Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

20:29 24.3.2022

Boris Johnson: Felul în care Vladimir Putin conduce Rusia este catastrofal

Întrebat despre afirmația Kremlinului, care a spus că premierul britanic este „cel mai activ participant la cursa anti-Rusia”, Boris Johnson a spus că este departe de a fi „antirus”.

Absolut nu, mai ales eu. Cred că sunt probabil singurul prim-ministru din istoria Marii Britanii care se numește Boris și nu sunt nici pe departe antirus”, a spus Boris Johnson.

„​Dar cred că suntem cu toții de acord că ceea ce face Vladimir Putin, felul în care conduce Rusia în acest moment este cu totul catastrofal, că invazia sa în Ucraina este inumană și barbară. Iar desfășurarea acelei invazii se încadrează într-un tip de comportament pe care, așa cum am spus mai înainte, nu l-am văzut pe continentul europeande 80 de ani și este îngrozitor. Deci poți fi înțelegător față de rușii de rând, care sunt atât de prost conduși, dar poți fi profund ostili deciziilor lui Vladimir Putin”, a adăugat Johnson.

Marea Britanie va „amplifica ajutorul” dat Ucrainei

Boris Johnson a declarat că Regatul Unit și aliații vor intensifica ajutorul dat Ucrainei.

Adresându-se reporterilor într-o conferință de presă după o întâlnire a liderilor G7, el a spus că rareori a văzut națiuni mai unite în ultimii ani decât sunt acum.

Invadarea „barbară” a Ucrainei de către Vladimir Putin a „galvanizat” comunitatea internațională într-o acțiune colectivă, a spus Johnson. „Nu vom sta pe loc în timp ce Putin își dezvăluie furia asupra Ucrainei.”

Johnson a spus că ajutorul dat Ucrainei va fi furnizat „în cantitatea și cu calitatea” necesare Ucrainei pentru a se apăra împotriva „vecinului său agresor”.

„Acesta este doar începutul”, a spus Boris Johsnon. „Trebuie să sprijinim pe termen lung o Ucraina liberă și democratică. Aceasta este o democrație europeană, care duce un război de apărare națională”, a încheiat el.

20:11 24.3.2022

G7, gata să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei

Liderii G7 au declarat că sunt hotărâți să impună sancțiuni grave Rusiei „dacă este necesar”.

Într-o declarație comună, aceștia au condamnat războiul lui Vladimir Putin în Ucraina și agresiunea sa „nejustificată, neprovocată și ilegală”.

Rusia trebuie să respecte imediat și „fără întârziere” ordinul Curții Internaționale de Justiție de suspendare a operațiunilor militare, au spus aceștia.

Liderii G7 au cerut Belarusului „să evite escaladarea ulterioară și să se abțină de la a-și folosi forțele militare împotriva Ucrainei”, adresând în același timp un îndemn „tuturor țărilor să nu acorde asistență militară sau de altă natură Rusiei”.

„Nu vom cruța niciun efort pentru a-i trage la răspundere pe președintele Putin și pe arhitecții și susținătorii acestei agresiuni, inclusiv pe regimul Lukașenko din Belarus, pentru acțiunile lor”, se mai spune în declarație.

De asemenea, liderii G7 au avertizat împotriva oricărei amenințări cu utilizarea armelor chimice, biologice și nucleare. „Denunţăm categoric campania de dezinformare maliţioasă şi complet nefondată a Rusiei împotriva Ucrainei, un stat în deplină conformitate cu acordurile internaţionale de neproliferare.”

„Poporul Rusiei trebuie să știe că nu avem nicio plângere împotriva lor”, spun liderii G7.

„Președintele Putin, guvernul și susținătorii săi, inclusiv regimul Lukașenko din Belarus, sunt cei care impun acest război și consecințele sale asupra rușilor și este decizia lor cea care mânjește istoria poporului rus”, se mai spune în textul declarației.

19:24 24.3.2022

Televiziunea rusă arată Mariupolul în ruine, dar dă vina pe „naționaliștii ucraineni”

La o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, unele dintre imaginile Ucrainei devastate au început să fie redate și de canalele rusești de televiziune, transmite BBC.

Numai că, în loc să spună că de săptămâni întregi Mariupolul este bombardat de armata rusă, Canalul 1 al televiziunii ruse de stat susține că responsabili sunt „naționaliștii” ucraineni.

„Acestea sunt imagini triste, desigur. O imagine înfricoșătoare. În retragerea lor, naționaliștii încearcă să o distrugă, să o pună la pământ", a declarat Olesia Loseva, gazda unui talk-show transmis zilnic pe subiecte de actualitate.

„Acestea sunt zone rezidențiale, case. Putem vedea chiar fum undeva", a adăugat ea, în timp ce co-gazda ei a spus: „Nu se poate urmări acest lucru cu calm".

Oficialii ruși și mass-media aservită au susținut permanent forțele ucrainene efectuează atacuri asupra propriilor orașe.

La începutul acestei luni, televiziunea rusă a insistat că Ucraina a bombardat orașul din nord-estul Harkov pentru a exacerba sentimentele antirusești.

19:05 24.3.2022

ONU cere oprirea imediată a războiului din Ucraina. Rezoluția nu este obligatorie

Adunarea Generală a ONU a adoptat o nouă rezoluție, fără caracter obligatoriu, care cere oprirea „imediată” a războiului Rusiei în Ucraina.

Rezoluția solicită, de asemenea, acces la ajutor și protecție civilă în Ucraina și critică Rusia pentru că a creat o situație umanitară „îngrozitoare”, după ce a invadat țara civilă în urmă cu o lună.

La votul de la sediul ONU din New York, 140 de țări au votat pentru și 38 s-au abținut.

Cinci țări au votat împotriva măsurii - Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus.

Pe 2 martie, NATO a cerut Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG