Oficial ucrainean: 264 de civili au fost uciși la Kiev
Cel puţin 264 de civili, printre care patru copii, au murit în capitala ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, citat de CNN.
Peste 300 de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor şi peste 80 de clădiri au fost distruse, a precizat primarul din Kiev.
„Ţinta agresorilor este capitala Ucrainei”, a declarat Vitali Klitschko într-o înregistrare video postată miercuri pe canalul său de YouTube.
Poliția de Frontieră: Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România
Un număr de 527.553 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din ţara vecină şi până în prezent, arată Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Miercuri, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,1% faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova 2.692 (scădere cu 17,9%).
Ministerul britanic al Apărării: Rusia caută să mobilizeze rezerviști
Rusia caută să mobilizeze rezerviști pentru a acoperi pierderile de personal, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Forțele ruse „au suferit aproape sigur mii de victime” în timpul invaziei Ucrainei, notează Ministerul Apărării britanic.
Britanicii mai susțin că, în aceste condiții, „probabil că Rusia caută acum să-și mobilizeze forța de muncă rezerviști și recruții, precum și companiile militare private și mercenarii străini, pentru a înlocui aceste pierderi considerabile”.
Reprezentanții Ministerului menționează că „nu este clar cum se vor integra aceste grupuri în forțele terestre ruse din Ucraina și impactul pe care acest lucru îl va avea asupra eficienței luptei”.
Jens Stoltenberg, înainte de Summitul NATO: Discutăm despre resetarea apărării
Înainte de Summitul NATO de joi, Jens Stoltenberg a spus că aliații au oferit sprijin Ucrainei pentru a-și ajuta „dreptul fundamental la apărare”, dar subliniază din nou că misiunea principală a alianței militare este apărarea și protecția membrilor NATO.
Pentru că Ucraina nu este membră, alianța nu trimite trupe în țară, deși își sporește prezența militară în țările vecine NATO, a mai spus Stoltenberg, citat de BBC.
Jens Stoltenberg spune că liderii NATO vor vorbi astăzi despre o „resetare a descurajării și apărării noastre pe termen lung”.
Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.
La Summitul NATO, participă și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.