Viceprimarul orașului, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că aproximativ între 1.000 și 1.200 de civili se ascundeau la momentul respectiv în teatrul lovit de bombe.
Mai mulți oficiali ucraineni și internaționali au condamnat ferm atacul purtat de forțele armate ruse.
„O altă crimă oribilă (a avut loc, n.r.) în Mariupol. Un atac masiv al Rusiei asupra unui Teatru Dramatic, unde sute de civili inocenți se ascundeau. Clădirea se află complet în ruine. Rușii nu au putut să nu știe că acesta era un adăpost pentru civili. Salvați Mariupol! Opriți războiul împotriva criminalilor de război ruși”, a transmis pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
Ambasada Statelor Unite la Kiev a transmis că „ia în calcul toate opțiunile valabile pentru a garanta responsabilitatea (Rusiei, n.r.) pentru atrocitățile comise în Ucraina”, scrie Sky News.
Potrivit agenției de presă din Rusia RIA, Ministerul Apărării de la Moscova a negat că un astfel de atac ar fi avut loc.
Miercuri, în premieră, președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit pentru prima dată în mod public pe Vladimir Putin drept „criminal de război”.
Kremlinul a calificat, potrivit agenției de presă TASS, afirmația președintelui american drept „de neiertat”, scrie BBC.
Cosmin Popa, cercetător științific al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” a criticat, de asemenea, pe Facebook atacul Rusiei asupra unei ținte civile.
„Da, Ministerul Apararii din Rusia spune ca „Azov” a detonat cladirea teatrului, pe care o minase anterior si că ei niciodată nu au vizat o astfel de tintă, „dat fiind pericolul pentru civili”. Astia sunt tot in fimul cu „fascisti”, „nazisti”, „Bandera” samd. In fine, „nemțî po ulițe! Streliai, Alioșa!”. Fantastic! Nu ar fi bine să se facă o ancheta internațională și să ne spună și nouă?! Ar mai căpăta și oamenii aia din Mariupol un pic de răgaz si am vedea si noi cine da sau pune bombe si unde”, se arată în mesajul acestuia postat pe Facebook.
Tot miercuri, armata rusă a bombardat orașul Cernigău, ucigând cel puțin 10 oameni care așteptau la rând să cumpere pâine. Într-o postare pe Twitter, Ambasada SUA la Kiev a transmis că „astfel de atacuri trebuie să înceteze”.
Ofensiva purtată de Rusia în Ucraina a început să se asemene deja cu războaiele anterioare purtate de aceasta în ultimii 30 de ani.
În 1994, soldații ruși au încercuit capitala Republicii Cecenia, o regiune separatistă aflată în sudul Rusiei, pe care au bombardat-o timp de câteva luni. Numărul morților rămâne în continuare necunoscut, deși unii oficiali ruși estimează că acesta s-ar ridica la ordinul zecilor de mii.
În 2016, Rusia a adoptat aceeași tehnică când, alături de armata siriană, aflată sub conducerea dictatorului Bashar al-Asad, a contribuit la atacul asupra orașului Aleppo, aflat în nord-vestul Siriei.
„Nu ezită să lovească ținte civile. Iar a doua lecție este faptul că (oficialii ruși, n.r.) mint constant despre acest lucru”, a declarat Robert Ford, fost ambasador al Statelor Unite în Siria din 2010 până în 2014, citat de NPR.
Liderii occidentali au calificat în trecut acțiunile Rusiei ca fiind crime de război. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 8 martie că ceea ce Rusia comite în Ucraina se califică drept crime de război. Cu aproape o săptămână înainte de declarația lui Stoltenberg, Boris Johnson declara pe 2 martie același lucru.
„În opinia mea, ceea ce vedem deja din partea regimului lui Vladimir Putin în privința armamentului, anume că ei folosesc acest armament împotriva civililor nevinovați, se califică pe deplin la categoria crime de război”, a punctat acesta.
Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie 2022. De atunci și până azi, ONU transmite că aproximativ 726 de civili au murit, iar alți 1.174 au fost răniți.