Ungaria nu susține embargoul UE asupra petrolului rusesc
Ungaria nu va sprijini propunerea UE de a interzice importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni, a declarat ministrul de externe al țării, Peter Szijjarto.
Într-un videoclip postat pe Facebook, Szijjarto a spus că aprovizionarea cu energie a Ungariei „ar fi complet distrusă” de un embargo al UE asupra petrolului rusesc, despre care el a spus că va face „imposibilă pentru Ungaria să obțină petrolul necesar funcționării economiei ungare”.
Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că furnizarea rusă de țiței va fi interzisă în termen de șase luni, iar produsele rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, în timp ce ea a recunoscut că există cereri, din partea unor țări precum Slovacia și Ungaria, pentru mai multă flexibilitate.
Ungaria a primit anul trecut peste jumătate din importurile de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
600 de oameni au murit în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol
Aproximativ 600 de persoane au fost ucise în martie în bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol, relatează Associated Press.
Inițial, autoritățile au declarat, pe baza relatărilor martorilor la atac, că au fost ucise circa 300 de persoane în bombardamentul din 16 martie.
O nouă investigație a AP, bazată pe relatările a câtorva zeci de supraviețuitori, salvatori și oameni familiarizați cu teatrul, arată că atacul a avut consecințe cu mult mai dramatice decât se estimase.
Trupele rusești au intrat în combinatul siderurgic Azovstal
Forțele ruse au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului fracțiunii parlamentare aflate la guvernare, David Arahamia.
Arahamia a spus că păstrează legătura cu luptătorii ucraineni din combinat, la câteva ore după ce primarul din Mariupol, Vadîm Boicenko, a declarat că a pierdut orice legătură cu oamenii rămași în buncărele Azovstal.
În urmă cu o zi 156 de persoane, asistate de ONU și de Crucea Roșie, au ajuns la Zaporojie după două luni de captivitate sub bombardament rusesc.
Întâlnire Macron - Modi
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul indian Narendra Modi vor avea o „cina de lucru” în această seară, deoarece Macron speră să scoată New Delhi de sub influența Rusiei, transmite AFP.
Macron ar profita de ocazie pentru a „sublinia consecințele războiului pentru ordinea internațională mult dincolo de Uniunea Europeană, inclusiv în Asia”, a transmite președinția franceză.
Franța vrea să „ajute indienii să-și diversifice aprovizionarea” departe de armele și energia rusești, spun oficialii francezi.
Scopul „nu este de a lăsa indienii fără ieșire, ci de a oferi soluții”, au spus aceștia.
După ce s-a întâlnit luni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unui turneu european, Modi le-a spus reporterilor că „nu vor fi câștigători în acest război și toată lumea va pierde”.
India a evitat până acum să condamne invazia rusă sau să voteze pentru cenzura Moscovei la ONU.
Elysee a transmis că Macron are o „relație extrem de caldă” cu Modi, care a vizitat Franța de trei ori din 2017, în timp ce liderul francez a fost în India în 2018.
Franța are o „relație de încredere cu India”, au adăugat oficialii, și speră să construiască „parteneriatul strategic” al celor două țări în Indo-Pacific.
Asigurarea influenței Franței în regiune este deosebit de importantă după ce anul trecut Marea Britanie, Statele Unite și Australia și-au parafat pactul de securitate AUKUS - renunțând la un contract francez profitabil pentru a furniza următoarea generație de submarine din Canberra pe parcurs.
India a cumpărat zeci de avioane de luptă franceze Rafale și șase submarine și cooperează cu Paris în proiecte nucleare civile.
Gigantul energetic francez de stat EDF vrea să construiască șase reactoare EPR de următoarea generație în Jaitapur, pe coasta de vest a Indiei.
Elysee a spus că face eforturi pentru a se semna acordul, în conformitate cu promisiunea lui Macron înainte de realegerea sa luna trecută de a reînnoi industria nucleară a Franței și de a-și înlocui flota de centrale electrice învechite.