Linkuri accesibilitate

Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.
Local resident and shoemaker Gennady, who didn't give his full name, transports belongings from his house destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the besieged southern port city of Mariupol, Ukraine March 28, 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | NATO: Forțele ruse se regrupează pentru alte atacuri. De mâine, gazul rusesc se plătește în ruble

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 36 zi. Bombardamentele continuă mai ales în regiunea Donețk și în sud. Șeful spionajului cibernetic britanic spune că Rusia încearcă să „perturbe” spațiul cibernetic din Ucraina și din țările care se opun invaziei sale în țara vecină.

Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Personalități de rang înalt din Uniunea Europeană au interdicție de intrare în Rusia, ca răspuns la ceea ce Kremlinul a încercat să prezinte drept politici antirusești. Printre cei sancționați se numără oficiali UE, parlamentari, personalități publice și jurnaliști. Totodată, Rusia confiscă avioanele închiriate din Occident, peste 400.

Statele Unite au impus noi sancțiuni Rusiei, de data aceasta vizat este sectorul tehnologic. Trezoreria SUA a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 21 de entități și 13 persoane, inclusiv Mikron, cel mai mare producător de cipuri din Rusia și cel mai mare producător și exportator de microelectronice.

SUA pune pe piață un milion de barili de petrol zilnic timp de șase luni din rezerva strategică a țării.

Putin a semnat un decret prin care modifică unilateral contractele de livrare a gazului către Europa și impune plata exclusiv în ruble. Cele mai afectate sunt: Franța, Germania, Ungaria și Austria. România importă de la ruși doar 7% din necesarul său de gaz. Germania, Franța și Marea Britanie au anunțat că refuză „șantajul” rusesc.

Rusia a încercat să perturbe guvernul și armata Ucrainei în spațiul cibernetic și caută să vizeze digital țările care se opun invaziei sale, a declarat la Canberra șeful serviciului britanic de spionaj cibernetic (GCHQ), Jeremy Fleming.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale.

Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în replică la anunțul Moscovei despre o reducere a operaţiunilor militare în jurul Kievului. Stoltenberg a mai spus că alianța nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credință pentru că obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei Ucrainei nu s-a schimbat.

Popularitatea lui Putin a crescut la 83% de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Deși făcut de un centru independent, sondajul este necredibil pentru că este posibil ca oamenilor să le fi fost teamă să declare adevărul despre războiul din Ucraina, spun analiștii.

Marea Britanie a donat Ucrainei peste 5 milioane de articole medicale, livrate cu 13 zboruri, de la invazia rusească.

Agenția britanică de informații cibernetice GCHQ spune că trupele ruse refuză uneori să se supună ordinelor și au ajuns să-și doboare accidental propriile avioane.

Trupele ucrainene au recucerit teritoriu din apropierea orașului Cernihiv, din nord, arată videoclipuri postate pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

Forțele ruse au început să se retragă din Cernobîl și de pe aeroportul din Gostomel, spune Pentagonul.

Președintele Volodimir Zelenski pune la îndoială afirmațiile Rusiei că își va reduce activitatea mililară, susținând că pregătește „noi lovituri” în regiunea ucraineană Donbas, din estul rutierului.

Rubla rusă a revenit la nivelul de la începutul războiul din Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor fără precedent ale puterilor mondiale.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina vor începe din nou online vineri, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia.

14:42 31.3.2022


Un convoi de autobuze se îndreaptă spre Mariupol pentru a evacua civilii după ce Rusia a fost de acord să deschidă un coridor umanitar sigur.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că este pregătit să conducă operațiunea de vineri, dacă toate părțile sunt de acord cu termenii exacți ai înșelegerii.

14:36 31.3.2022

Peskov spune că Occidentul nu îl înțelege pe Putin și nu știe ce se întâmplă la Kremlin

Ca reacție la afirmațiile oficialilor americani că Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care s-au temut să-i spună adevărul despre situația reală din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus în conferința de presă săptămânală că nici Departamentul de Stat al SUA, nici Pentagonul nu au informații reale despre ceea ce se întâmplă.

„Pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă în Kremlin”, a spus el, citat de BBC.

„Nu îl înțeleg pe președintele Putin, nu înțeleg cum se iau deciziile și nu înțeleg stilul muncii noastre”.

Peskov a adăugat că este îngrijorător pentru că „o astfel de neînțelegere totală duce la decizii greșite care au consecințe nefaste”.

14:28 31.3.2022

Ordin de recrutare

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruți în armată, în cadrul recrutării anuale de primăvară a Rusiei, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat însă că această chemare nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut marți că niciunul dintre cei chemați nu va fi trimis în vreun „punct fierbinte”.

Recrutarea militară anuală de primăvară, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iulie, îi va viza pe bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Rusia a trimis în războiul din Ucraina recruit, așa cum a reieșit din nenumăratele mărturii ale unor soldați luați prizonieri. Vladimir Putin a negat însă acest lucru în mai multe ocazii, ultima oară pe 8 martie

La doar o zi distanță, 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că unii recruți au fost trimiși în Ucraina.

„'Din nefericire, am descoperit mai multe situaţii de prezenţă a unor recruţi în unităţi care iau parte la operaţiunea specială în Ucraina. Practic toţi aceşti soldaţi au fost retraşi în Rusia'”, a afirmat ministerul rus, care susține că astfel de cazuri vor fi evitate de acum înainte.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus atunci că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să îi pedepsească pe oficialii responsabili de nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții.

13:55 31.3.2022

Irpinul e devastat

Orașul Irpin, suburbie a Kievului, a fost recucerit de două zile de forțele Ucrainene, dar este pe jumătate distrus. În urma bombardamentelor au rămas case arse, străzi goale și pline de moloz.

Oleksandr Markushyn, primarul din Irpin, estimează că aproximativ 200 – 300 de civili au fost uciși în lupte. Mai multe cadavre sunt prinse încă sub dărâmături.

Irpin a fost scena unor lupte intense timp de mai bine de o lună.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG