Linkuri accesibilitate

Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.
Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.

Războiul lui Putin în Ucraina | Mercenari sirieni vor lupta de partea Moscovei. Forțele ruse au bombardat spitalul de oncologie din Cernigău

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 37-a zi, luptele continuă în special în zona Donbas și în sud. Putin amenință cu închiderea robinetului de gaze și cere „țărilor neprietene” să plătească în ruble.

Germania aprobă livrarea de tancuri în Ucraina.

UE și China au convenit, la primul lor summit din decembrie 2020 încoace, că războiul Rusiei în Ucraina amenință securitatea globală și economia mondială.

Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de asistență a centralei de la Cernobîl.

Un convoi de autobuze cu 500 de persoane pleacă din Melitopol către Zaporojie. Alte 1000 de persoane s-au adunat la un punct de trecere pentru a fi evacuați.

La Kiev se duc bătății „uriașe”, în nordul și estul orașului. Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.

Autoritățile locale din Rusia afirmă că elicopterele ucrainene au atacat un depozit de petrol din Belgorod, un oraș rusesc situat la nord de Ucraina. Kievul nu a revendicat responsabilitatea atacului.

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie.

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că presupusele atacuri ucrainene nu creează „condiții confortabile” pentru de pace.

Autoritățile ucrainene și ruse la cel mai înalt nivel au aprobat un plan pentru noi evacuări din Mariupol, anunță Crucea Roșie.

Organizația umanitară ar urma să conducă vineri un convoi de 54 de autobuze ucrainene și mașini private ca să scoată civili din orașul bombardat săptămâni întregi.

NATO spune că forțele ruse „încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să consolideze” pentru a dubla atacurile lor din estul Ucrainei.

Aflat în India, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, încearcă să consolideze legăturile cu Delhi.

Începând de vineri au intrat în vigoare noile reguli impuse de Rusia privind obligația plăților în ruble pentru gazul rusesc cumpărat de țările „neprietene”, adică cele care au impus sancțiuni.

Mai multe stat europene au respins ultimatumul lui Putin, printre care Germania, Franța și Marea Britanie. Guvernul german chiar a amenințat cu naționalizarea Gazprom și Rosneft.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii - până la 180 de milioane de barili în șase luni - într-un efort de a stopa creșterea prețurilor la carburanți.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”.

Liderii UE și cei ai Chinei se întâlnesc vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește asigurări de la Beijing că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

22:25 1.4.2022

Germania a pus sub acuzare un fost ofițer din forța sa de rezervă sub acuzația de spionaj pentru Rusia

Ralph G., al cărui nume de familie nu poate fi dezvăluit pe deplin în temeiul legilor privind confidențialitatea, a furnizat agenților ruși „numeroase documente și informații” despre armata germană din octombrie 2014 până în martie 2020, a declarat procurorul german Ines Peterson într-un comunicat, transmite The Guardian.

De asemenea, GBA îl acuză pe suspect, care a fost comandant adjunct al unei echipe, precum și membru al unui număr de comitete economice, că a furnizat agenților ruși informații despre impactul asupra companiilor germane al sancțiunilor UE împotriva Rusiei în urma anexării Crimeei de la Ucraina.

El a oferit și informații despre Nord Stream 2, conducta deținută de gigantul rus Gazprom și pe care Germania a oprit-o în februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina, a spus procurorul.

Procurorul a spus că Ralph G. le-a oferit agenților ruși informații despre forța de rezervă și apărarea civilă a Germaniei. Prin intermediul acestuia, serviciile secrete ale Rusiei au obținut și date personale și de contact ale ofițerilor de rang înalt din armată și ale unor manageri de corporații de seamă, a spus procurorul.

Suspectul este, de asemenea, acuzat că i-a ajutat pe ruși să înțeleagă politicile de apărare ale SUA cu partenerii săi din alianța militară NATO, a spus procurorul.

22:04 1.4.2022

Echipa Internațională a Crucii Roșii nu a putut ajunge la Mariupol și va încerca din nou mâine

O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) care călătorește la Mariupol a declarat că nu a putut ajunge în orașul asediat pentru a facilita evacuarea în siguranță a civililor.

Nouă membri ai echipei CICR – care călătoreau în trei vehicule – au fost nevoiți să se întoarcă la Zaporojie din cauza unor condiții care „au făcut imposibilă trecerea” la Mariupol.

Echipa va încerca din nou să facă această călătorie în orașul asediat sâmbătă.

„Pentru ca operațiunea să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”, a spus CICR.

CICR spune că acționează ca un „intermediar neutru” cu intenția „de a însoți convoiul de la Mariupol într-un alt oraș din Ucraina”.

„Prezența noastră va pune un marcaj umanitar asupra acestei mișcări planificate de oameni, oferind convoiului protecție suplimentară și amintind tuturor părților de natura civilă și umanitară a operațiunii”.

21:22 1.4.2022

Gigantul gazelor rusești Gazprom s-a separat de Gazprom Germania

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat vineri că s-a separat de filiala sa germană Gazprom Germania, a anunţat compania într-un comunicat.

„La 31 martie, Grupul Gazprom și-a încetat participarea la compania germană GAZPROM Germania GmbH și la toate activele acesteia, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd.”, a declarat Gazprom prin intermediul canalului său de telegram.

Gazprom Germania va oferi luni un comentariu pe această temă, a declarat un angajat pentru CNN.

Între timp, Agenția Federală de Rețea a Germaniei, care este biroul de reglementare al utilităților din țară, a declarat pe site-ul său că „furnizarea cu gaz este stabilă în Germania” și că „nu au fost înregistrate perturbări ale livrărilor de gaze către Germania. Operatorii rețelelor de gaze nu raportează niciun fel. evenimente extraordinare.”

Nivelurile de umplere sunt comparabile cu cele din 2021 și 2017, potrivit comunicatului.

Germania a emis miercuri o „avertizare timpurie” cu privire la o posibilă penurie de gaze naturale din cauza unei dispute de plăți cu Rusia care ar putea duce la raționalizarea energiei în cea mai mare economie a Europei.

Moscova a declarat săptămâna trecută că vrea să fie plătită în ruble, mai degrabă decât în dolari americani sau euro, conform contractelor de furnizare de gaze existente și a amenințat că va întrerupe livrările dacă acest lucru nu se întâmplă. Cererea Kremlinului a fost respinsă de Germania și de grupul G7 al economiilor dezvoltate.

Guvernul german a declarat miercuri că țara are suficient gaz deocamdată, dar a îndemnat toți consumatorii - de la companii la spitale și gospodării - să-și reducă utilizarea cât mai mult posibil, cu efect imediat.

21:17 1.4.2022

Națiunile Agenției Internaționale pentru Energie sunt de acord să elibereze petrol suplimentar din rezervele de urgență

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat vineri, în urma unei reuniuni de urgență, că țările sale membre vor elibera petrol suplimentar din rezervele de urgență pentru a amortiza lovitura cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, AIE nu a dezvăluit detalii cheie cu privire la dimensiunea și momentul acestei acțiuni suplimentare de urgență, care s-ar adăuga anunțului Casei Albe de punere pe piață a 180 de milioane de barili de petrol.

AIE a spus că detaliile vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare.

Este a cincea oară în istoria agenției în care aceasta a coordonat o eliberare a stocurilor de urgență.

Într-o declarație, AIE a declarat că miniștrii energiei din cele 31 de țări membre „își reiterează îngrijorarea cu privire la impactul asupra securității energetice a acțiunilor flagrante ale Rusiei și și-au exprimat sprijinul pentru sancțiunile impuse de comunitatea internațională ca răspuns”.

Printre membrii AIE se numără Statele Unite, Regatul Unit, Japonia și Australia

„Perspectiva unor întreruperi la scară largă în producția rusă de petrol amenință să creeze un șoc global al aprovizionării cu petrol”, a spus AIE în declarație, menționând că Rusia este în prezent al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator.

După ce a anunțat o eliberare record de 180 de milioane de barili de petrol, președintele american Joe Biden a declarat joi că alte țări ar putea elibera între 30 și 50 de milioane de barili de petrol.

„Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai probabil ca prețurile să scadă”, a spus Biden reporterilor.

La începutul lunii martie, AIE a anunțat eliberarea coordonată a 60 de milioane de barili din rezervele de urgență ale țărilor membre, inclusiv 30 de milioane din Rezerva Strategică de Petrol a SUA.

Pe lângă eliberarea rezervelor, AIE a spus că consiliul său de conducere recomandă guvernelor și consumatorilor „să mențină și să intensifice eforturile de conservare și economisirea energiei”.

Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili pe zi de țiței, reprezentând aproximativ 12% din comerțul global, potrivit AIE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG