Linkuri accesibilitate

Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.
Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Miting dispersat cu gloanțe într-un oraș ocupat de ruși. Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile

Retragerea Rusiei este „lentă, dar notabilă” în nordul Ucrainei, spune președintele Zelenski, în cea de-a 38-a zi de la izbucnirea invaziei. Aproximativ 3.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol.

Forțele ruse au atacat un miting pro-Ucraina care a fost organizat sâmbătă în orașul ocupat Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, spun autoritățile ucrainene.

O înregistrare verificată de BBC arată cum oamenii fug de exploziile dintr-o piață. Informația nu a fost confirmată încă, dar se pare că soldații ruși ar fi atacat inclusiv cu grenade paralizante.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii încearcă sâmbătă să ajungă la Mariupol, după ce o tentativă de evacuare a civililor a eșuat vineri.

Organizația a spus că nu a obținut suficiente garanții de securitate în cele două încercări anterioare de a aduce ajutoare în portul asediat.

Peste 3.000 de persoane au reușit să fugă în diverse condiții din orașul-port asediat de ruși, potrivit președintelui ucrainean.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că „urmează bătălii grele” în est, în jurul Donbasului și Harkovului, după ce Moscova a început să-și mute atenția de la Kiev și nordul Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rus Belgorod, aflat la câțiva kilometri de granița între cele două țări. Ucraina a negat atacul și a sugerat că ar putea fi o operațiune rusească sub steag fals.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că va conduce „cât mai curând posibil” o misiune de sprijin și asistență la centrala nucleară de la Cernobîl.

Rusia spune că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa, în contextul unui impas legat de cererea sa de a fi plătită în ruble.

09:03 2.4.2022

O zonă rezidențială din Odesa a fost lovită de rachete rusești

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a oprit un atac cu rachete rusești asupra infrastructurii critice din Odesa, un important port de la Marea Neagră. Guvernatorul Maxim Marchenko a declarat vineri că trei rachete au lovit o zonă rezidențială, fără să existe victime.

„Inamicul a încercat într-un mod insidios să lovească instalații de infrastructură critică, a căror distrugere ar putea fi periculoasă pentru populația civilă”, a declarat comandamentul militar ucrainean din sudul țării, într-o postare pe Facebook, preluată de Reuters.

„Datorită răspunsului prompt și eficient al forțelor de apărare aeriană, rachetele nu au atins țintele pe care le viza inamicul”, a precizat acesta.

08:31 2.4.2022

Zelenski acuză soldații ruși că plantează mine, pe măsură ce se retrag din nordul Ucrainei

Localnici din Mariupol iau masa în fața unei clădiri avariate, 31 martie 2022.
Localnici din Mariupol iau masa în fața unei clădiri avariate, 31 martie 2022.

Forțele rusești din nordul Ucrainei plantează mine în timp ce se retrag, ceea ce face ca întoarcerea oamenilor să fie nesigură, a afirmat Volodimir Zelenski, în timpul discursului său care are loc zilnic.

„Ei exploatează tot acest teritoriu. Minând case, echipamente, chiar și cadavrele oamenilor uciși. Prea multe mine cu fire de declanșare, prea multe alte pericole”, a spus președintele ucrainean, citat de NYT.

Zelenski a mai spus că trupele rusești s-au deplasat spre regiunea Donbas și spre nord-est, în direcția Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, zone care deja au fost grav afectate de atacurile anterioare.

„Sper că ar mai putea exista soluții pentru situația din Mariupol. Întreaga lume trebuie să reacționeze la această catastrofă umanitară”, a spus el, citat de Reuters.

În același timp, Zelenski a avertizat că vor exista consecințe pentru cei care vor colabora cu administratorii locali instalați de ruși în zonele pe care le-au cucerit.

„Vor fi probleme pentru cooperarea cu ei sau cu ocupanții în mod direct. Acesta este ultimul avertisment”, a spus el.

08:26 2.4.2022

Ajutor militar de 300 de milioane de dolari din SUA către Ucraina

Un soldat ucrainean arată un document rusesc lângă un tanc incendiat în afara satului Mala Rogan, la est de Harkov, la 1 aprilie 2022.
Un soldat ucrainean arată un document rusesc lângă un tanc incendiat în afara satului Mala Rogan, la est de Harkov, la 1 aprilie 2022.

Statele Unite afirmă că vor oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 300 de milioane de dolari în domeniul securității.

Cel mai recent pachet include sisteme de rachete ghidate cu laser, drone tactice, Humvee, ochelari de vedere pe timp de noapte, mitraliere și provizii medicale.

Incluzând acest ajutor, SUA au alocat până acum 1,6 miliarde de dolari Kievului de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de cinci săptămâni, transmite BBC.

Departamentul Apărării al SUA a afirmat că noua finanțare „reprezintă începutul unui proces de contractare pentru a oferi noi capabilități forțelor armate ale Ucrainei”.

Tot vineri, Departamentul de Comerț a impus sancțiuni împotriva a 120 de entități din sectoarele de apărare, aerospațial și maritim din Rusia și Belarus.

„Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a izolat țara și economia sa de comerțul global, iar acțiunea de astăzi sporește această izolare”, a declarat secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo.

08:21 2.4.2022

Un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rusesc Belgorod va pune la încercare capacitatea Rusiei de a asigura aprovizionarea operațiunilor sale deja tensionate din Ucraina, în special pentru forțele sale care înconjoară orașul ucrainean Harkov, aflat la mică distanță de graniță, a declarat Ministerul britanic al Apărării actualizarea zilnică privind războiul.

Rusia a acuzat că atacurile au fost făcute de elicoptere ucrainene, dar oficialii de la Kiev respins ideea că Ucraina este cea responsabilă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG