de naționalități”.

„Este vorba despre distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități. Noi suntem cetățenii Ucrainei și nu vrem să fim supuși politicii Federației Ruse. Acesta este motivul pentru care suntem distruși și exterminați, iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului XXI”, a spus el.

18:52 3.4.2022

Maia Sandu condamnă masacrul din orașul Bucea

Președinta Moldovei a transmis un mesaj de condamnare a „crimelor împotriva umanității”.

„Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Ea a precizat că ziua de luni, 4 aprilie 2022, va fi declarată zi de doliu național „în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

SUA oferă Moldovei 50 de milioane de dolari pentru a ajuta refugiații ucraineni

Statele Unite vor oferi 50 de milioane de dolari pentru a ajuta Republica Moldova să asiste refugiații ucraineni, prin susținerea programelor de instruire și echipament pentru gestionarea frontierelor, precum și a eforturilor de combatere a traficului de persoane.

Misiunea SUA a precizat că finanțarea va oferi, de asemenea, asistență „pentru a îmbunătăți responsabilitatea și transparența în sectorul justiției și pentru a combate corupția și criminalitatea cibernetică”.

„Astăzi, am putut vedea la fața locului modul în care guvernul dumneavoastră și poporul moldovean s-au unit pentru a îmbrățișa refugiații ucraineni - majoritatea femei și copii - care au fost forțați să lase în urmă tot ceea ce au și oamenii pe care îi iubesc pentru a fugi în siguranță”, a declarat ambasadorul ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul moldovean, transmite CNN.

„I-ați primit cu brațele deschise. Și pentru aceasta, ospitalitatea și generozitatea dumneavoastră sunt acum cunoscute în întreaga lume. Vreau să știți că, în toate eforturile voastre, aveți un partener angajat în Statele Unite”, a mai spus ea.

Peste 4,1 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei ruse, potrivit datelor ONU, iar aproape 400.000 au ajuns în Moldova.

18:42 3.4.2022

Șeful NATO: „O brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de zeci de ani”

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „inacceptabile” decesele civililor din orașul Bucea.

El a spus pentru CNN că aceste decese sunt „o brutalitate împotriva civililor pe care nu am mai văzut-o în Europa de zeci de ani” și că acest lucru „subliniază importanța faptului că acest război trebuie să se încheie”.

Stoltenberg a mai spus că „ceea ce vedem nu este o retragere reală”.

„Vedem că Rusia își repoziționează trupele și că o parte dintre ele se întorc pentru a le reînarma, pentru a le întări și pentru a le realimenta. Nu ar trebui să fim, într-un fel, prea optimiști, deoarece atacurile vor continua”, a completat el.

Vicecancelarul Germaniei: „Crime de război groaznice”

„Această crimă de război groaznică nu poate rămâne fără răspuns”, a declarat vicecancelarul german, Robert Habeck, într-un interviu acordat ziarului Bild.

Habeck a adăugat: „Cred că se impune o întărire a sancțiunilor. Este ceea ce pregătim împreună cu partenerii noștri din UE”.

17:34 3.4.2022

Emmanuel Macron: Imaginile de la Bucea sunt insuportabile și Rusia trebuie să răspundă pentru crime

Președintele Franței a calificat imaginile de la Bucea drept „de nesuportat” și a spus că „autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime”.

„Imaginile care vin din Bucea, un oraș eliberat de lângă Kiev, sunt de nesuportat. Pe străzi, sute de civili au fost uciși cu lașitate. Compasiunea mea pentru victime, solidaritatea mea cu ucrainenii. Autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime”, a scris Macron, pe Twitter.

„Sunt consternată de informațiile privind ororile de nedescris din zonele din care Rusia se retrage. Este nevoie urgentă de o anchetă independentă. Autorii crimelor de război vor fi trași la răspundere”, a reacționat Ursula von der Leyen, președinte Comisiei Europene.

Antony Blinken: Imaginile sunt ca un pumn în stomac

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a descris scenele cu cadavrele de pe stradă de la Bucea ca sunt un „pumn încasat în stomac”.

„Nu poți să nu vezi aceste imagini ca pe un pumn în stomac”, a declarat el, pentru CNN.

„Aceasta este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi atâta timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă”, a mai spus Antony Blinken.

„Încă de la începutul agresiunii am spus că noi credem că forțele ruse au comis crime de război și am lucrat pentru a documenta acest lucru, pentru a furniza informațiile pe care le avem organizațiilor relevante, care vor pune toate acestea cap la cap. Și trebuie să existe responsabilitate pentru asta”, a adăugat oficialul american.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG