Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.
Președintele Volodimir Zelenski participă la o sesiune a parlamentului, în timp ce Boris Johnson se adresează parlamentarilor ucraineni prin videolink. În aceeași zi, membrii Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au adoptat legea care interzice partidele proruse.

Războiul lui Putin în Ucraina | Partidele proruse, interzise de parlamentul ucrainean. Operele pictorului Kuinji, furate de armata rusă

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 69 zi. Bombardamentele rușilor continuă, luni seară o rachetă a explodat în orașul-port Odesa. Un băiat de 14 ani a fost ucis și o fată de 17 ani a fost rănită. În același timp, peste 100 de civili au fost evacuați din combinatul Azovstal de la Mariupol și au ajuns în orașul Zaporojie, la aproximativ 200 km distanță.

Convoiul de peste 100 de civili evacuați de Crucea Roșie din combinatul siderurgic Azovstal a ajuns la Zaporojie.

Boris Johnson a spus, marți, parlamentului ucrainean că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”. Johnson, primul lider mondial care s-a adresat Radei Supreme de la începutul conflictului, a mai spus că „așa-zisa forță irezistibilă a mașinii de război a lui Putin s-a spart în fața obiectului imobil al patriotismului ucrainean și al iubirii de țară.”

Liderul opoziției din Germania a ajuns la Kiev, unde se întâlnește cu oficiali ucraineni, după ce cancelarul țării Olaf Sholz a spus clar că nu va vizita țara prea curând.

Rușii îngreunează evacuarea civililor din Mariupol, după cum susțin autoritățile ucrainene. Convoiul umanitar cu cei aproximativ 100 de femei și copii evacuați din Mariupol în weekend este așteptat să sosească pe teritoriul ucrainean în cursul zilei de marți, dar nu se știe exact unde este în prezent din cauza parcimoniei de informații din partea rușilor. Oamenii au stat 60 de zile în catacombele combinatului din cauza negocierilor eșuate de mai multe ori.La scurt timp după ce cei 100 de evacuați au ieșit, forțele ruse și-au reluat bombardamentele.

Rusia intenționează să anexeze regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei prin referendumuri simulate, planificate pentru mijlocul lunii mai, potrivit unui înalt diplomat american.

Miniștrii energiei din UE, reuniți luni la Bruxelles, au păreri diferite în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra importurilor de petrol rusești. Germania este pregătită să sprijine un embargo petrolier, dar încă nu există un acord, în condițiile în care Ungaria a spus clar că nu este de acord cu un embargo total.

Uniunea Europeană se pregătește să impună cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift.

23:42 3.5.2022

Secretarul general al Națiunilor Unite și-ar dori „mai multe pauze umanitare”

Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat marți că speră ca Ucraina și Rusia să poată organiza „mai multe pauze umanitare”, precum cea care a permis evacuarea a aproximativ 100 de civili ucraineni din combinatul siderurgic Azovstal, afalt în orașul-port Mariupol, transmite France Presse.

Crucea Roșie și ONU anunțaseră mai devreme că 101 civili au fost evacuați din tunelurile uzinei aflate în orașul ucrainean distrus Mariupol, dar au avertizat că alte sute au rămas captivi.

A fost prima evacuare civilă finalizată cu succes din uriașa fabrică de oțel, unde soldații și civilii ucraineni au fost prinși de săptămâni întregi, ascunzându-se în timp ce forțele ruse asediază orașul și-l bombardează.

„Sper că coordonarea permanentă cu Kievul și Moscova va duce la mai multe pauze umanitare care vor permite civililor să iasă în siguranță din lupte și să ajute să ajungă la oamenii acolo unde nevoile sunt cele mai mari”, a spus António Guterres într-un comunicat.

În timpul unei conferințe de presă video cu jurnaliști la sediul ONU din New York, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Osnat Lubrani, și-a exprimat de asemenea speranța că evacuarea - care a avut loc în weekend - ar putea fi repetată în altă parte.

„Mai sunt civili prinși în capcană, unii dintre ei poate să le fi fost frică să iasă. Unii dintre ei probabil nu au reușit”, a spus Lubrani, deși nu a putut preciza numărul de oameni care au rămas. Trebuie să existe „un angajament suplimentar și un angajament continuu între părți, cu sprijinul Națiunilor Unite și al CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii -n.r.), pentru a continua căutarea, planificarea de a face mai multe operațiuni ca aceasta pentru a salva vieți” în Ucraina.

Întrebată dacă în prezent sunt planificate alte evacuări în țară, ea a răspuns că nu.

23:18 3.5.2022

Joe Biden face presiuni asupra Congresului SUA să adopte mai repede ajutorul de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Joe Biden presează Congresul SUA să aprobe cea mai recentă lege a sa de cheltuieli, care include 33 de miliarde de dolari în plus sub formă de ajutor militar, economic și umanitar pentru Ucraina.

Președintele SUA le-a spus lucrătorilor de la fabrica Lockheed Martin, aflat în turneu în Troy, Alabama, că SUA au furnizat Ucrainei peste 5.500 de rachete antitanc Javelin, pe care le produce această fabrică, care vor face diferența în război.

22:45 3.5.2022

Atac rusesc asupra fabricii de cocs din estul Ucrainei. Zece morți și 15 răniți

Cel puțin zece persoane au fost ucise și 15 rănite în urma unui atac asupra fabricii de cocs Avdiivka, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Donețk, Pavlo Kirilenko.

Bombardele rusești au început în timp ce muncitorii așteptau să prindă autobuzul spre casă, au spus oficialii locali, transmite BBC.

Kirilenko a scris pe rețelele de socializare că lucrătorii așteptau la stațiile de autobuz în fața fabricii, după schimbul de tură atunci când au început bombardamentele.

„Rușii știau exact unde țintesc”, a adăugat el.

Uzina de cocs Avdiivka se află în estul Ucrainei, unde Rusia și-a mutat cea mai mare parte a obiectivului operațiunii sale de război.

22:09 3.5.2022

Patru atacuri cu rachete asupra Liovului

Mai multe explozii au avut loc în Liov, marți seară. Atacurile au avut loc înainte de ora locală 20.30, în mai multe direcții. Cel puțin patru explozii distincte au putut fi auzite din centru orașului.

Primarul orașului, Andrei Sadovîi, a sfătuit oamenii să rămână în adăposturi. Ulterior, el a postat pe Twitter un anunț că anumite părți ale orașului se confruntă cu pene de curent.

Inițial, Liovul a fost un refugiu timpuriu pentru oamenii care fugeau în vestul Ucrainei pe măsură ce Rusia avansa spre Kiev.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG