Linkuri accesibilitate

Un localnic trece prin fața unei clădiri avariate în orașul Trosteaneț, la aproximativ 400 km est de Kiev, 28 martie 2022.
Un localnic trece prin fața unei clădiri avariate în orașul Trosteaneț, la aproximativ 400 km est de Kiev, 28 martie 2022.

Războiul lui Putin în Ucraina | Rusia anunță reducerea trupelor în jurul Kievului. SUA și aliații primesc anunțul cu scepticism

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 34-a zi. Marți, oficialii ucraineni și cei ruși s-au așezat din nou la masa negocierilor pentru pace. Întâlnirea aa avut loc la Istanbul, în Turcia, unde delegațiile celor două țări au sosit încă de luni seara.

Președintele SUA privește cu neîncredere anunțul Moscovei privind reducerea trupelor rusești din jurul capitalei ucrainene. „Vom vedea. Nu cred nimic până nu văd”, a spus Joe Biden. „Între timp, vom continua să menținem sancțiunile puternice. Vom continua să oferim armatei ucrainene capacitatea de a se apăra și vom continua să urmărim cu atenție ceea ce se întâmplă”, a adăugat Biden.

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au anunțat că au expulzat ofițeri și diplomați ruși. Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au expulzat între unul și 21 de ofițeri sau diplomați din Federația Rusă.

SUA nu văd semne de „seriozitate reală” din partea Rusiei în obținerea păcii. „Există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe acest ultim lucru”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken după ce Rusia a anunțat că va reduce trupele din jurul Kievului și Cernigăului. De altfel, un negociator rus a atras atenția că detensionarea trupelor din jurul celor două orașe nu înseamnă și încetarea focului.

Și premierul britanic este sceptic cu privire la promisiunile Moscovei. „Îl vom judeca pe Putin și regimul său după acțiunile sale, nu după cuvintele sale”.​ Boris Johnson spune că presiunea asupra Kievului ar trebui menținută în continuare și că numai de la o retragere completă a forțelor rusești din Ucraina se poate vorbi de un „bun început”.

Cel puțin șapte persoane au murit în atacul cu rachetă asupra unei clădiri administrative din Nicolaev, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața parlamentului danez.

Kremlinul spune că dialogul între Rusia și SUA este încă necesar și că sunt „probleme” pe care doar Rusia și SUA le pot discuta, în special cele de stabilitate strategică și securitate.

Moscova a decis să „reducă în mod fundamental activitatea militară în direcția Kiev și Cernigău” pentru a „crește încrederea reciprocă, pentru ca la negocierile viitoare să fie semnat un acord de pace cu Ucraina”, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării. La scurt timp de la anunțul Moscovei au putut fi văzute vehicule militare cu steaguri rusești retrăgându-se din direcția Kievului.

Sirenele au sunat din nou marți dimineață în orașele ucrainene, oficialii spun că rutele de ieșire din unele orașe sunt blocate de atacurile rusești și zeci mii de oameni au rămas fără curent, alimente și medicamente. Cu toate acestea, în Lugank, autoritățile locale au reușit să evacueze 30 de oameni.

După două săptămâni de pauză, discuţiile despre oprirea focului din Ucraina au avut din nou faţă în faţă, la Istanbul, fiind găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Delegaţia din Ucraina a fost condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Olexei Reznikov, precum şi de Mihail Podoliak, şeful biroului preşedintelui.

Podoliak a spus că au fost „consultări intensive” pentru garanțiile de securitate pentru Ucraina, în cazul în care ar adopta un statut de țară neutră și ar renunța la aderarea la NATO, și pentru un acord de încetare a focului.

La consultări a participat și miliardarul rus Roman Abramovici, despre care Kremlinul a spus că nu a fost otrăvit la o negociere de pace care ar fi avut loc la începutul lunii martie.

Marți noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat din nou ca puterile mondiale ar trebui să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

23:25 29.3.2022

Ucraina, invitată să se alăture reuniunii miniștrilor de externe ai NATO săptămâna viitoare

Ucraina și o serie de țări non-NATO au fost invitate să participe săptămâna viitoare la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe ai NATO, potrivit unui comunicat al alianței militare cu sediul la Bruxelles.

NATO a declarat că „miniștrii Afacerilor Externe din Australia, Finlanda, Georgia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia și Ucraina, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe” vor participa la o sesiune a reuniunii, pe 7 aprilie.

Miniștrii de externe din cele 30 de țări NATO se vor reuni pentru a doua oară de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Sesiunea urmează reuniunii la nivel înalt de săptămâna trecută a liderilor NATO, care s-au întrunit într-un summit extraordinar destinat invaziei rusești în Ucraina.

23:06 29.3.2022

General american: ​Rusia a lansat constant rachete supersonice asupra Ucrainei

Rusia a lansat în mod repetat rachete hipersonice asupra țintelor militare ucrainene, a declarat marți comandantul militar american în Europa, generalul Forțelor Aeriene, Tod Wolters, în cadrul unei audieri la Senat.

„Majoritatea acestor lovituri au fost desemnate către ținte militare specifice”, a spus Wolters, citat de Reuters.

Rusia a anunțat pe 19 martie că a folosit rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea de vest a Ucrainei Ivano-Frankivsk.

22:21 29.3.2022

Luptele continuă în suburbiile Kievului

Luptele intense au continuat în suburbiile Kievului, marți după-amiază, în special în nord-vestul și nord-estul orașului, în ciuda anunțului oficialilor ruși că Moscova va retrage unele unități din jurul Kievului și al Cernigăului.

O echipă CNN care vizitează o zonă rezidențială aproape de linia frontului (la 5 km distanță de Irpin) în partea de est a capitalei, a auzit zgomote puternice și frecvente de artilerie. Mai multe sisteme de lansare a rachetei se auzeau sporadic.

În centrul orașului s-au auzit și sirenele raidului aerian și sunete de artilerie cu aceeași intensitate și frecvență ca în zilele precedente.

La un punct de control din apropiere, un membru al forțelor de apărare teritorială ucraineană, Iuri Mațarski, a declarat pentru CNN că luptele nu au scăzut în intensitate în ultimele 24 de ore.

„[Au fost bombardamente] tot timpul ieri. Au fost foarte multe bombardamente noaptea și astăzi dimineața și chiar acum, seara”, a spus el. „Din câte am înțeles, nicio țintă nu a fost lovită aici, la Kiev, că sistemul nostru anti-rachetă face tot posibilul.”

Locuitorii cu care a vorbit CNN au spus că sunt suspicioși cu privire la anunțul Rusiei că își retrage unele dintre forțele din regiune, adăugând că nu se poate avea încredere în Moscova.

22:12 29.3.2022

Biden și premierul din Singapore, declarație comună în care condamnă invazia rusească în Ucraina

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul din Singapore Lee Hsien Loong au declarat marți , în urma întâlnirii de astăzi, că cele două națiuni „recunosc că amenințările la adresa Cartei ONU și ordinea internațională bazată pe reguli oriunde, inclusiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, plasează pacea și prosperitatea peste tot. în pericol.”

„Războiul din Ucraina are un impact negativ asupra regiunii Indo-Pacific, care se confruntă deja cu multe provocări complexe. Luate împreună, oportunitățile și provocările secolului 21 necesită o cooperare mai profundă între noi”, au scris cei doi lideri.

În ceea ce privește Ucraina, ei „subliniază angajamentul nostru neclintit față de principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale și condamnă invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei, care încalcă în mod clar dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite”, și „recunosc nevoia de a păstra o lume în care granițele nu pot fi schimbate cu forța, iar relațiile între state sunt ghidate de dreptul internațional.”

Cei doi lideri au condamnat, de asemenea, lovitura militară din Myanmar, adăugând că cele două națiuni „continuă să ceară încetarea violenței împotriva civililor din Myanmar, eliberarea tuturor deținuților politic, inclusiv a consilierului de stat Aung San Suu Kyi, a președintelui Win Myint și a deținuților străini, acces umanitar nestingherit și ca Myanmar să revină pe calea tranziției democratice.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG