Linkuri accesibilitate

Bunuri furate din Ucraina de soldații ruși sunt vândute în Belarus: „Frigidere, anvelope, tot ce prind”


Ministerul Apărării din Ucraina a publicat pe 2 aprilie o fotografie în care spune că „nu toate trofeele militare ajung în Rusia”, făcând referire la câteva mașini de spălat furate din Ucraina de către soldații ruși.
Ministerul Apărării din Ucraina a publicat pe 2 aprilie o fotografie în care spune că „nu toate trofeele militare ajung în Rusia”, făcând referire la câteva mașini de spălat furate din Ucraina de către soldații ruși.

Soldații ruși care se întorc sau se regrupează în Ucraina încearcă frecvent să vândă bunuri jefuite belarușilor care locuiesc în apropiere de graniță, potrivit mărturiilor oferite de mai mulți locuitori din aceste districte.

Informațiile din regiunea Homel, din sud-estul țării, sunt cel mai recent exemplu al modului în care Moscova a folosit regiunea care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, ca teren de pregătire pentru trupele care intră și ies din Ucraina prin rotație - și cum acest lucru a perturbat viața belarușilor.

Luna trecută, locuitorii din Homel, principalul oraș al regiunii, și din alte localități periferice au raportat cum cadavrele soldaților ruși uciși în lupte în Ucraina copleșeau unele dintre morgile din regiune.

De asemenea, spitalele erau umplute la capacitate maximă cu soldați ruși răniți, iar medicii și personalul medical erau forțați să lucreze exclusiv la tratarea acestora, potrivit rezidenților.

În ultimele zile, oficiali ucraineni și occidentali au raportat că trupele rusești s-au retras din pozițiile de pe linia frontului din apropierea Kievului și s-au dus în alte părți, inclusiv în Belarus.

Un bărbat care locuiește în Mazir, un oraș situat la sud-vest de Homel, a declarat că cerul era plin în permanență de avioane și elicoptere rusești, iar soldații ruși încercau în mod constant să vândă bunuri localnicilor, inclusiv motorină din provizii militare.

„Ei iau 'trofeele' jefuite din Ucraina și se oferă să le vândă localnicilor. Frigidere, electrocasnice, anvelope și tot ce prind la îndemână”, a declarat Ilie pentru RFE/RL. Bărbatul a cerut să își folosească doar prenumele.

Chiar înainte de începerea războiului, pe 24 februarie, locuitorii din regiunea Homel au raportat că soldații ruși - ale căror unități fuseseră desfășurate în Belarus aparent pentru exerciții comune cu unități belaruse - căutau în mod regulat să vândă motorină localnicilor.

Un alt locuitor din Mazir a povestit pentru RFE/RL cum existau grupuri mari de soldați ruși care se înghesuiau în barurile și magazinele din oraș, înconjurând și hărțuind oamenii.

Bărbatul, care a cerut să își folosească doar prenumele, Maxim, a spus că o cunoștință de sex masculin care avea părul lung a fost hărțuit de soldați care păreau a fi din centrul Rusiei sau chiar din Siberia.

„De asemenea, put foarte tare. Îți poți da seama după miros când mergi la magazin că sunt aici. La urma urmei, nu cred că se spală. Comandanții trăiesc în condiții normale.... Soldații trăiesc în pădure, în corturi și chiar în hambare”, a spus Maxim.

„Rușii, se comportă ca și cum ar fi stăpânii universului”, a spus el.

În districtul Brahin, care se află la doar 20 de kilometri de o șosea majoră care traversează Ucraina, locuitorii au raportat coloane lungi de tancuri, transportoare blindate și camioane Ural în ultima săptămână.

„Dragi tovarăși, prieteni, nu avem nevoie de război!”

Un locuitor a declarat pentru RFE/RL că soldații ruși i-au dat o broșură în limba rusă care părea a fi un efort de propagandă menit să justifice invazia rusă.

O broșură de propagandă despre care un locuitor din Brahin a declarat că i-a fost dată de trupele rusești.
O broșură de propagandă despre care un locuitor din Brahin a declarat că i-a fost dată de trupele rusești.

„Dragi tovarăși, prieteni, nu avem nevoie de război! Nu vom ataca și nu vom bombarda orașe. Am venit să luptăm nu cu poporul ucrainean, ci cu naționaliștii, în mâinile cărora mor oameni pașnici”, se arată în pliantul transmis RFE/RL.

În Narovlia și în împrejurimi, un oraș situat pe malul râului Pripiat, la sud de Mazir, locuitorii au raportat tabere cu mulți soldați, precum și un spital de campanie în care erau tratați soldați răniți.

Cadavrele soldaților sunt trimise direct în Rusia, au spus ei, fie cu camionul, fie cu trenul.

„Spitalul de campanie este păzit din exterior de soldați ruși pentru a se asigura că nimeni nu face fotografii. Sunt multe elicoptere care zboară foarte jos acolo. Multe dintre ele se învârt deasupra (orașului)”, a declarat un locuitor din Narovlia, care a cerut să rămână anonim.

Un alt locuitor, care a cerut, de asemenea, să nu-și folosească numele, a declarat că soldații cumpărau tot alcoolul din magazine.

„Odată, un (soldat) rus a luat vodcă și vin, iar apoi cardul lui nu a mai funcționat. Așa că s-a dus și a pus totul la loc”, a declarat persoana respectivă pentru RFE/RL.

„Dar în cea mai mare parte ei cumpără totul. Și iau multă vodcă. De asemenea, adidași, chifle de pâine și țigări”, a adăugat el.

Ucraina distruge camioanele cu bunuri furate

Organizația Human Rights Watch a arătat într-un raport publicat pe 3 aprilie că „soldații au fost implicați în jefuirea bunurilor civile, inclusiv alimente, îmbrăcăminte și lemne de foc”, pe lângă execuții sumare, violuri și alte agresiuni.

HRW precizează că furturile reprezintă și ele o crimă de război.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un discurs ținut duminică seară, că în țara lui se văd „consecințele omniprezente ale jafurilor”.

„Răul concentrat a ajuns în țara noastră. Ucigași, torționari, violatori și jefuitori care se numesc armată. Merită doar moartea după ce au făcut”, a spus el.

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat sâmbătă o fotografie cu un camion distrus, cu mențiunea că „nu toate trofeele militare ajung în Rusia”.

„Sute de mașini cu pradă din suburbiile Kievului - de la jucării pentru copii, covoare și până la mașini de spălat, ca în această fotografie, au fost luate în ultimele zile de trupele rusești în retragere”, a transmis sursa citată.

Autoritățile ucrainene mai spun că, spre deosebire de Ucraina, unde soldații ruși fură alcool, în Belarus, aceștia își dau rațiile pe băutură.

„De-a lungul traseelor parcurse de convoaiele militare rusești pe teritoriul Republicii Belarus, au existat multe cazuri în care soldații ruși au vândut combustibil și provizii sau le-au schimbat cu băuturi alcoolice”, afirma Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene, citat de Pravda, pe 27 martie.

După izbucnirea războiului, soldați ruși au fost văzuți jefuind magazine alimentare în mai multe orașe ucrainene. Într-un caz surprins de camerele de securitate, soldați ruși au fost văzuți când luau alimente și încercau să fure un seif.

Oficialii ucraineni au spus anterior că soldații ruși au rămas fără combustibil și că au fost trimiși în Ucraina cu rații pentru doar trei zile; acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent.

Rusia este acuzată că soldații săi au masacrat civili în orășelul Bucea, o suburbie a Kievului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG