Linkuri accesibilitate

Justiția rusă îl condamnă pe Alexei Navalnîi la 9 ani de închisoare


Alexei Navalnîi, în prima zi a noului său proces, în orașul Pokrov, în data de 15 februarie 2022. La finalul procesului, în 22 martie, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare.
Alexei Navalnîi, în prima zi a noului său proces, în orașul Pokrov, în data de 15 februarie 2022. La finalul procesului, în 22 martie, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Liderul opoziției și activistul rus Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri și condamnat la 9 ani de închisoare. Decizia a fost luată marți de un tribunal din Rusia, într-un proces considerat ca fiind instrumentat politic.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri și condamnat la 9 ani de închisoare, arată o decizie pronunțată marți de Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova.

Tribunal rus l-a găsit vinovat de fraudă pe criticul Kremlinului, care se află încarcerat de mai bine de un an. „Navalnîi a comis o fraudă - furtul de bunuri de către un grup organizat”, a declarat marți judecătoarea Margarita Kotova.

Navalnîi a ascultat-o cu atenție pe judecătoare și uneori a zâmbit, potrivit AFP.

Instanța a decis după câteva ore de deliberări să-l condamne pe Navalnîi la executarea a nouă ani de închisoare.

„9 ani”, a anunțat echipa lui Navalnîi pe contul de Twitter.

„Așa cum obișnuiau să spună personajele din serialul meu preferat The Wire: „Ai (de executat pedeapsa) doar două zile: ziua în care intri și ziua în care ieși”. Aveam chiar și un tricou cu acest slogan, dar autoritățile penitenciare mi l-au confiscat, considerând că imprimeul este extremist”, se mai arată în mesajul postat pe Twitter.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare.

La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.

Navalnîi ispășește această într-o tabără de prizonieri, la 200 de kilometri de Moscova. Militantul anticorupție, în vârstă de 45 de ani, s-a întors în Rusia după atacul aproape fatal cu Noviciok, pe care l-a pus pe seama Kremlinului. Regimul Putin a negat orice rol în otrăvirea acestuia.

Procesul în care a fost condamnat acum a început în decembrie 2020. Alexei Navalnîi a fost acuzat că a deturnat bani de la fundația sa anticorupție (FBK), acum fără activitate și interzisă, și pentru sfidarea unui tribunal din Moscova.

Inițial, anchetatorii au declarat că Navalnîi a fost acuzat că a luat peste 4,7 milioane de dolari în donații care au fost date organizațiilor sale și le-a folosit în scopuri personale.

Cu toate acestea, la 14 februarie, Leonid Volkov, asociat al lui Navalnîi, a declarat că, după ce a obținut informații despre caz, suma presupus „deturnată” apărea ca fiind de 33.770 de dolari.

Condamnările lui Navalnîi sunt considerate de comunitatea internațională ca fiind rezultatul unor cazuri inventate și motivate politic.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG