Linkuri accesibilitate

Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.
Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.

Războiul lui Putin în Ucraina | Mercenari sirieni vor lupta de partea Moscovei. Forțele ruse au bombardat spitalul de oncologie din Cernigău

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 37-a zi, luptele continuă în special în zona Donbas și în sud. Putin amenință cu închiderea robinetului de gaze și cere „țărilor neprietene” să plătească în ruble.

Germania aprobă livrarea de tancuri în Ucraina.

UE și China au convenit, la primul lor summit din decembrie 2020 încoace, că războiul Rusiei în Ucraina amenință securitatea globală și economia mondială.

Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de asistență a centralei de la Cernobîl.

Un convoi de autobuze cu 500 de persoane pleacă din Melitopol către Zaporojie. Alte 1000 de persoane s-au adunat la un punct de trecere pentru a fi evacuați.

La Kiev se duc bătății „uriașe”, în nordul și estul orașului. Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.

Autoritățile locale din Rusia afirmă că elicopterele ucrainene au atacat un depozit de petrol din Belgorod, un oraș rusesc situat la nord de Ucraina. Kievul nu a revendicat responsabilitatea atacului.

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie.

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că presupusele atacuri ucrainene nu creează „condiții confortabile” pentru de pace.

Autoritățile ucrainene și ruse la cel mai înalt nivel au aprobat un plan pentru noi evacuări din Mariupol, anunță Crucea Roșie.

Organizația umanitară ar urma să conducă vineri un convoi de 54 de autobuze ucrainene și mașini private ca să scoată civili din orașul bombardat săptămâni întregi.

NATO spune că forțele ruse „încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să consolideze” pentru a dubla atacurile lor din estul Ucrainei.

Aflat în India, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, încearcă să consolideze legăturile cu Delhi.

Începând de vineri au intrat în vigoare noile reguli impuse de Rusia privind obligația plăților în ruble pentru gazul rusesc cumpărat de țările „neprietene”, adică cele care au impus sancțiuni.

Mai multe stat europene au respins ultimatumul lui Putin, printre care Germania, Franța și Marea Britanie. Guvernul german chiar a amenințat cu naționalizarea Gazprom și Rosneft.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii - până la 180 de milioane de barili în șase luni - într-un efort de a stopa creșterea prețurilor la carburanți.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”.

Liderii UE și cei ai Chinei se întâlnesc vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește asigurări de la Beijing că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

07:19 1.4.2022

Rusia confiscă peste 400 de avioane occidentale închiriate

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat joi că toate aeronavele occidentale închiriate aflate în Rusia după rezilierea contractelor de leasing vor fi confiscate și vor rămâne în Rusia.

Valoarea avioanelor închiriate de operatorii aerieni ruşi de la firme occidentale este estimată la circa 10 miliarde de dolari. Peste 400 dintre acestea sunt încă în Rusia.

Termenul limită până la care Rusia ar fi trebuit să returneze avioanele în urma sancţiunilor occidentale a expirat pe 28 martie.

Impunerea de sancţiuni de către puterile occidentale a forţat firmele de leasing occidentale să rezilieze contractele de leasing cu companiile aeriene ruse pentru peste 500 de avioane, scrie Reuters.

07:28 1.4.2022

Centrala de la Cernobîl, jefuită de ruși

Rușii ar fi jefuit centrala nucleară de la Cernobîl înainte de a o părăsi, potrivit șefului Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune, Yevhen Kramarenko, citat de Pravda.

Soldații ruși au furat tot: computere, ibrice, cafetiere, orice au găsit acolo. De asemenea, au jefuit și hotelul din apropierea centralei nucleare, scoțând toate ustensile de bucătărie de prin sertare- de la furculițe, linguri până la pahare.

07:42 1.4.2022

Zelenski a demis doi generali „trădători”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, că a îndepărtat doi generali ucraineni de rang înalt, numindu-i „antieroi”.

„Astăzi s-a luat o altă decizie în ceea ce privește antieroii. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar treptat toți vor fi pedepsiți”, a spus el.

Fostul șef al Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, generalul Naumov Andrii Olehovici, și fostul șef al Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, generalul Krivoruchko Serhii Oleksandrovici — au fost îndepărtați din funcții, scrie BBC.

„Acei militari din rândul ofițerilor superiori care nu au decis unde se află patria lor, care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean în ceea ce privește protecția statului nostru, libertatea și independența acestuia, vor fi inevitabil lipsiți de gradele militare de rang înalt”, a spus Zelenski.

07:58 1.4.2022

Putin, un om într-o cușcă

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, joi seară, că Vladimir Putin este un „om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur”, el subliniind că Rusia este acum o „ţară mai mică”, după invazia din Ucraina, transmite BBC.

„Preşedintele Putin nu este forţa care obişnuia să fie. Acum este un om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputaţia acestei mari armate a Rusiei a fost distrusă. Nu numai că trebuie să trăiască cu consecinţele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască şi cu consecinţele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a afirmat Wallace.

Wallace spune că forţele ruse par să se regrupeze şi să-şi îndrepte atenţia către sudul şi estul Ucrainei: „Am mai văzut asta. Mereu este mai rău. Se îndreaptă spre mai multe atacuri civile, mai multe zone civile.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG