Mario Draghi, după discuția cu Putin: livrarea de gaze din Rusia nu va fi întreruptă
Italia nu se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia să fie întrerupte, a declarat joi premierul Mario Draghi.
„Nu, nu sunt în pericol”, a spus Draghi, citat de Reuters, într-o conferință de presă, întrebat despre proviziile din Rusia, care reprezintă o proporție semnificativă din importurile italiene.
Draghi, care a vorbit miercuri la telefon cu Putin, a spus că președintele rus i-ar fi dat asigurări că actualele contracte de gaze au rămas în vigoare și că firmele europene vor continua să plătească în euro și dolari, mai degrabă decât în ruble.
„Nu cred că țările occidentale au făcut altceva decât să spună că ar fi inacceptabil să plătești în ruble, dacă nu imposibil”, a spus Draghi jurnaliştilor de la Clubul de presă străină din Roma.
„Cred că a existat un proces de reflecție în Rusia care a condus la o mai bună definire a ceea ce înseamnă a plăti în ruble, așa cum a definit-o ieri președintele Putin. Ceea ce am înțeles, dar poate mă înșel, este că conversia plății este o chestiune internă a Federației Ruse”, a spus Draghi.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că țările „neprietenoase” vor trebui să cumpere ruble pentru moneda stipulată în contractele lor pentru achizițiile ulterioare de gaze rusești.
Totodată, președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că nu au fost încă îndeplinite condițiile pentru încetarea focului în Ucraina.
Jens Stoltenberg: Forțele ruse se regrupează pentru alte atacuri
Forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în replică la anunțul Moscovei despre o reducere a operaţiunilor militare în jurul Kievului.
Stoltenberg a mai spus că alianța nu este convinsă că Rusia negociază cu bună-credință pentru că obiectivul militar al Moscovei de la lansarea invaziei Ucrainei nu s-a schimbat.
„Potrivit informațiilor noastre, unitățile rusești nu se retrag, ci se repoziționează. Rusia încearcă să se regrupeze, să aprovizioneze și să-și consolideze ofensiva în regiunea Donbas”, a spus Stoltenberg, citat de Reuters.
Moscova spune că se concentrează acum pe „eliberarea” regiunii Donbas, unde se află cele două provincii din sud-est controlate parțial de separatiștii susținuți de Rusia din 2014.
„În același timp, Rusia menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe. Așa că ne putem aștepta la acțiuni ofensive suplimentare, care să aducă și mai multă suferință. Nu avem o schimbare reală în obiectivul real rusesc, ei continuă să urmărească un rezultat militar”, a adăugat Stoltenberg.
El a mai spus că aliații NATO vor continua să furnizeze arme Ucrainei atât timp cât va fi necesar.
Popularitatea lui Putin a urcat la 83% de la începutul invaziei
Aproximativ 83% dintre ruși aprobă deciziile lui Vladimir Putin, în creștere cu 12 procente față de februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de institutul independent rus Levada.
Acesta este primul sondaj de la începutul ofensivei din Ucraina.
Doar 15% dintre ruși spun că nu aprobă ațiunile președintelui președintelui (-12% într-o lună), iar 2% nu au nicio părere.
Premierul Mihail Mișustin a ajuns la 71%, față de 60% în februarie, iar guvernul la 70% față de 55% în februarie.
Sondajul făcut de Levada confirmă datele furnizate în ultimele săptămâni de alte sondaje, realizate însă de institute proguveranamentale.
Rusia se află în întuneric informațional, Vladimir Putin interzicând media independentă, accesul la marile rețele sociale, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - acuzate că au o linie rusofobă.
UK impune noi sancțiuni împotriva unor partroni de presă
Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva unor figuri proeminente din Rusia, inclusiv împotriva unor personalități din mass-media și a liderilor militari.
Printre cei adăugați pe lista persoanelor sancționate se numără prezentatorul TV Serghei Brilev și TV-Novosti, finanțat de Kremlin, care deține canalul de știri Russia Today.
De asemenea, au fost sancționați Aleksandr Zharov, directorul executiv al Gazprom-Media, Alexey Nikolov directorul general al RT și Anton Anisimov, șeful Sputnik International Broadcasting.
Generalul-colonel Mikhail Mizintsev se numără și el printre cele 14 nume noi de pe lista de sancțiuni.
Secretarul de Externe Liz Truss a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a bazat pe „un torent de minciuni”.
„Marea Britanie a contribuit la dezvăluirea dezinformării Kremlinului, iar acest ultim lot de sancțiuni îi lovește pe propagandiștii nerușinați care împing știrile și narațiunile false ale lui Putin.”