China „nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia”, spune șeful Consiliului European
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că China „nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia” după un summit virtual cu președintele chinez Xi Jinping vineri, transmite CNN.
UE și China au convenit că „acest război amenință securitatea globală și economia mondială”, a spus Michel.
Uniunea Europeană ar saluta măsurile pozitive ale Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, a mai spus președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor vineri, la Bruxelles.
„Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia financiar sau militar” și de a ocoli sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a spus Michel, „dar orice mișcare a Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului va fi binevenită”.
„Am avut șansa de a explica poziția UE, de a chema China să acționeze, să se angajeze să participe activ la toate eforturile care se fac pentru a restabili pacea și stabilitatea”, a adăugat el.
Michel a făcut aceste comentarii în urma unui summit virtual cu oficiali chinezi desfășurat alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ambii lideri ai UE „au precizat foarte clar că China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile (UE)”, a adăugat von der Leyen.
Von der Leyen a spus că a avut loc un „schimb foarte deschis și sincer” cu Xi.
„China, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate foarte specială”, a spus ea. „Asta am discutat într-un mod foarte sincer și deschis. Noi, UE, suntem hotărâți să sprijinim ordinea multilaterală.”
„Faptul că niciun cetățean european nu ar înțelege vreun sprijin pentru capacitatea Rusiei de a duce război” a fost, de asemenea, discutat, per von der Leyen. „Mai mult, ar duce la un prejudiciu major reputației Chinei aici, în Europa.”
Germania aprobă livrarea de tancuri de luptă în Ucraina
Germania a aprobat livrarea a 56 de tancuri de luptă în Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului german al Apărării pentru CNN.
Tancurile, care sunt de tip Pbv 501, provin din armata est-germană din perioada Războiului Rece și fuseseră vândute Suediei, apoi revândute Cehiei, care le va livra Ucrainei, potrivit ministerului.
Conform Legii germane privind controlul armelor de război, Consiliul Federal de Securitate trebuie să aprobe oricând exportul de arme care provin din Germania.
Estonia propune utilizarea plăților destinate gazului rusesc pentru redresarea Ucrainei
Estonia a propus ca o parte din plățile pentru energie către Rusia să fie puse deoparte pentru a plăti costurile redresării Ucrainei, a declarat vineri ministrul de Externe al Estoniei Eva-Maria Liimets, citată de CNN.
„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru distrugerile devastatoare pe care le-a provocat și pentru crimele de război pe care le-a comis în Ucraina”, a spus ea, vorbind alături de omologii ei francezi, lituanieni și letoni la Tallinn, Estonia.
Liimets a adăugat că activele înghețate ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea fi, de asemenea, folosite „ca o sursă de fonduri de recuperare pentru orașele și infrastructura ucrainene”.
„Actul fondator NATO-Rusia este învechit”, a adăugat ea, solicitând o „politică de izolare pe termen lung” a Rusiei și o politică continuă de nerecunoaștere a zonelor ocupate de Rusia din Ucraina.
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat că detaliile noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei vor fi decise „în zilele următoare”, cu scopul de a-l pe „forța pe Putin să pună capăt acestei agresiuni nebunești”.
Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, a adăugat că „trebuie luat în considerare și convenit asupra unei apărări permanente (NATO)” la următorul summit NATO din iunie 2022. El a spus că UE ar trebui să ia în considerare și „alte mărfuri”, dincolo de sectorul energetic, pentru sancțiuni împotriva Rusiei.
Europa – care primește aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia – a făcut recent eforturi pentru a reduce dependența de petrol și gaze rusești.
Președintele american Joe Biden a anunțat pe 25 martie un grup de lucru comun alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va include Statele Unite și care furnizează Europei cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni.
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a emis un ultimatum națiunilor „neprietenoase” pentru a-și plăti energia în ruble începând cu 1 aprilie, altfel furnizarea gazului va fi întreruptă.
153 de copii au fost uciși și 245 răniți de la începutul invaziei rusești în Ucraina
Cel puțin 153 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse în urmă cu cinci săptămâni și 245 de copii au fost răniți, au declarat vineri oficialii ucraineni, transmite CNN.
Bombardele și bombardamentele au afectat, de asemenea, 859 de instituții de învățământ, inclusiv 83 care au fost distruse, au spus aceștia.