Erdogan i-a propus lui Putin să-i intermedieze o întâlnire cu Zelenski
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că ar dori să-l aducă împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat președinția turcă, transmite CNN.
Erdogan a subliniat importanța acțiunii „bunului simț și menținerii dialogului”.
„Președintele turc Erdogan a declarat că speranța de pace a fost reînviată de când întâlnirea dintre delegațiile ruse și ucrainene la Istanbul a fost pozitivă și constructivă”, se arată în declarație.
„Președintele Erdogan și-a exprimat dorința Turciei de a încununa eforturile de pace prin reunirea președintelui Putin al Rusiei și a președintelui Volodimir Zelensky al Ucrainei”, a continuat.
„Președintele rus Putin, la rândul său, i-a mulțumit președintelui Erdogan pentru că a găzduit întâlnirea dintre delegațiile de negociere rusă și ucraineană la Istanbul”, se mai arată în declarație.
Ministerul ucrainean al Apărării refuză să comenteze acuzațiile Rusiei privind incendierea depozitului de combustibil de la Belgorod
Alexandr Motujianik, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, a refuzat să comenteze acuzațiile ruse privind o lovitură a elicopterelor ucrainene asupra unei baze de combustibil din orașul Belgorod, din sudul Rusiei.
„Aș dori să subliniez că Ucraina efectuează o operațiune defensivă împotriva agresiunii ruse pe teritoriul Ucrainei”, a spus el într-o declarație televizată vineri.
„Asta nu înseamnă că Ucraina trebuie să fie responsabilă pentru fiecare calcul greșit, eveniment sau catastrofă care a avut loc pe teritoriul Federației Ruse. Nu este prima dată când asistăm la astfel de acuzații. Prin urmare, nu voi confirma și nici nu voi infirma această informație.”
Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din Belgorod, a declarat vineri dimineață guvernatorul regional Viacheslav Gladkov pe canalul său Telegram. El a acuzat Ucraina că se află în spatele incendiului fără a furniza alte dovezi.
Aproximativ 16.000 de metri cubi (3,52 milioane de galoane) de combustibil au luat foc la un depozit din Belgorod, aflat la granița cu Ucraina, a informat vineri presa de stat rusă RIA Novosti, care citează ministerul rus al serviciilor de urgență.
153 de copii au fost uciși și 245 răniți de la începutul invaziei rusești în Ucraina
Cel puțin 153 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse în urmă cu cinci săptămâni și 245 de copii au fost răniți, au declarat vineri oficialii ucraineni, transmite CNN.
Bombardele și bombardamentele au afectat, de asemenea, 859 de instituții de învățământ, inclusiv 83 care au fost distruse, au spus aceștia.
Estonia propune utilizarea plăților destinate gazului rusesc pentru redresarea Ucrainei
Estonia a propus ca o parte din plățile pentru energie către Rusia să fie puse deoparte pentru a plăti costurile redresării Ucrainei, a declarat vineri ministrul de Externe al Estoniei Eva-Maria Liimets, citată de CNN.
„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru distrugerile devastatoare pe care le-a provocat și pentru crimele de război pe care le-a comis în Ucraina”, a spus ea, vorbind alături de omologii ei francezi, lituanieni și letoni la Tallinn, Estonia.
Liimets a adăugat că activele înghețate ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea fi, de asemenea, folosite „ca o sursă de fonduri de recuperare pentru orașele și infrastructura ucrainene”.
„Actul fondator NATO-Rusia este învechit”, a adăugat ea, solicitând o „politică de izolare pe termen lung” a Rusiei și o politică continuă de nerecunoaștere a zonelor ocupate de Rusia din Ucraina.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că detaliile noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor fi decise „în zilele următoare”, cu scopul de a-l pe „forța pe Putin să pună capăt acestei agresiuni nebunești”.
Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, a adăugat că „trebuie luat în considerare și convenit asupra unei apărări permanente (NATO)” la următorul summit NATO din iunie 2022. El a spus că UE ar trebui să ia în considerare și „alte mărfuri”, dincolo de sectorul energetic, pentru sancțiuni împotriva Rusiei.
Europa – care primește aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia – a făcut recent eforturi pentru a reduce dependența de petrol și gaze rusești.
Președintele american Joe Biden a anunțat pe 25 martie un grup de lucru comun alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va include Statele Unite și care furnizează Europei cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni.
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a emis un ultimatum națiunilor „neprietenoase” pentru a-și plăti energia în ruble începând cu 1 aprilie, altfel furnizarea gazului va fi întreruptă.