Ucraina, invitată să se alăture reuniunii miniștrilor de externe ai NATO săptămâna viitoare
Ucraina și o serie de țări non-NATO au fost invitate să participe săptămâna viitoare la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe ai NATO, potrivit unui comunicat al alianței militare cu sediul la Bruxelles.
NATO a declarat că „miniștrii Afacerilor Externe din Australia, Finlanda, Georgia, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia și Ucraina, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe” vor participa la o sesiune a reuniunii, pe 7 aprilie.
Miniștrii de externe din cele 30 de țări NATO se vor reuni pentru a doua oară de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Sesiunea urmează reuniunii la nivel înalt de săptămâna trecută a liderilor NATO, care s-au întrunit într-un summit extraordinar destinat invaziei rusești în Ucraina.
General american: Rusia a lansat constant rachete supersonice asupra Ucrainei
Rusia a lansat în mod repetat rachete hipersonice asupra țintelor militare ucrainene, a declarat marți comandantul militar american în Europa, generalul Forțelor Aeriene, Tod Wolters, în cadrul unei audieri la Senat.
„Majoritatea acestor lovituri au fost desemnate către ținte militare specifice”, a spus Wolters, citat de Reuters.
Rusia a anunțat pe 19 martie că a folosit rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea de vest a Ucrainei Ivano-Frankivsk.
Luptele continuă în suburbiile Kievului
Luptele intense au continuat în suburbiile Kievului, marți după-amiază, în special în nord-vestul și nord-estul orașului, în ciuda anunțului oficialilor ruși că Moscova va retrage unele unități din jurul Kievului și al Cernigăului.
O echipă CNN care vizitează o zonă rezidențială aproape de linia frontului (la 5 km distanță de Irpin) în partea de est a capitalei, a auzit zgomote puternice și frecvente de artilerie. Mai multe sisteme de lansare a rachetei se auzeau sporadic.
În centrul orașului s-au auzit și sirenele raidului aerian și sunete de artilerie cu aceeași intensitate și frecvență ca în zilele precedente.
La un punct de control din apropiere, un membru al forțelor de apărare teritorială ucraineană, Iuri Mațarski, a declarat pentru CNN că luptele nu au scăzut în intensitate în ultimele 24 de ore.
„[Au fost bombardamente] tot timpul ieri. Au fost foarte multe bombardamente noaptea și astăzi dimineața și chiar acum, seara”, a spus el. „Din câte am înțeles, nicio țintă nu a fost lovită aici, la Kiev, că sistemul nostru anti-rachetă face tot posibilul.”
Locuitorii cu care a vorbit CNN au spus că sunt suspicioși cu privire la anunțul Rusiei că își retrage unele dintre forțele din regiune, adăugând că nu se poate avea încredere în Moscova.
Biden și premierul din Singapore, declarație comună în care condamnă invazia rusească în Ucraina
Președintele american Joe Biden și prim-ministrul din Singapore Lee Hsien Loong au declarat marți , în urma întâlnirii de astăzi, că cele două națiuni „recunosc că amenințările la adresa Cartei ONU și ordinea internațională bazată pe reguli oriunde, inclusiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, plasează pacea și prosperitatea peste tot. în pericol.”
„Războiul din Ucraina are un impact negativ asupra regiunii Indo-Pacific, care se confruntă deja cu multe provocări complexe. Luate împreună, oportunitățile și provocările secolului 21 necesită o cooperare mai profundă între noi”, au scris cei doi lideri.
În ceea ce privește Ucraina, ei „subliniază angajamentul nostru neclintit față de principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale și condamnă invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei, care încalcă în mod clar dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite”, și „recunosc nevoia de a păstra o lume în care granițele nu pot fi schimbate cu forța, iar relațiile între state sunt ghidate de dreptul internațional.”
Cei doi lideri au condamnat, de asemenea, lovitura militară din Myanmar, adăugând că cele două națiuni „continuă să ceară încetarea violenței împotriva civililor din Myanmar, eliberarea tuturor deținuților politic, inclusiv a consilierului de stat Aung San Suu Kyi, a președintelui Win Myint și a deținuților străini, acces umanitar nestingherit și ca Myanmar să revină pe calea tranziției democratice.”