Republica Moldova ar putea primi ajutor militar din partea UE
Uniunea Europeană ia în considerare acordarea unui sprijin militar suplimentar pentru Republica Moldova, în încercarea de a evita extinderea războiului.
Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE analizează modul în care ar putea consolida forțele armate ale Moldovei.
Oficialul european a spus că nu poate oferi detalii, dar că sprijinul militar se va concentra pe întărirea capacităților de apărare.
„Este foarte important să evităm orice escaladare. Vrem să menținem stabilitatea”, a spus Michel, citat de RFE/RL.
Președinta Sandu a spus că nu consideră că există vreun risc iminent de implicare a țării sale în războiul din Ucraina prin intermediul regiunii transnistrene, dar că autoritățile de pe malul drept al Nistrului au pregătite planuri de reacție, dacă va fi necesar.
Declarațiile oficialului european vin după exploziile care au avut loc săptămâna trecută în Transnistria - o regiune separatistă controlată de Rusia, care face parte din Moldova. Acestea au generat temeri că conflictul s-ar putea extinde.
Serviciile de informații ucrainene au sugerat că Rusia ar putea ataca Republica Moldova pentru a încerca să își consolideze ofensiva în sud-vestul Ucrainei.
Ministrul rus al apărării: Forțele ucrainene din Azovstal sunt „blocate în siguranță”
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ucrainene rămase în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol sunt „blocate în siguranță”, relatează The Guardian citând agenția rusă de știri TASS.
„În conformitate cu instrucțiunile comandantului suprem, ultimii militanți aflați în zona industrială a uzinei Azovstal sunt blocați în siguranță. Propunerile repetate către naționaliști de a elibera civilii și de a depune armele cu garanția salvării vieților și a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internațional de către aceștia au fost ignorate. Noi continuăm aceste încercări”, a spus Șoigu, potrivit presei ruse.
Ungaria și Slovacia vor putea cumpăra petrol rusesc până în 2023
Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023, în baza contractelor existente, a declarat o sursă din UE, potrivit Reuters.
Șefa CE a prezentat în această dimineață planurile UE de a interzice importurile de țiței rusesc în termen de șase luni și de produse petroliere rafinate până la sfârșitul anului.
În încercarea de a convinge țările reticente și mai dependente să nu se opună prin veto planurilor, Bruxelles-ul a sugerat o perioadă mai lungă de implementare a embargoului pentru Ungaria și Slovacia.
Rusia ar fi distrus șase gări
Ministerul rus al Apărării afirmă că a „dezactivat” șase stații de cale ferată din Ucraina folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene cu arme străine, relatează Reuters.
Moscova a afirmat, de asemenea, că a lovit 40 de obiective militare ucrainene, inclusiv patru depozite de muniție.