Kremlinul susține că Occidentul îndeamnă în mod deschis Ucraina să atace Rusia
Țările occidentale îndeamnă acum în mod deschis Ucraina să atace Rusia, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kremlin, Maria Zakharova (foto).
Declarația sa a făcut referire la cea a secretarului britanic al apărării, Ben Wallace, care a spus că loviturile ucrainene asupra țintelor rusești sunt „în conformitate cu dreptul internațional”.
Zakharova a avertizat că Occidentul ar trebui să ia în serios afirmațiile Moscovei că va răspunde „fulgerător” - așa cum a spus Putin - dacă teritoriul său va fi atacat.
Aceste comentarii vin și în contextul în care Rusia a raportat mai multe explozii și un incendiu la un depozit de muniții în sudul țării, cel mai recent dintr-o serie de incidente descrise de un înalt oficial ucrainean ca fiind „karma”, scrie BBC.
La începutul acestei săptămâni, un alt ministru britanic a declarat că ar fi legitim ca Ucraina să folosească arme furnizate de Occident pe teritoriul rusesc.
Moscova spune că etichetarea Rusiei ca stat sponsor al terorismului este „idioată”
Zakharova a reacționat și la informațiile potrivit cărora SUA iau în considerare etichetarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, afirmând că este o măsură de o „natură idioată” care nu va rămâne fără răspuns.
„Noi, bineînțeles, nu lăsăm nimic fără răspuns, iar ei ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției de presă TASS.
Ea a declarat că încercările SUA de a lua măsuri neprietenoase împotriva Rusiei - din cauza crimelor care ar fi fost comise în Ucraina - pot „ricoșa” asupra Washingtonului.
„Cu cât mai mult SUA pornește acest subiect în mintea comunității internaționale, cu atât mai mult comunitatea internațională își amintește de crimele SUA”, a spus ea.
Lukașenko: Uniunea statală dintre Belarus și Rusia ar putea fi atractivă și pentru alte țări
Belarus și Rusia construiesc o uniune statală care poate atrage și alte țări, a declarat președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, citat de NEXTA.
El s-a întâlnit joi cu guvernatorul regiunii ruse Voronej, Aleksandr Gusev, la Minsk.
„Datorită vouă avem această cooperare. Construim un stat unic al Uniunii pe baza noilor principii pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane - Belarus și Rusia - continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage și alte republici din fosta Uniune Sovietică”, a declarat Aleksandr Lukașenko.
PIB-ul Rusiei ar putea scădea cu peste 12% în acest an
Rusia se așteaptă ca economia să scadă între 8,8 și 12,4% în anul 2022, potrivit unui document al Ministerului Economiei publicat miercuri, o nouă dovadă că presiunea sancțiunilor își pune amprenta, transmite Reuters.
Acesta ar fi cel mai mare declin al produsului intern brut din 1994.
În ceea ce privește următorii ani, scenariul optimist al Ministerul Economiei din Rusia prevede ca economia țării să crească cu 1,3% în 2023, cu 4,6% în 2024 și cu 2,8% în 2025. În scenariul conservator, economia este văzută în contracție cu 1,1%.
Amploarea daunelor aduse economiei în acest an este neclară din cauza incertitudinii privind posibile noi sancțiuni și probleme comerciale. Este probabil ca guvernul să revizuiască previziunile de mai multe ori în acest an.
Inflația, care a urcat deja la peste 17% la 15 aprilie, este văzută accelerând până spre 23% în acest an, se mai arată în document. Ținta băncii centrale în 2023 era de 4%.
Banca centrală a majorat rata de referință la 20% - de la 9,5% - la sfârșitul lunii februarie, după declanșarea invaziei în Ucraina, ca măsură de urgență pentru stabilizarea rublei și depășirea unui vârf de inflație.
Dobânda cheie a fost redusă la 17% pe 8 aprilie, într-o altă mișcare neprogramată. Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă acum ca ratele să scadă vineri până la 15%, când are loc următoarea ședință.
De asemenea, veniturile disponibile reale, un indicator foarte sensibil pentru Rusia, mai ales în contextul în care creșterea prețurilor afectează standardele de viață, ar putea scădea cu 9,7% în 2022, potrivit estimării conservatoare a ministerului rus.
Banca Mondială a prognozat că producția PIB-ului Rusiei în 2022 va scădea cu 11,2% din cauza sancțiunilor occidentale impuse băncilor, întreprinderilor de stat și altor instituții din Rusia.
Parlamentul Germaniei a aprobat livrarea de armament greu Ucrainei
După săptămâni de ezitare, parlamentul german a fost de acord cu trimiterea de „arme grele și sisteme complexe (de armament)” în Ucraina, transmite Deutsche Welle.
Publicația germană descrie votul ca fiind „istoric”, și din perspectiva faptului că ajutorul militar ar trebui să continue și să se accelereze ori de câte ori este posibil, potrivit propunerii susținute de coaliția de guvernare și de CDU, cel mai mare partid de opoziție.
De asemenea, Germania va desfășura mai mulți soldați pentru a spori prezența NATO în Europa de Est și va încuraja soldații ruși să depună armele și să ceară azil în Germania și în UE.
Partidul de extremă dreapta AfD s-a opus inițiativei, spunând că legea poate fi aproape ca o declarație de război.
Legislația ar prelungi luptele din Ucraina și „ne-ar putea face parte dintr-un război nuclear”, a declarat Tino Chrupalla, cel mai important deputat al AfD din Bundestag.
Și formaţiunea Stânga (Die Linke) s-a opus demersului, amintind declarațiile anterioare ale cancelarului Olaf Scholz despre cum livrările de arme grele cresc riscul unei escaladări nucleare.
Mai mulți parlamentari, inclusiv șeful CDU, Friedrich Merz, l-au criticat dur pe Scholz pentru că a plecat într-o vizită diplomatică în Japonia în timp ce Bundestag-ul discută această problemă.