Linkuri accesibilitate

Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters
Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters

Războiul lui Putin în Ucraina | ONU trimite un nou convoi de salvare la Azovstal. Putin își cere scuze pentru declarațiile lui Lavrov

Lupte „sângeroase” au loc în Azovstal, după ce trupele rusești au luat cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. 300 de persoane neînarmate s-ar afla încă acolo: femei, bătrâni și circa 30 de copii. Rusia a anunțat focului pe timp de zi, până sâmbătă.

Un nou convoi al ONU se îndreaptă către Azovstal, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths. La Azovstal au rămas captivi în continuare 300 de civili, majoritatea femei, bătrâni și copii, supuși atacurilor permanente ale forțelor ruse, în ciuda promisiunii Kremlinului de încetare a focului până sâmbătă.

Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit premierului israelian, Naftali Bennett.

Schimbare în relația Germania - Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după ce guvernul german a anunțat că va trimite armament greu în Ucraina.

88% dintre europeni sunt de acord să primească în statele UE refugiați ucraineni care fug din calea războiului.

Schimbare în relația Israel - Ucraina. Comentariile recente ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov au apropiat Israelul de Ucraina, care a promis Kievului susținere, vigilență împotriva Rusiei ca să nu poată ocoli sancțiunile și ajutor pentru reconstruirea Ucrainei.

11:34 5.5.2022

Rusia susține că peste noapte a ucis 600 de luptători ucraineni

Rusia a declarat în joi dimineață că artileria sa a lovit mai multe poziții și bastioane ucrainene în cursul nopții, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters precizând că nu a putut verifica informația din surse independente.

Ministerul Apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamente de aviație de pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală ucraineană Kirovohrad și un mare depozit de muniție din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei.

10:08 5.5.2022

De ce a început Belarusul exerciții militare neanunțate?

Echipament militar încărcat pe o platformă ca parte a unei verificări bruște a forțelor de intervenție din Belarus.
Echipament militar încărcat pe o platformă ca parte a unei verificări bruște a forțelor de intervenție din Belarus.

Este posibil ca Rusia să încerce să crească amenințarea reprezentată de mișcările de trupe din Belarus, care desfășoară în prezent exerciții militare sezoniere, în încercarea de a menține forțele ucrainene concentrate în nord, distragându-le astfel atenția de la bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat joi dimineață Ministerul britanic al Apărării.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că armata sa a început miercuri exerciții la scară largă pentru a-și testa pregătirea de luptă și că acestea nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi.

Ucraina a anunțat însă că va fi pregătită, dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura efortului de război al Rusiei.

„Nu excludem posibilitatea ca Federația Rusă să folosească la un moment dat teritoriul Belarusului, forțele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei. Prin urmare, suntem pregătiți”, a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Frontierei din Ucraina, potrivit Reuters.

El a precizat că granița cu Belarus a fost întărită de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie. De altfel, Rusia a lansat invazia după ce a desfășurat exerciții comune cu Belarus, care i-au permis să deplaseze mai multe forțe mai aproape de granița cu Ucraina.

Zonele din Ucraina adiacente Belarusului au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei, dar atacurile rusești se concentrează acum asupra regiunilor din estul și sud-estul Ucrainei.

Demchenko a declarat că Ucraina și-a întărit, de asemenea, granița cu regiunea transnistreană, susținută de Rusia, unde tensiunile au crescut de când autoritățile locale au declarat că a fost supusă unei serii de atacuri.

Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Transnistria și au condamnat ceea ce a spus că sunt încercări rusești de a atrage regiunea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea și a declarat că urmărește îndeaproape evenimentele din Transnistria.

Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat miercuri că Washingtonul nu are nicio dovadă că Moscova ar vrea să extindă războiul în Moldova.

09:54 5.5.2022

BBC: Mii de copii cu dizabilități abandonați în instituțiile ucrainene

Informațiile furnizate de autoritățile ucrainene arată că aproape 6.000 de orfani au fost evacuați din zona de război. Potrivit legislației ucrainene, aceștia nu pot fi adoptați în timpul războiului.
Informațiile furnizate de autoritățile ucrainene arată că aproape 6.000 de orfani au fost evacuați din zona de război. Potrivit legislației ucrainene, aceștia nu pot fi adoptați în timpul războiului.

BBC relatează joi dimineață despre mii de copii ucraineni cu handicap care au fost uitați și abandonați în centre care nu le pot oferi îngrijirea necesară.

Organizația pentru drepturile omului Disability Rights International a efectuat o investigație și a descoperit copii cu dizabilități grave legați de paturi.

BBC a publicat imaginile cu copiii cu dizabilități aflați într-un centru din estul țării și care au fost abandonați de îngrijitorii lor care au fugit în țările vecine.

09:31 5.5.2022

Armata ucraineană spune că a recâștigat controlul asupra așezărilor de lângă Herson

Ucraina a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Nikolaev și Herson din sudul țării, au declarat oficiali militari citați de The Guardian.

Forțele rusești „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița dintre regiunile Nikolaev și Herson”, se arată în cel mai recent raport de informații al Statului Major al forțelor armate ucrainene.

Forțele rusești au luptat intens în regiunea sudică Herson, încercând să creeze o punte terestră între peninsula Crimeea și estul regiunii Donbas.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG