Dmitri Peskov: Putin are sprijinul absolut al populației
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Vladimir Putin are „sprijinul absolut” al populației, cu o creștere „destul de fără precedent” după cum arată sondajele de opinie.
Potrivit BBC, Peskov a mai spus că rapoartele conform cărora Rusia deportează oamenii din Mariupol sunt „o minciună” care nu corespunde realității.
Despre relația dintre SUA și Rusia, Peskov susține că un dialog va fi necesar, dar relațiile ar fi inevitabil afectate de „insulte personale” din partea președintelui Joe Biden.
Klaus Iohannis a vorbit din nou cu Volodimir Zelenski
Președintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că a discutat din nou cu presedintele Volodimir Zelenski despre situația critică din Ucraina.
„România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean ucrainean care sosește în România. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și altele din Uniunea Europeană au ajuns în Ucraina prin hubul umanitar din Suceava”, a scris Iohannis.
Șeful AIEA se află în Ucraina
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina pentru discuții cu înalți oficiali guvernamentali despre asigurarea siguranței și securității centralelor nucleare ale țării.
Rafael Mariano Grossi va oferi asistență tehnică urgentă - inclusiv trimiterea de experți în locuri cheie - în încercarea de a preveni riscul oricărui accident nuclear.
„Conflictul militar pune centralele nucleare din Ucraina și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că pot continua să opereze în siguranță și să reducă riscul unui accident nuclear”, a spus Grossi, citat de BBC.
Vizita lui Grossi vine după ce au rușii au bombardat o clădire adminsitrativă de la Zaporojie, unde se alfă cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Fost șef CIA: De cucerirea Mariupolului poate depinde soarta războiului
Războiul a intrat într-o fază „extrem de imprevizibilă", cu „multe scenarii posibile" şi, deşi „Ucraina poate învinge dacă este bine înarmată", „cucerirea Mariupolului ar putea schimba datele problemei", a spus generalul american David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera, potrivit Agerpres.
„Sunt multe scenarii posibile, în funcţie de care dintre cele două tabere este capabilă să se reaprovizioneze, să se reînarmeze, să înlocuiască pierderile şi să incorporeze noi capacităţi", a subliniat Petraeus care nu exclude că războiul s-ar putea prelungi timp de „câteva săptămâni, poate chiar luni".
În opinia sa, „este ceva mai probabil ca Ucraina să capete un avantaj, date fiind hotărârea, ingeniozitatea şi creativitatea pe care le-a demonstrat, precum şi pentru faptul că 'joacă pe teren propriu''', dar „este imprudent să excludem posibilitatea ca Rusia să înveţe din nenumăratele erori pe care le-a comis şi, cu noi şi teribile pierderi de vieţi omeneşti şi de mijloace, să fie capabilă să epuizeze cu timpul apărarea aeriană şi resursele ucrainene".
Generalul american spune că Mariupolul este un punct important pentru ruși.
„Când Mariupol va cădea, aşa cum din nefericire pare că se va întâmpla în ciuda apărării sale eroice, Rusia va dispune de un port excelent pentru aprovizionarea trupelor în sud-est", spune el.
O astfel de evoluţie ar permite deblocarea batalioanelor care participă în această luptă şi „ar ajuta (trupele ruse) în avansarea lor epuizantă către provincia Lugansk şi, cine ştie, către Doneţk", în estul Ucrainei, adaugă Petraeus.