Amnesty International: Trupele rusești au comis execuții și tortură în apropiere de Kiev
Amnesty International a anunțat într-un raport publicat vineri că există dovezi convingătoare conform cărira trupele rusești au comis crime de război, inclusiv execuții extrajudiciare ale civililor, în zona Kievului în februarie și martie.
Civilii au suferit, de asemenea, abuzuri precum „împușcături nesăbuite și tortură” din partea soldaților atunci când aceștia au ocupat o zonă din afara capitalei Ucrainei, inclusiv orașul Bucea, în primele etape ale invaziei, a declarat grupul pentru drepturile omului.
„Acestea nu sunt incidente izolate. Acestea fac parte dintr-un tipar, ori de câte ori forțele rusești au controlat un oraș sau un sat”, a subliniat Donatella Rovera, consilier principal al Amnesty International.
Raportul a concluzionat că trupele rusești au comis o „serie de crime de război evidente” în Bucea, inclusiv „numeroase omoruri ilegale”, cele mai multe dintre ele în apropierea intersecției dintre străzile Yablunska și Vodoprovidna.
Amnesty a documentat 22 de cazuri de crime comise de forțele rusești „cele mai multe dintre acestea fiind aparent execuții extrajudiciare”.
Autoritățile ucrainene spun că investighează peste 9.000 de potențiale crime de război comise de trupele rusești. Curtea Penală Internațională analizează, de asemenea, presupusele crime de război.
Kremlinul a negat în mod repetat că forțele sale au comis abuzuri în Ucraina, susținând că „povestea de la Bucea este o înscenare și un fals”.
Ucraina ar fi distrus încă o navă de război rusească
O explozie urmată de un incendiu ar fi avut loc la bordul unei fregatei rusești din clasa Amiral Grigorovici, în timp ce se afla în apropiere de Insula Șerpilor, potrivit unor informații apărute în presa ucraineană, dar neconfirmate încă oficial.
Nava Makarov ar fi fost atacată de Ucraina, iar mai multe aeronave rusești zboară în acel perimetru, în timp ce navele de salvare din Crimeea au venit în ajutorul navei.
Rusia are în Marea Neagră trei astfel de fregate.
Serviciile secrete britanice consideră că uzina Azovstal va fi prezentată ca o victorie pe 9 Mai
Ministerul britanic al Apărării afirmă în actualizarea sa din 6 mai că efortul reînnoit al Rusiei de a securiza combinatul siderurgic Azovstal este legat de „Ziua Victoriei” din 9 mai și de dorința lui Putin de a avea un „succes simbolic” în Ucraina.
„În timp ce rezistența ucraineană continuă în Azovstal, pierderile rușilor vor continua să crească și să le zădărnicească planurile operaționale în sudul Donbasului”, adaugă sursa citată.
Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin, pe lista de sancțiuni propuse de UE
Alina Kabaeva, o femeie care are legături romantice cu președintele rus Vladimir Putin, a fost inclusă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni propus de UE împotriva Moscovei, potrivit a două surse diplomatice europene citat de CNN.
În acest stadiu, nume pot fi scoase sau adăugate la discreția statelor membre, a declarat o sursă din cadrul Comisiei Europene.
UE nu a semnat în mod oficial proiectul de sancțiuni. „Discuțiile sunt în curs de desfășurare. Nu este floare la ureche, dar trebuie să așteptăm și să vedem”, a declarat una dintre sursele diplomatice.
Kabaeva a fost legată pentru prima dată de Putin în urmă cu mai bine de zece ani, iar președintele rus a negat existența unei relații cu ea.
În aprilie, Wall Street Journal a relatat că oficialii americani au dezbătut dacă să impună sau nu sancțiuni împotriva fostei sportive, din cauza temerilor că această măsură ar putea escalada și mai mult tensiunile, deoarece ar putea fi văzută ca o lovitură personală extremă pentru Putin.
Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, se numără și el printrepersoanele care sunt incluse în cea de-a șasea rundă de sancțiuni propuse de UE.