Preşedintele Germaniei se întâlnește la București cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă
Klaus Iohannis îl va primi miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Discuțiile se vor concentra pe evoluţiile securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, transmite Agerpres.
Ambii președinți nu au reușit încă să ajungă la Kiev după izbucnirea războiului, spre deosebire de alți lideri din vest.
Vizita preşedintelui german are loc și în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania.
Frank-Walter Steinmeier va avea o întrevedere şi cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.
La jumătatea lunii aprilie, președintele german plănuia să viziteze Kievul împreună cu liderii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, dar nu a fost primit de Ucraina.
Cotidianul german Bild a relatat că Volodimir Zelenski a respins planurile de vizită ale lui Steinmeier din cauza relațiilor sale strânse cu Rusia din ultimii ani și a sprijinului său pentru gazoductul Nord Stream 2, destinat să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, care a fost între timp suspendat.
Oficialii ucraineni l-au invitat în schimb pe cancelarul german Olaf Scholz.
Belarus organizează exerciții militare în apropiere de granița cu Ucraina
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei și vecin al Ucrainei la nordul acesteia, a început exerciții militare la scară largă - un potențial motiv de alarmă în Ucraina, transmite BBC.
Ministerul belarus al Apărării a declarat că exercițiile au implicat testarea pregătirii de luptă a vehiculelor armatei sale, dar a adăugat că exercițiul nu reprezintă o amenințare pentru vecini.
În urmă cu câteva săptămâni, când Rusia a atacat nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, oficialii ucraineni au afirmat că unele dintre rachete păreau să provină din teritoriul Belarusului.
156 de persoane evacuate din oțelăria Azovstal au ajuns la Zaporojie
Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său de marți seară, că 156 de persoane care au fost evacuate cu succes de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol au ajuns în Zaporojie.
Președintele ucrainean a adăugat că este nevoie de o încetare a focului pentru ca alte coridoare umanitare să funcționeze.
„Avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au ajuns în Zaporojie. Femei și copii. Ei s-au aflat în adăposturi mai bine de două luni. Imaginați-vă! De exemplu, un copil are șase luni, dintre care două (le-a trăit) sunt sub pământ. În cele din urmă, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei vor primi ajutor”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.
El a adăugat că soldații ruși nu respectă acordurile de încetare a focului, dar s-a arătat încrezător că și ceilalți civili din Azovstal vor fi evacuați.
„Cu cât mai multe astfel de lovituri, cu atât mai departe este Rusia de civilizație”, a declarat președintele ucrainean.
Peste 200 de civili sunt încă ascunși alături de luptători ucraineni în vasta uzină siderurgică din Mariupol, a declarat marți primarul orașului, Vadim Boichenko.
Mai multe zone din Liov au rămas fără curent și apă după atacurile rusești
Cel puțin trei rachete rusești au lovit substații electrice în jurul orașului Liov, situat în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, marți seara, iar mai multe zone ale orașului au rămas fără curent și apă, transmite BBC.
Acestea au fost primele lovituri cu rachete rusești în vestul Ucrainei după mai bine de o săptămână.
Anterior, Rusia a vizat rețelele feroviare, acestea fiind cruciale pentru a menține aprovizionarea cu armament occidental.
Pe linia frontului, noaptea trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat muncitorii de la o fabrică din Avdiivka, la nord de Doneșk, oraș aflat sub controlul separatist.
De asemenea, a avut loc o intensificare a bombardamentelor asupra uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar Mariupol, unde 200 de persoane sunt încă adăpostite.