Linkuri accesibilitate

Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Războiul lui Putin | Bătălii sângeroase la Azovstal. Aghiotantul lui Putin pregătește Mariupol de paradă pentru 9 mai

UE a anunțat planul de interzicere completă a importurilor de petrol din Rusia. Forțele ruse au lovit mai multe obiective care par să aibă legătură cu transportul de echipamente militare, inclusiv la Liov, în vestul țării.

Sumarul evenimentelor de miercuri

În atacul de la Avdiivka de marți seară, unde muncitorii așteptau autobuzul să-i ducă acasă după ieșirea din tură, au murit 10 persoane și alte 20 au fost rănite, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Ea a spus că atacul forțelor ruse a fost premeditat și că strânge astfel de dovezi în toată țara pentru a-i face pe Putin și pe forțele ruse să răspundă pentru crimele comise.

Forțele ruse au luat combinatul Azovstal cu asalt. „Bătălii sângeroase” se duc pe teritoriul combinatului, spune Denis Prokopenko, comadantul detașamentului Azov, în timp ce civilii, rămași în subteranele combinatului după evacuarea celor 156 de persoane, încearcă să se adăpostească.

Cadavrele a încă 20 de civili au fost găsite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, potrivit șeful poliției regionale din Kiev, Andrei Nebîtov. Cele mai recente descoperiri, găsite în orașul Borodianka și satele din jur, ridică numărul total de cadavre găsite în regiune până acum la 1.235.

Ungaria nu va sprijini propunerea UE de a interzice importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni, a declarat ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto.

Aproximativ 600 de persoane au fost ucise în martie în bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol. Inițial, autoritățile au declarat, pe baza relatărilor martorilor, că au fost ucise circa 300 de persoane în bombardamentul din 16 martie.

Comisia Europeană a propus înghețarea averii Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu ceva timp în urmă Papa Francisc a făcut publică o discuție a sa cu patriarhul rus, căruia i-ar fi recomandat să nu devină „băiețelul de altar al lui Putin”. În cei mai duri termeni de până acum împotriva Patriarhului pro-război, Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a susținut invadarea Ucrainei. Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat imediat și a spus că Papa a denaturat sensul spuselor lui Kirill. Și, în timp ce-l scuză, îl acuză și mai tare, precizând că, de fapt, Kirill i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina, în 2014, și a promisiunii încălcate de NATO de a nu se extinde spre est.

UE propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Peședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că măsurile includ „o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, de țiței și de petrol rafinat”.

Alte sancțiuni propuse includ includerea pe lista ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea, interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE și expulzarea Sberbank din sistemul de plăți SWIFT.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ucrainene rămase în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol sunt „blocate în siguranță”. De asemenea, el a avertizat din nou că transporturile occidentale de armament vor fi considerate ținte ale Rusiei.

Acesta a adăugat că Rusia a „dezactivat” șase stații de cale ferată din Ucraina folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene cu arme străine.

O persoană a murit și două au fost rănite în urma bombardării de către forțele ucrainene a unui depozit de petrol din Makeyevka, care se află în zona controlată de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk, în estul Ucrainei.

Rusia a desfășurat 22 de batalioane tactice în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în încercarea sa de a avansa de-a lungul axei nordice a Donbasului, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Forțele armate din Belarus au început exerciții de amploare peste noapte pentru a-și testa pregătirea de luptă, a declarat ministerul apărării din această țară. Ucraina a declarat că nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească forțele armate din Belarus în război.

Uniunea Europeană ia în considerare acordarea unui sprijin militar suplimentar Republicii Moldova, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că țara sa are elaborate planuri de contingență pentru scenarii „pesimiste”, pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru că s-au angajat în ceea ce a numit „retorică inacceptabilă” împotriva Moscovei.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat miercuri patru coridoare de evacuare planificate pentru orașul Zaporojie „dacă situația o va permite”. Aceste coridoare vor permite evacuări din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak și Vasilivka.

Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste Donețk, a devenit primul oficial de rang înalt cunoscut - rus sau susținut de Rusia - care a vizitat orașul ucrainean asediat, potrivit fotografiilor postate pe canalul său Telegram. Vizita este primul semn major al iminentei rusificări a Mariupolului.

Cadavrele a 290 de civili au fost recuperate în orașul Irpin, în afara Kievului, de la retragerea forțelor ruse, a declarat marți primarul Oleksandr Markushin. El a spus că 185 dintre morți au fost identificați și că majoritatea erau bărbați.

Rusia a acuzat Israelul că susține „regimul neonazist de la Kiev”, ridicând miza unei dispute diplomatice între Moscova și Tel Aviv cu privire la Ucraina, antisemitism și Adolf Hitler.

Acuzația crește presiunea asupra Israelului, care a votat în cadrul ONU pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina, dar nu s-a alăturat pe deplin sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și nici nu a furnizat arme Ucrainei.

12:36 4.5.2022

Republica Moldova ar putea primi ajutor militar din partea UE

Charles Michel și Maia Sandu.
Charles Michel și Maia Sandu.

Uniunea Europeană ia în considerare acordarea unui sprijin militar suplimentar pentru Republica Moldova, în încercarea de a evita extinderea războiului.

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE analizează modul în care ar putea consolida forțele armate ale Moldovei.

Oficialul european a spus că nu poate oferi detalii, dar că sprijinul militar se va concentra pe întărirea capacităților de apărare.

„Este foarte important să evităm orice escaladare. Vrem să menținem stabilitatea”, a spus Michel, citat de RFE/RL.

Președinta Sandu a spus că nu consideră că există vreun risc iminent de implicare a țării sale în războiul din Ucraina prin intermediul regiunii transnistrene, dar că autoritățile de pe malul drept al Nistrului au pregătite planuri de reacție, dacă va fi necesar.

Declarațiile oficialului european vin după exploziile care au avut loc săptămâna trecută în Transnistria - o regiune separatistă controlată de Rusia, care face parte din Moldova. Acestea au generat temeri că conflictul s-ar putea extinde.

Serviciile de informații ucrainene au sugerat că Rusia ar putea ataca Republica Moldova pentru a încerca să își consolideze ofensiva în sud-vestul Ucrainei.

13:52 4.5.2022

Ucraina: Rusia va organiza o paradă militară la Mariupol pe 9 mai

Centru comercial distrus în sudul orașului portuar Mariupol, Ucraina, 22 aprilie 2022.
Centru comercial distrus în sudul orașului portuar Mariupol, Ucraina, 22 aprilie 2022.

Direcția de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a raportat că Serghei Kirienko, adjunctul șefului Statului Major prezidențial rus, a sosit în Mariupol pentru a controla „pregătirile pentru paradă”, cum ar fi curățarea străzilor centrale de moloz, muniție neexplodată și îndepărtarea cadavrelor celor uciși, scrie Kyiv Independent.

În plus, cotidianul The Times relatează că circa 500 de prizonieri de război ar putea să fie expuși la parada militară organizată de Ziua Victoriei la Moscova, pe 9 mai – zi în care Rusia celebrează înfrângerea nazismului de către sovietici.

De asemenea, în cancelariile occidentale există temerea că, zilele acestea, Vladimir Putin ar putea declara război Ucrainei în mod oficial. Măsura ar însemna inclusiv mobilizarea rezerviștilor și prelungirea pe termen imprevizibil a conflictului.

14:00 4.5.2022

Rusia avertizează din nou cu privire la livrările de armament

Ministrul rus al apărării a lansat un nou avertisment împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina.

„Vom considera orice mijloc de transport al NATO care sosește pe teritoriul țării și care transportă arme sau echipamente pentru armata ucraineană drept o țintă legitimă pentru distrugere”, spune Serghei Șoigu, transmite BBC citând presa de stat rusă.

El acuză NATO și aliații săi că continuă să „umple Ucraina de arme”.

SUA și alte state occidentale au înarmat Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești, iar într-unul dintre cele mai recente anunțuri Marea Britanie a promis marți echipamente în valoare de 300 de milioane de lire sterline (376 de milioane de dolari), inclusiv echipamente de război electronic, un sistem radar, dispozitive de bruiaj GPS și dispozitive de vedere pe timp de noapte.

14:58 4.5.2022

Moscova spune că nu va declara „război” pe 9 mai

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a respins ideea că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să declare război împotriva Ucrainei într-un discurs din 9 mai.

„Nu există nicio șansă în acest sens. Este o prostie”, a răspuns acesta, potrivit The Guardian.

Oficial, Rusia folosește termenul de „operațiunie specială” pentru a justifica invazia în Ucraina, evitând să folosească cuvântul „război”.

Ziua Victoriei din 9 mai este unul dintre cele mai importante evenimente naționale din Rusia și există speculații că Putin s-ar putea pregăti pentru un anunț major, cu o serie de scenarii posibile, de la o declarație de război directă la o declarație de victorie.

Peskov a declarat că oamenii nu ar trebui să asculte speculațiile potrivit cărora ar putea exista o decizie privind o mobilizare națională.

De asemenea, el a spus că nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la o posibilă întâlnire între Putin și Papa Francisc, după ce Suveranul Pontif a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG