Președintele Parlamentului European, în vizită la Kiev: „Vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele”
Roberta Metsola s-a aflat vineri la Kiev și promis că UE va spori asistența acordată Ucrainei. Șefa Parlamentului European a discutat și despre sancțiuni mai ample împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat al instituției.
„Am oferit deja asistență financiară, militară și umanitară, iar acest lucru va continua. Vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele și localitățile”, i-a spus Roberta Metsola președintelui parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefanciuk.
„Vom avea grijă de familiile care au fost forțate să fugă până în ziua în care se vor putea întoarce în siguranță la casele lor”, a mai spus Metsola.
În discuția cu premierul ucrainean Denis Șmihal, președinte PE a afirmat că vor urma sancțiuni „mai multe și mai extinse” împotriva Moscovei, adăugându-se celor patru runde de sancțiuni impuse până acum.
Roberta Metsola, din Malta, a fost aleasă în fruntea Parlamentului în ianuarie și este primul lider al unei instituții importante a UE care vizitează Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie, scrie Politico.
Luna trecută, premierii din Polonia, Cehia și Slovenia au călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu Denis Șmihal.
Crucea Roșie va încerca din nou să organizeze un convoi de salvare în Mariupol
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) va încerca din nou, sâmbătă, să evacueze locuitori din orașul Mariupol.
Grupul umanitar a fost nevoit, vineri, să își anuleze eforturile de salvare după ce „aranjamentele și condițiile au făcut imposibilă” deplasarea convoiului, transmite BBC.
Grupul plănuia să trimită 54 de autobuze și multe mașini pentru a ajuta la evacuarea a mii de persoane care fug din orașul distrus de bombardamentele rusești.
Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a declarat vineri că nu au primit garanții că traseul pe care urmau să îl urmeze va fi sigur, așa că s-au retras în Zaporojie.
„Este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”, a spus el.
Mai multe încercări de evacuare au eșuat sau au fost anulate în ultima lună. Ucraina a acuzat de mai multe ori Rusia că a atacat civilii care fugeau, lucru pe care Moscova îl neagă.
Se estimează că 160.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol - unde nu mai au hrană, apă, medicamente și electricitate. Cel puțin 5.000 de locuitori au fost uciși până acum în atacuri, spun oficialii locali.
Statele Unite vor ajuta la transferul de tancuri de fabricație sovietică în Ucraina
Administrația Biden va colabora cu aliații europeni pentru a transfera tancuri de fabricație sovietică, ca măsură de consolidare a apărării ucrainene în regiunea Donbas din estul Ucrainei, scrie The New York Times.
Decizia de a acționa ca intermediar pentru a ajuta la transferul tancurilor de fabricație sovietică, pe care trupele ucrainene știu să le folosească, vine ca răspuns la o solicitare din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat un oficial american.
Este pentru prima dată în timpul războiului din Ucraina când Statele Unite ajută la transferul tancurilor.
Oficialul a mai declarat, sub protecția anonimatului, că transferurile vor începe în curând, dar a refuzat să spună câte tancuri vor fi trimise sau din ce țări vor veni.
NYT arată că sosirea tancurilor ar putea fi un alt semnal al unei noi faze a războiului, care durează de cinci săptămâni.
La începutul acestei săptămâni, oficialii ruși au indicat că își reorientează eforturile spre estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia luptă împotriva soldaților ucraineni din 2014.
La finalul lunii trecute, Zelenski a cerut aliaților NATO să furnizeze tancuri și avioane, pe lângă armamentul antitanc și antiaerian - un element de bază al transferurilor de arme către Ucraina din partea Occidentului.
Economia Ucrainei ar putea scădea cu 40% în 2022
Economia Ucrainei s-a contractat cu 16% în primul trimestru al acestui an, iar la nivel anual scăderea ar putea fi de 40%, ca urmare a invaziei Rusiei, a anunțat sâmbătă Ministerul Economiei într-un comunicat citat de Reuters.
„Zonele în care munca la distanță este imposibilă au avut cel mai mult de suferit”, a precizat acesta.