Linkuri accesibilitate

O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko
O mamă își acoperă fiul în timp ce acesta stă întins pe caldarâm, după ce a auzit bombardamente în portul Mariupol, 23 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Războiul lui Putin în Ucraina | SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Joe Biden: Important e ca lumea să înțeleagă ce brută este acest individ

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. Trupele ruse continuă bombardamentele în Mariupol, unde sunt blocați 100.000 de oameni.

Cancelarul german, Olaf Scholz, refuză să plătească gazul rusesc în ruble iar președintele SUA, Joe Biden, spune că este de acord ca Rusia să fie îndepărtată din G20. Iar dacă G20 va refuza să o facă, atunci și Ucraina ar trebui să participe la întâlniri. „Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe ce de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden.

Jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați. Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.

G7 s-a arătat dispusă să aplice „sancțiuni suplimentare, după cum este necesar” împotriva Rusiei.

Televiziunea rusă a difuzat primele imagini ale războiului din Ucraina, în special ale dezastrului din Mariupol, dar a dat vina pe „naționaliștii ucraineni”.

ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea imediată a focului în Ucraina și protecție civilă, după ce Rusia a creat o situație umanitară „îngrozitoare”. 140 de țări au votat pentru, 38 s-au obținut, cinci au votat împotrivă: Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus. Rezoluția nu este obligatorie.

Președintele francez, Emmanuel Macron avertizează cu privire la criza alimentară care se profilează la orizont și care va afecta în special țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dependente de exporturile din Rusia și Ucraina.

China neagă că ar fi știut de intenția Rusiei de a invada Ucraina. Declarațiile ministerului chinez al apărării survin avertismentelor liderilor țărilor NATO privind posibila susținere pe care ar putea să o acorde Rusiei. Liderii aliați au cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea Rusiei în orice efort privind războiul din țara vecină. Președintele SUA, Joe Biden crede că viitorul economic al Chinei este mai strâns legat de Vest, decât de Rusia.

Marina ucraineană a confirmat distrugerea unei nave rusești în apropiere de Berdiansk și a oferit și înregistrarea momentului.

Trezoreria SUA și Departamentul de Stat al SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva a zeci de companii rusești din domeniul apărării, a 328 de membri ai Dumei de Stat și a directorului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, dar și a altor entități bancare. De asemenea, a fost suplimentată asistența de securitate cu 800 de milioane de dolari, ducând asistența de securitate totală a SUA pentru Ucraina la 1 miliard de dolari în ultimele două săptămâni și la peste 2 miliarde de dolari din martie trecut.

Liderii NATO au convenit să ofere sprijin suplimentar prin echiparea Ucrainei cu provizii militare semnificative, inclusiv sisteme antitanc și de apărare aeriană și drone, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după summitul extraordinar al alianței. NATO cere Chinei să se abțină să sprijine Rusia în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

Canada le-a interzis soldaților săi să se alăture legiunii străine a Ucrainei, pe fondul îngrijorării crescânde că trupele capturate ar putea fi folosite ca instrument de propagandă rusă.

Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din toată lumea să iasă în stradă și să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina, pentru a marca o lună de la invazia rusă.

Apelul său pentru sprijin global a fost făcut înaintea summitului de urgență al NATO de la Bruxelles, la care a participat și președintele american Joe Biden.

09:38 24.3.2022

Oficial ucrainean: 264 de civili au fost uciși la Kiev

Cel puţin 264 de civili, printre care patru copii, au murit în capitala ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, citat de CNN.

Peste 300 de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor şi peste 80 de clădiri au fost distruse, a precizat primarul din Kiev.

„Ţinta agresorilor este capitala Ucrainei”, a declarat Vitali Klitschko într-o înregistrare video postată miercuri pe canalul său de YouTube.

09:43 24.3.2022

Poliția de Frontieră: Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România

Un număr de 527.553 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din ţara vecină şi până în prezent, arată Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Miercuri, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,1% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.692 (scădere cu 17,9%).

Zilnic prin Vama Siret intră mii de refugiați din Ucraina.
Zilnic prin Vama Siret intră mii de refugiați din Ucraina.

09:54 24.3.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia caută să mobilizeze rezerviști

Rusia caută să mobilizeze rezerviști pentru a acoperi pierderile de personal, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Forțele ruse „au suferit aproape sigur mii de victime” în timpul invaziei Ucrainei, notează Ministerul Apărării britanic.

Britanicii mai susțin că, în aceste condiții, „probabil că Rusia caută acum să-și mobilizeze forța de muncă rezerviști și recruții, precum și companiile militare private și mercenarii străini, pentru a înlocui aceste pierderi considerabile”.

Reprezentanții Ministerului menționează că „nu este clar cum se vor integra aceste grupuri în forțele terestre ruse din Ucraina și impactul pe care acest lucru îl va avea asupra eficienței luptei”.

10:13 24.3.2022

Jens Stoltenberg, înainte de Summitul NATO: Discutăm despre resetarea apărării

Înainte de Summitul NATO de joi, Jens Stoltenberg a spus că aliații au oferit sprijin Ucrainei pentru a-și ajuta „dreptul fundamental la apărare”, dar subliniază din nou că misiunea principală a alianței militare este apărarea și protecția membrilor NATO.

Pentru că Ucraina nu este membră, alianța nu trimite trupe în țară, deși își sporește prezența militară în țările vecine NATO, a mai spus Stoltenberg, citat de BBC.

Jens Stoltenberg spune că liderii NATO vor vorbi astăzi despre o „resetare a descurajării și apărării noastre pe termen lung”.

Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

La Summitul NATO, participă și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG