Mercenari sirieni în drum spre Ucraina. Vor lupta de partea Rusiei
Sute de luptători sirieni sunt în drum spre Ucraina, întorcând favoarea Moscovei pentru că l-a ajutat pe președintele Bashar al-Assad să zdrobească rebelii, scrie NYT în baza informațiilor primite de la două persoane care monitorizează fluxul de mercenari.
Un prim contingent de 300 de soldați sirieni se află deja în Rusia pentru pregătire militară înainte de a se îndrepta spre Ucraina, potrivit unui diplomat occidental și unui aliat al guvernului sirian. Soldații sirieni din divizia „Forțele Trigrului” au lucrat îndeaproape cu ofițeri ruși care au mers în Siria pentru a-l sprijini pe al-Assad în timpul războiului.
Potrivit cotidianului american, rușii le-au oferit 1.200 de dolari pe lună timp de șase luni, cu un bonus de 3.000 de dolari când se vor întoarce în Siria.
Familiilor lor li s-a promis 2.800 de dolari, plus 600 de dolari pe lună timp de un an, dacă cei dragi lor sunt uciși în luptă. În Siria, acești soldați câștigă aproximativ 100 de dolari pe lună, în timp ce soldații din unitățile mai puțin pregătite câștigă mai puțin de 50 de dolari pe lună.
Un bărbat din sudul Siriei a spus pentru NYT că a recrutat mai multe grupuri pentru a merge în Libia și că recent a aflat că rușii vor ca până la 16.000 de sirieni să lupte în Ucraina.
El și partenerul său cer solicitanților aproximativ 7 dolari pentru a aplica și câștigă 25 de dolari pentru fiecare dintre cei care sunt acceptați. Lipsa altor locuri de muncă și prăbușirea monedei, care a făcut ca produsele de bază să fie exorbitant de scumpe în Siria, au sporit interesul pentru Ucraina, cu promisiunea de a câștiga între 1.000 și 2.000 de dolari pe lună.
Kremlin: Informațiile privind loviturile ucrainene asupra depozitului rusesc nu vor ajuta la discuții
Informațiile privind elicopterele militare ucrainene care au vizat un depozit de petrol din Rusia nu creează condiții favorabile continuării negocierilor de pace, a susținut vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit BBC.
Peskov a fost întrebat, în cadrul conferinței zilnice de presă, dacă atacul pe care îl atribuie Ucrainei reprezintă o escaladare a conflictului.
„Bineînțeles, nu este ceva ce poate fi perceput ca fiind crearea unor condiții confortabile pentru continuarea negocierilor”, a răspuns el.
Rusia și Ucraina au reluat discuțiile de pace prin videoconferință în jurul orei 14:00.
Rusia: Concertul unei cântărețe de operă a fost anulat după ce a condamnat războiul din Ucraina
Concertul susținut de Anna Netrebko în orașul siberian Novosibirsk a fost anulat după ce soprana rusă a condamnat invazia Moscovei în Ucraina, relatează RFE/RL.
Teatrul de Operă și Balet din Novosibirsk a anunțat joi că concertul programat pentru 2 iunie a fost anulat din cauza unei declarații făcute de soprană, miercuri, pe Facebook.
„Condamn în mod expres războiul împotriva Ucrainei și gândurile mele sunt alături de victimele acestui război și de familiile lor”, a scris Anna Netrebko.
Teatrul a acuzat-o pe aceasta că, prin declarația făcută, a ales scenele europene în detrimentul „soartei patriei sale”.
OMV s-a interesat la Gazprom pentru achitarea gazelor cu ruble
Gazul rusesc a ajuns vineri în Europa, chiar dacă Vladimir Putin a amenințat cu întreruperea sistării lor dacă plata nu este efectuată în ruble, scrie Reuters citând un anunț al Gazprom.
OMV a luat un prim contact cu Gazprom în ceea ce privește plata gazului în ruble, așa cum a cerut Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei austriece, adăugând că societatea așteaptă încă informații scrise.
Conform decretului semnat de președintele rus, cumpărătorii străini de gaz rusesc trebuie să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, controlată de stat, începând de vineri, pentru a permite convertirea valutei străine în ruble.
Analiștii au declarat că planul are mai degrabă scopul de a proteja Gazprom de viitoarele sancțiuni decât de a priva Europa de gaz.
„Este mai puțin un impas și mai mult o respingere. Se rezumă la un avertisment din partea lui Putin de a nu înăspri și mai mult sancțiunile financiare”, a declarat Jeffrey Schott de la think tank-ul Peterson Institute of International Economics.
Până în prezent, Gazprombank a fost scutită de interdicția impusă băncilor rusești de a efectua tranzacții prin intermediul sistemului de mesagerie de plăți SWIFT, deși Marea Britanie i-a înghețat activele săptămâna trecută. Cu toate acestea, Marea Britanie primește doar aproximativ 4% din gazul său din Rusia, comparativ cu aproximativ 40% pentru Germania și o treime pentru întreaga regiune.
Prețurile europene la gaze au crescut ca urmare a incertitudinii care a urmat, iar prețurile gazelor din Marea Britanie și Olanda au crescut între 7% și peste 10% de la anunțul lui Putin. Cu toate acestea, prețurile sunt departe de maximele record înregistrate la începutul acestui an.
Grecia a precizat că următoarea sa plată pentru gazul rusesc ar trebui efectuată în jurul datei de 20 aprilie, dar nu vede nicio problemă de securitate a aprovizionării chiar dacă Moscova oprește fluxurile, deoarece poate activa un plan de urgență.