Linkuri accesibilitate

Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.
Flori lăsate pe un transportor blindat BMP-2 care aparține Ucrainei, avariat de atacurile rusești, în orașul Makariv, regiunea Kiev, 1 aprilie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Miting dispersat cu gloanțe într-un oraș ocupat de ruși. Cum încearcă oligarhii ruși să evite sancțiunile

Retragerea Rusiei este „lentă, dar notabilă” în nordul Ucrainei, spune președintele Zelenski, în cea de-a 38-a zi de la izbucnirea invaziei. Aproximativ 3.000 de civili au reușit să fugă din Mariupol.

Forțele ruse au atacat un miting pro-Ucraina care a fost organizat sâmbătă în orașul ocupat Energodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, spun autoritățile ucrainene.

O înregistrare verificată de BBC arată cum oamenii fug de exploziile dintr-o piață. Informația nu a fost confirmată încă, dar se pare că soldații ruși ar fi atacat inclusiv cu grenade paralizante.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii încearcă sâmbătă să ajungă la Mariupol, după ce o tentativă de evacuare a civililor a eșuat vineri.

Organizația a spus că nu a obținut suficiente garanții de securitate în cele două încercări anterioare de a aduce ajutoare în portul asediat.

Peste 3.000 de persoane au reușit să fugă în diverse condiții din orașul-port asediat de ruși, potrivit președintelui ucrainean.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni că „urmează bătălii grele” în est, în jurul Donbasului și Harkovului, după ce Moscova a început să-și mute atenția de la Kiev și nordul Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru un atac asupra unui depozit de petrol din orașul rus Belgorod, aflat la câțiva kilometri de granița între cele două țări. Ucraina a negat atacul și a sugerat că ar putea fi o operațiune rusească sub steag fals.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că va conduce „cât mai curând posibil” o misiune de sprijin și asistență la centrala nucleară de la Cernobîl.

Rusia spune că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa, în contextul unui impas legat de cererea sa de a fi plătită în ruble.

17:26 2.4.2022

Turcia se oferă să evacueze oamenii din Mariupol cu navele

Profesoara de limba rusă Liudmila (71 de ani) și metalurgistul Viktor (63 de ani) gătesc mâncare la intrarea în subsolul unei clădiri, în Mariupol, Ucraina, 30 martie 2022.
Profesoara de limba rusă Liudmila (71 de ani) și metalurgistul Viktor (63 de ani) gătesc mâncare la intrarea în subsolul unei clădiri, în Mariupol, Ucraina, 30 martie 2022.

Turcia s-a oferit să evacueze pe apă persoanele blocate în orașul asediat Mariupol, anunțat sâmbătă ministrul Apărării de la Ankara.

„Putem oferi sprijin naval pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci și cetățeni din alte națiuni”, a declarat Hulusi Akar, citat de CNN.

Ministerul turc al Apărării a transmis „cererea sa de a sprijini evacuările” atașaților militari ruși și ucraineni de la Ankara.

Orașul portuar, care se află de-a lungul Mării Azov, pe coasta sudică a Ucrainei, a suferit pagube importante în urma atacurilor rusești.

Turcia a găzduit două runde de negocieri între Rusia și Ucraina.

16:22 2.4.2022

Un fotojurnalist dispărut a fost găsit mort în apropiere de Kiev

Fotograful de război ucrainean Maxim Levin a fost găsit mort lângă un sat situat la nord de Kiev de către poliție. Anunțul a fost făcut de către angajatorul său, publicația LB.ua.

Colegii săi nu mai știau nimic de el din data de 13 martie, când a plecat să documenteze conflictul din districtul Vișgorod, la nord de Kiev, unde ulterior au izbucnit lupte intense.

Consilierul prezidențial ucrainean Andri Iermak a confirmat într-o postare pe Telegram că „trupul lui Levin a fost găsit în apropierea satului Guta Mejigirska pe 1 aprilie”, relatează BBC.

În vârstă de 40 de ani, Levin a lucrat pentru site-ul de știri ucrainean LB.ua timp de peste zece ani, iar fotografiile și videoclipurile sale care documentau războiul au fost văzute în întreaga lume. Pe lângă munca sa pentru LB.ua, a contribuit cu imagini la agențiile de știri și televiziunile internaționale, inclusiv la BBC.

Cel puțin opt jurnaliști au fost uciși în Ucraina la invazia rusă.

15:36 2.4.2022

Un miting pro-Ucraina în orașul ocupat Energodar a fost atacat de trupele ruse

Autoritățile locale din orașul ucrainean ocupat Energodar au declarat că forțele rusești au dispersat în mod violent un miting pro-ucrainean, organizat sâmbătă și au reținut unii participanți, transmite agenția de știri Reuters.

Locuitorii se adunaseră în centrul orașului din sudul țării pentru a discuta și a cânta imnul național ucrainean, când au sosit soldații ruși și i-au băgat pe unii dintre ei în dube.

„Ocupanții îi dispersează pe protestatari cu explozii”, a spus administrația locală.

Potrivit sursei citate, forțele rusești au bombardat sâmbătă o altă parte a orașului, iar patru persoane au fost rănite.

Energodar se află pe râul Dnipro, în sudul Ucrainei, și găzduiește muncitorii de la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta a fost, de asemenea, ocupată de trupele rusești.

15:28 2.4.2022

Rusia va întrerupe cooperarea privind Stația Spațială Internațională

Rusia va pune capăt cooperării sale în cadrul programului Stației Spațiale Internaționale, a declarat șeful agenției sale spațiale într-o postare pe aplicația de socializare Telegram, potrivit The Guardian.

El a dat vina pe sancțiunile impuse Rusiei, ca argument pentru pentru această decizie, și a spus că agenția spațială, Roscosmos, nu va mai coopera cu NASA sau cu Agenția Spațială Europeană.

Dmitri Rogozin a mai spus că Roscosmos va relua parteneriatele doar atunci când „sancțiunile ilegale” împotriva Rusiei vor fi eliminate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG