Departamentul de Stat al SUA: Americani reținuți de armata rusă în Ucraina
Departamentul de Stat al SUA are informații despre cetățeni americani care au fost reținuți de armata rusă în Ucraina sau în Rusia și Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.
„În ceea ce privește Ucraina, au existat americani care au fost reținuți, care de atunci au fost eliberați”, a spus Price.
„În ceea ce privește Rusia, am vorbit despre câteva dintre aceste cazuri, pur și simplu nu vom spune un număr”, a adăugat el.
Paul Whelan, Trevor Reed și Brittney Griner sunt cetățeni americani despre care se știe că sunt deținuți în Rusia.
La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Stat și-a reiterat avertismentele de călătorie pentru Rusia și Ucraina, avertizându-i pe cetățenii americani că ar putea fi reținuți de oficialii ruși.
Liderul separatist al așa-zisei Republici Donețk ordonă formarea administrației orașului pentru Mariupol
Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk separatiste, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul șefului RDP, a informat joi agenția de știri de stat rusă TASS.
„În orașul Mariupol urmează să se formeze o administrație locală a Republicii Populare Donețk”, se arată în document, potrivit TASS.
Mariupol, care a suferit săptămâni de bombardamente rusești, a fost încercuit de forțele ruse, iar autoritățile ucrainene se organizează să evacueze peste 100.000 de oameni care au rămas în oraș.
Aproximativ 90% din clădirile rezidențiale din oraș sunt avariate sau distruse, iar sursele de alimentare și comunicațiile au fost întrerupte, spun oficialii ucraineni.
Orașul se află în limitele regiunii Donețk din Ucraina. Orașul era sub controlul guvernului ucrainean înainte de război, dar guvernul rus – care a recunoscut independența RPD la sfârșitul lunii februarie – consideră că întreaga regiune aparține republicii separatiste.
Cupul Kunis - Kutcher au strâns peste 30 de milioane de dolari pentru ajutorarea Ucrainei
Actorii Mila Kunis și Ashton Kutcher au strâns peste 30 de milioane de dolari în donații pentru ucrainenii care fug de război și au prezentat următorii pași pentru a ajuta Ucraina la emisiunea lui Chris Wallace de la CNN.
Kunis a spus că sancțiunile impuse Rusiei de către națiunile occidentale au avut succes, dar publicul trebuie să mențină presiunea asupra companiilor care lucrează cu Rusia.
„Sancțiunile funcționează. Între timp, lucrul pe care oamenii îl pot face pe internet, în lume, este să ajungă la aceste companii și să le ceară să înceteze să producă și să nu mai lucreze și să-și închidă ușile în Rusia”, a spus Kunis.
Kutcher a spus că, pe lângă publicarea unui index al companiilor care încă fac afaceri cu Rusia, cuplul va strânge 20.000 de veste antiglonț pe care să le trimită în Ucraina, vrea să urmărească soarta copiilor care părăsesc Ucraina fără părinți sau tutori pentru a împiedica traficul de persoane.
„Sunt mult mai multe de făcut. Acesta este doar începutul muncii noastre", a spus el. „Acesta va fi un război lung, pentru că Putin nu pare să demisioneze și să se confrunte cu realitatea că a făcut o greșeală uriașă”. El i-a cerut, de asemenea, Chinei „să se trezească”.
Kunis s-a născut în Ucraina în 1983, iar familia ei s-a mutat în SUA opt ani mai târziu.
Franța: Coridorul de evacuare este „insuficient” pentru a permite salvarea civililor din Mariupol
Coridorul de evacuare din Mariupol agreat de oficialii ucraineni și ruși, anunțat joi, este „insuficient” pentru a permite salvarea civililor „în condițiile potrivite”, a spus Palatul Elysee.
„Cele câteva ore anunțate de autoritățile ruse nu sunt de fapt suficiente pentru a permite organizarea acestei evacuări în condiții adecvate”, a spus Elysee.
Președintele francez Emmanuel Macron a lucrat cu Turcia și Grecia pentru a organiza evacuarea civililor rămași în Mariupol.
O sursă din Elysee a declarat pentru CNN pe 29 martie că aproximativ 170.000 de civili au rămas prinși în oraș.