Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

07:35 24.3.2022

Primarul din Cernigău acuză „carnagiu complet” făcut de ruși

Primarul din Cernihiv afirmă că cimitirul oraşului din nordul Ucrainei nu se poate descurca pe toţi morţii şi acuză un „carnagu complet”, transmite CNN.

Clădiri grav avariate mărginesc străzile împrăştiate cu moloz, în timp ce incendiile încă aprinse umplu aerul cu fum greu, aşa cum se vede într-un nou videoclip al primarului Vladislav Atroşenko.

Videoclipul, geolocalizat şi verificat de CNN, oferă o privire amplă de la sol asupra oraşului care a cunoscut unele dintre cele mai intense bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu patru săptămâni.

„Cimitirul oraşului nu poate face faţă tuturor morţilor, aşa că ţinem oamenii în morgi şi frigidere mai mult decât în mod normal. Îngropăm oameni în vechile cimitire care nu au mai fost folosite de ceva vreme", a spus Atrosenko.

Întrebat câţi oameni au murit până acum, primarul a spus că oraşul nu ţine statistici, dar toate cazurile vor fi tratate de parchet.

„Uitaţi-vă la aceste cartiere. Sunt complet distruse. Puteţi vedea clar că aici s-a declanşat un carnagiu complet", a adăugat el.

07:39 24.3.2022

Oficial american: Ucrainenii au împins forţele ruseşti înapoi la est de Kiev

Forţele ucrainene au împins forţele ruseşti înapoi pe linia frontului la est de Kiev, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN.

Forţele ruseşti se află la aproximativ 55 de kilometri de centrul oraşului Kiev spre est, o creştere cu 25-35 de kilometri faţă de aceeaşi locaţie de ieri, a precizat oficialul. ​

La nord-vest de centrul oraşului Kiev, forţele ruseşti „sapă şi stabilesc poziţii defensive", dar nu s-au apropiat mai mult de centrul oraşului Kiev de-a lungul acestei linii, a adăugat oficialul.

Trupele rămân la o distanţă de 15-20 de kilometri de centrul oraşului Kiev, la nord-vest.

În acelaşi timp, oficialul a declarat că forţele ruseşti devin mai active în partea de est a Ucrainei, în zona Donbas, afirmând că au „aplicat mult mai multă energie" în regiunile Luhansk şi Doneţk, cele două zone pe care Kremlinul le-a declarat republici independente înainte de invazia de luna trecută.

„Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult în ofensivă decât până acum, aplică mai multă energie în acea parte estică", a declarat oficialul.

08:08 24.3.2022

Volodimir Zelenski, mesaj către ruși: „Salvaţi-vă fiii de război”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit, în noaptea de miercuri spre joi, despre războiul care durează deja de o lună şi în care trupele ruseşti atacă fără discernământ civili, convoaie umanitare, clădiri monument, şcoli, spitale şi universităţi.

„Trupele ruseşti ne distrug oraşele”, a afirmat el, adăugând un mesaj direct pentru ruşi: „Salvaţi-vă fiii de război”, potrivit CNN.

Zelenski a afirmat că Ucraina nu a ameninţat niciodată securitatea Rusiei, adăugând că propagandiştii ruşi „mint despre război, care este plătit cu taxele” lor.

Ucrainenii, a spus el, fac tot ce le stă în putinţă pentru a readuce pacea pe pământul lor: „Nu la voi - pe pământul nostru. Pentru poporul nostru. Facem totul pentru a pune capăt acestui război. Şi când vom reuşi, ceea ce se va întâmpla cu siguranţă, veţi fi siguri de cel puţin un lucru: copiii voştri nu vor mai fi trimişi să moară pe pământul nostru, pe teritoriul nostru”.

Preşedintele ucrainean a adăugat că planul iniţial al Rusiei „a eşuat deja” în primele două zile ale invaziei, dar Rusia încă „obţine forţă de muncă de pretutindeni”.

„Echipament. Bombe aeriene, rachete. Caută mercenari în întreaga lume. Orice gunoaie capabile să tragă în civili ", a spus Zelenski.

„Trupele ruseşti ne distrug oraşele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiaţi. Capturează convoaie umanitare. Sunt implicaţi în jafuri. Dau foc la muzee, aruncă în aer şcoli şi spitale. Ţinta pentru ei sunt universităţile, cartierele rezidenţiale ... Orice! Trupele ruseşti nu cunosc limitele răului", a adăugat preşedintele ucrainean.

08:12 24.3.2022

Portul din Berdeansk este în flăcări, joi dimineaţă, dar nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele ruseşti au aruncat în aer rezervoarele de combustibil, transmite Nexta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG