UNICEF: Jumătate din copiii Ucrainei au fost strămutați
O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a mai mult de jumătate din populația de copii a țării, a declarat agenția Națiunilor Unite pentru copii.
Unicef a spus că 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii și-au părăsit casele. Aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară, iar 2,5 milioane au fost strămutați pe teritoriul țării dar în alte zone decât cele în care au trăit până la invadarea Ucrainei.
Războiul a provocat „una dintre cele mai rapide deplasări de copii pe scară larg de la cel de-al doilea război mondial”, a spus directorul executiv al Unicef, Catherine Russell.
„Aceasta este o piatră de hotar sumbră care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. Siguranța copiilor, bunăstarea și accesul la servicii esențiale sunt toate amenințate de violența oribilă non-stop”, a spus Russell.
Biden, de acord cu îndepărtarea Rusiei din G20. Important e să rămânem uniți și ca lumea să înțeleagă ce brută e Putin
Subiectul a fost abordat în timpul întâlnirilor sale cu liderii mondiali de joi la Bruxelles, a informat Reuters.
„Răspunsul meu este da, depinde de G20”, a spus Biden, întrebat într-o conferință de presă dacă Rusia ar trebui îndepărtată din G20.
Liderul SUA spune că, în cazul în care G20 nu ar fi de acord cu eliminarea Rusiei, atunci ar trebui ca și Ucraina să aibă voie să participe la întâlniri.
Important este ca țările NATO să rămână aliate împotriva lui Vladimir Putin, a mai spus Biden.
„Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze pe cât de brută este acest individ și pe câte vieți nevinovate au fost pierdute și distruse în urma a tot ce se întâmplă”, a spus Biden, citat de The Guardian.
Cancelarul german Olaf Scholz respinge cererea lui Putin privind plata gazului rusesc în ruble
Într-o conferință de presă, Scholz a spus că majoritatea tranzacțiilor de gaz cu Rusia prevedeau ca banii să fie plătiți în dolari sau euro.
Miercuri, Putin a declarat că „a decis să implementeze o serie de măsuri pentru a schimba plățile [...] pentru aprovizionarea noastră cu gaze naturale către așa-zise țări neprietenoase în ruble rusești”.
Scholz a spus că acest lucru este puțin probabil să se întâmple.
„Ceea ce am aflat până acum este că peste tot există contracte fixe, care includ moneda în care se fac plățile”, a spus Scholz reporterilor, potrivit Politico.
„Și de cele mai multe ori scrie euro sau dolar și atunci asta contează.”
Încercările lui Putin de a fi plătit în ruble au fost văzute ca o încercare de a susține economia în declin a Rusiei, care a fost lovită de multiple sancțiuni după invadarea Ucrainei.