Țările de Jos trimit o echipă de specialiști criminaliști în Ucraina care vor participa la ancheta Curții Penale Internaționale de la Haga
Țările de Jos vor trimite „foarte curând” o echipă de specialiști criminaliști în Ucraina pentru a strânge dovezi ale posibilelor crime de război comise în țară de la invazia Rusiei din 24 februarie, ca parte a anchetei lansate de Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, a informat joi agenţia olandeză de presă ANP, citând mai multe surse din domeniu, transmite The Guardian.
Potrivit ANP, decizia de a trimite „câteva zeci” de specialiști olandezi va fi anunțată mâine, când miniștrii se vor reuni pentru ședința săptămânală a cabinetului.
Procurorul șef al ICC, Karim Khan, a semnat anterior un acord cu procurorii generali ai Lituaniei, Poloniei și Ucrainei pentru a participa la o echipă comună de anchetă pentru a investiga posibile crime de război și crime împotriva umanității comise de la începutul războiului.
Două explozii la Kiev în timpul conferinței de presă comune Zelenski - Guterres
Două explozii au fost auzite în capitala Ucrainei Kiev, relatează Reuters, care citează martori care au auzit exploziile.
CNN relatează că jurnaliștii săi aflați la Kiev au observat două explozii mari la câțiva kilometri, la est de centrul orașului. Cauza exploziilor este necunoscută.
Șeful echipei de negocieri a Ucrainei, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a scris pe Twitter despre „lovituri cu rachete” în centrul orașului Kiev în timpul unei vizite oficiale a secretarului general al ONU, António Guterres.
Ministrul Apărării, Olexei Reznikov, a numit atacurile drept un atac „la adresa securității Secretarului General și a securității mondiale!”
Guterres, despre locuitorii asediați ai Mariupolului: „Au nevoie de o cale de evacuare din apocalipsă”
Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat, joi, după discuțiile de la Kiev, că negocierile continuă pentru a permite evacuarea combinatului siderurgic Azovstal, în care luptători și civili sunt adăpostiți în orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează Reuters.
Întâlnirea sa cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a urmat discuțiilor purtate de Guterres cu președintele rus Vladimir Putin, marți, unde acesta din urmă a fost de acord „în principiu” cu implicarea ONU și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în evacuarea fabricii Azovstal din orașul din sudul asediat.
Aproximativ 100.000 de locuitori sunt „în pericol de moarte” din cauza bombardamentelor rusești și a condițiilor insalubre, a anunțat consiliul local, care a descris situația „catastrofală” din cauza lipsei apei potabile și a alimentelor.
Guterres a numit situația o criză în cadrul unei crize.
Mii de civili au nevoie de asistență salvatoare. Mulți sunt în vârstă, au nevoie de îngrijiri medicale sau au o mobilitate limitată. Au nevoie de o cale de evacuare din apocalipsă”, a declarat Guterres reporterilor din capitala Ucrainei, după ce s-a întâlnit cu Zelenski.
Forțele ruse au lovit oțelăria Azovstal din orașul ucrainean asediat Mariupol cu cele mai puternice lovituri de până acum, a declarat un oficial local.
Între timp, un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA au văzut indicii că unele forțe ruse părăsesc Mariupol și se îndreaptă spre nord-vest, chiar dacă luptele pentru orașul-port ucrainean continuă.
Referindu-se la posibilitatea existenței unui coridor umanitar coordonat de ONU și CICR pentru sutele de civili despre care se crede că se află încă în Azovstal, Guterres a spus: „În timp ce vorbim, există discuții intense pentru a avansa cu privire la această propunere pentru a o transforma în realitate.”
„Pot doar să vă spun că facem tot ce putem pentru ca acest lucru să se întâmple. Nu voi intra în niciun comentariu care ar putea submina această posibilitate.
Pe 21 aprilie, la aproape două luni de la asediul orașului-port strategic, Rusia și-a declarat victoria la Mariupol, deși forțele ucrainene rămase rezistă încă într-un vast complex subteran de sub Azovstal, unde se adăpostesc și civili.
Vorbind alături de Guterres, Zelenski a spus: „Am încredere și cred - la fel ca multe rude ale acelor oameni care sunt blocați în Azovstal - că secretarul general și noi vom putea avea un rezultat de succes".
Un bloc bombardat la Kiev, în timpul vizitei lui Guterres
Unul dintre atacurile ruse de joi, de la Kiev, a lovit etajul inferior al unui bloc, rănind cel puțin trei persoane, în primul astfel de atac asupra capitalei ucrainene de la jumătatea lunii aprilie, relatează Agence France-Presse.
Martorii au văzut o clădire în flăcări și fum negru revărsându-se în aer cu o prezență puternică a poliției și salvatorilor în zonă, un cartier rezidențial din partea de vest a orașului.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a declarat că cei trei răniți au fost transportați la spital. Starea lor și alte detalii nu sunt încă cunoscute.
AFP mai relatează că un consilier apropiat al secretarului general al ONU, António Guterres - care tocmai terminase o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimi Zelenski și era în oraș când au avut loc exploziile - a trimis un mesaj jurnaliștilor că reprezentantul ONU este în siguranță.
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a denunțat atacul drept „un act odios de barbarie” care demonstrează „atitudinea Rusiei față de Ucraina, Europa și întreaga lume”.
Rusia a atacat vestul Kievului cu două rachete de croazieră exact în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, vizita capitala Ucrainei, acțiune despre care analiștii spun că reprezintă băataia de joc a Moscovei față de instituție.
Exploziile au avut loc după ce Guterres a vizitat locul masacrelor și gropilor comune de la periferia orașului și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.
Oficialii ucraineni s-au grăbit să sublinieze momentul extraordinar al atacului, la doar o zi după ce Guterres s-a întâlnit cu Vladimir Putin la deja vestita masă de 6 metri.