Linkuri accesibilitate

Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Evacuați din Lîman/estul Ucrainei, unde s-au intensificat bombardamentele. Nod feroviar, „orașul roșu” - celebru pentru clădirile sale industriale din cărămidă roșie - este de așteptat să fie atacat după retragerea forțelor ucrainene. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Războiul lui Putin | Bătălii sângeroase la Azovstal. Aghiotantul lui Putin pregătește Mariupol de paradă pentru 9 mai

UE a anunțat planul de interzicere completă a importurilor de petrol din Rusia. Forțele ruse au lovit mai multe obiective care par să aibă legătură cu transportul de echipamente militare, inclusiv la Liov, în vestul țării.

Sumarul evenimentelor de miercuri

În atacul de la Avdiivka de marți seară, unde muncitorii așteptau autobuzul să-i ducă acasă după ieșirea din tură, au murit 10 persoane și alte 20 au fost rănite, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. Ea a spus că atacul forțelor ruse a fost premeditat și că strânge astfel de dovezi în toată țara pentru a-i face pe Putin și pe forțele ruse să răspundă pentru crimele comise.

Forțele ruse au luat combinatul Azovstal cu asalt. „Bătălii sângeroase” se duc pe teritoriul combinatului, spune Denis Prokopenko, comadantul detașamentului Azov, în timp ce civilii, rămași în subteranele combinatului după evacuarea celor 156 de persoane, încearcă să se adăpostească.

Cadavrele a încă 20 de civili au fost găsite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, potrivit șeful poliției regionale din Kiev, Andrei Nebîtov. Cele mai recente descoperiri, găsite în orașul Borodianka și satele din jur, ridică numărul total de cadavre găsite în regiune până acum la 1.235.

Ungaria nu va sprijini propunerea UE de a interzice importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni, a declarat ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto.

Aproximativ 600 de persoane au fost ucise în martie în bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol. Inițial, autoritățile au declarat, pe baza relatărilor martorilor, că au fost ucise circa 300 de persoane în bombardamentul din 16 martie.

Comisia Europeană a propus înghețarea averii Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu ceva timp în urmă Papa Francisc a făcut publică o discuție a sa cu patriarhul rus, căruia i-ar fi recomandat să nu devină „băiețelul de altar al lui Putin”. În cei mai duri termeni de până acum împotriva Patriarhului pro-război, Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a susținut invadarea Ucrainei. Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat imediat și a spus că Papa a denaturat sensul spuselor lui Kirill. Și, în timp ce-l scuză, îl acuză și mai tare, precizând că, de fapt, Kirill i-a spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina, în 2014, și a promisiunii încălcate de NATO de a nu se extinde spre est.

UE propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Peședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că măsurile includ „o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, de țiței și de petrol rafinat”.

Alte sancțiuni propuse includ includerea pe lista ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea, interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE și expulzarea Sberbank din sistemul de plăți SWIFT.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ucrainene rămase în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol sunt „blocate în siguranță”. De asemenea, el a avertizat din nou că transporturile occidentale de armament vor fi considerate ținte ale Rusiei.

Acesta a adăugat că Rusia a „dezactivat” șase stații de cale ferată din Ucraina folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene cu arme străine.

O persoană a murit și două au fost rănite în urma bombardării de către forțele ucrainene a unui depozit de petrol din Makeyevka, care se află în zona controlată de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk, în estul Ucrainei.

Rusia a desfășurat 22 de batalioane tactice în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în încercarea sa de a avansa de-a lungul axei nordice a Donbasului, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Forțele armate din Belarus au început exerciții de amploare peste noapte pentru a-și testa pregătirea de luptă, a declarat ministerul apărării din această țară. Ucraina a declarat că nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească forțele armate din Belarus în război.

Uniunea Europeană ia în considerare acordarea unui sprijin militar suplimentar Republicii Moldova, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că țara sa are elaborate planuri de contingență pentru scenarii „pesimiste”, pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru că s-au angajat în ceea ce a numit „retorică inacceptabilă” împotriva Moscovei.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat miercuri patru coridoare de evacuare planificate pentru orașul Zaporojie „dacă situația o va permite”. Aceste coridoare vor permite evacuări din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak și Vasilivka.

Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste Donețk, a devenit primul oficial de rang înalt cunoscut - rus sau susținut de Rusia - care a vizitat orașul ucrainean asediat, potrivit fotografiilor postate pe canalul său Telegram. Vizita este primul semn major al iminentei rusificări a Mariupolului.

Cadavrele a 290 de civili au fost recuperate în orașul Irpin, în afara Kievului, de la retragerea forțelor ruse, a declarat marți primarul Oleksandr Markushin. El a spus că 185 dintre morți au fost identificați și că majoritatea erau bărbați.

Rusia a acuzat Israelul că susține „regimul neonazist de la Kiev”, ridicând miza unei dispute diplomatice între Moscova și Tel Aviv cu privire la Ucraina, antisemitism și Adolf Hitler.

Acuzația crește presiunea asupra Israelului, care a votat în cadrul ONU pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina, dar nu s-a alăturat pe deplin sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei și nici nu a furnizat arme Ucrainei.

15:02 4.5.2022

Rusia susține că europenii vor suporta costul sancțiunilor

O primă reacție a Rusiei la pachetul numărul 6 de sancțiuni al UE a venit din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a spus că acțiunea punitivă, care include o eventuală interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, este o armă cu „două tăișuri”.

„Costul acestor sancțiuni pentru cetățenii Europei va crește pe zi ce trece”, a spus el, citat de Reuters.

Peskov a mai spus că Moscova analizează „diverse opțiuni” pentru răspunsul său referitor la noile sancțiuni impuse de UE.

De altfel, vizată de noile sancțiuni este și familia purtătorului de cuvânt al Kremlinului: fiica Elizaveta, fiul Nikolai și soția Tatiana Navka.

15:51 4.5.2022

Papa Francisc îl avertizează pe patriarhul rus pro-război să nu fie „băiețelul de altar al lui Putin”

Papa Francisc și Patriarhul Kirill, pe aeroportul din Havana, Cuba, februarie 2016
Papa Francisc și Patriarhul Kirill, pe aeroportul din Havana, Cuba, februarie 2016

Papa Francisc l-a avertizat pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse , patriarhul Kirill, să nu devină „băiețelul de altar al lui Putin”, transmite CNN.

În cei mai duri termeni de până acum împotriva Patriarhului pro-război, Francisc l-a criticat pe Kirill pentru că a susținut invadarea Ucrainei.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa pentru cotidianul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți.

„În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”.

„L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus”.

„Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, a spus Papa.

Francisc a spus că conferința telefonică cu Kirill a avut loc pe 16 martie și că atât el, cât și Patriarhul au convenit să amâne o întâlnire planificată pentru 14 iunie la Ierusalim.

„Ar fi a doua noastră întâlnire față în față, nimic de-a face cu războiul”, a spus Papa. „Dar acum, și el este de acord: să ne oprim, ar putea fi un semnal ambiguu”.

16:39 4.5.2022

Peste 30 de copii sunt încă prinși în oțelăria Azovstal, bombardată continuu de trupele rusești

Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat că au avut loc lupte grele la oțelăria Azovstal, unde rezistă ultimii apărători ai orașului și unii civili, relatează Reuters.

S-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni aflati încă în combinatul siderurgic Azovstal, unde peste 30 de copii se numără printre cei care încă așteaptă evacuarea, a declarat primarul Vadîm Boicenko la televiziunea națională.

Deputatul ucrainean Kira Rudik a declarat că vestea că 156 de persoane au reușit să părăsească Mariupolul pentru a merge la Zaporojie, i-a făcut pe mulți să plângă de emoție. Rudik a declarat pentru Sky News că au existat cel puțin 20 de încercări eșuate de evacuare a oamenilor din combinatul siderurugic Azovstal din Mariupol.

„Vă puteți imagina că am fost cu toții în lacrimi odată ce primul grup a ajuns în siguranță. Este un progres incredibil pe care l-am făcut pentru a scoate oamenii afară”, a spus el.

Rudik spune că „scopul principal” acum este de a evalua toți copiii care sunt încă la fabrică, alături de femei, bătrâni și soldați răniți, „așa că, în acest moment, scopul nostru principal este să ne asigurăm că scoatem toți copiii, sunt aproximativ 30 de copii încă acolo. Cel mai complicat pas ar fi cu soldații răniți pentru că Rusia nu le permite să iasă”, a adăugat el.

16:59 4.5.2022

Zelenski se va adresa națiunii daneze care sărbătorește eliberarea de sub ocupația nazistă

Pe lângă mesajul pe care-l va adresa conferinței organizate de Wall Street Journal, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susține un discurs live adresat națiunii daneze în această seară.

4 mai marchează aniversarea eliberării Danemarcei de sub ocupația nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe care danezii o comemorează în mod tradițional punând o lumânare la ferestre.

Ziarele daneze Politiken și Jyllands–Posten sponsorizează două evenimente la Copenhaga și Aarhus, unde discursul lui Zelenski va fi difuzat pe marile ecrane în aer liber.

Evenimentele vor include discursuri ale premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, la Copenhaga, și ale ministrului de externe, Jeppe Kofod, la Aarhus, și vor include un minut de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG