Linkuri accesibilitate

Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters
Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters

Războiul lui Putin în Ucraina | ONU trimite un nou convoi de salvare la Azovstal. Putin își cere scuze pentru declarațiile lui Lavrov

Lupte „sângeroase” au loc în Azovstal, după ce trupele rusești au luat cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. 300 de persoane neînarmate s-ar afla încă acolo: femei, bătrâni și circa 30 de copii. Rusia a anunțat focului pe timp de zi, până sâmbătă.

Un nou convoi al ONU se îndreaptă către Azovstal, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths. La Azovstal au rămas captivi în continuare 300 de civili, majoritatea femei, bătrâni și copii, supuși atacurilor permanente ale forțelor ruse, în ciuda promisiunii Kremlinului de încetare a focului până sâmbătă.

Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit premierului israelian, Naftali Bennett.

Schimbare în relația Germania - Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după ce guvernul german a anunțat că va trimite armament greu în Ucraina.

88% dintre europeni sunt de acord să primească în statele UE refugiați ucraineni care fug din calea războiului.

Schimbare în relația Israel - Ucraina. Comentariile recente ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov au apropiat Israelul de Ucraina, care a promis Kievului susținere, vigilență împotriva Rusiei ca să nu poată ocoli sancțiunile și ajutor pentru reconstruirea Ucrainei.

00:04 6.5.2022

 Marea Britanie impune sancțiuni companiei siderurgice Evraz, la care Abramovici este acționar

Guvernul Marii Britanii a aplicat sancțiuni împotriva companiei Evraz, multinaționala producătoare de oțel deținută în parte de miliardarul Roman Abramovici, cândva printre cele mai mari companii din Marea Britanie.

Foreign Office a declarat joi că Evraz „operează în sectoare de importanță strategică pentru guvernul Rusiei” și că acțiunea va „înlătura și mai mult rezervele financiare ale lui Putin și va asedia economia și va sprijini rezistența continuă a Ucrainei”.

Sediul social al Evraz este în districtul Mayfair din Londra, dar are operațiuni vaste de minerit și producție de oțel în Rusia, cu peste 70.000 de angajați.

Marea Britanie și aliații, inclusiv SUA și UE, au folosit sancțiunile împotriva companiilor și oamenilor de afaceri ruși ca unul dintre principalele instrumente de răspuns la invazia Ucrainei.

Măsura împotriva Evraz este considerată a fi prima dată când un fost membru din Top 100 al Forbes a fost supus sancțiunilor. Compania a fost evaluată la peste 5 miliarde de lire sterline încă din ianuarie.

Acțiunile Evraz au fost suspendate de la tranzacționare la Bursa de la Londra în martie, după ce guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, care deține un pachet de 29% din acțiunile companiei. Consiliul său a demisionat, de asemenea, după sancțiunile împotriva lui Abramovici.

23:12 5.5.2022

Procurorii generali ai SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia, Canada și Ucraina, uniți pentru investigarea crimelor de război

Procurorii generali din SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia și Canada au purtat discuții cu omologul lor ucrainean, Irina Venediktova, cu privire la investigarea crimelor de război, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Cei șase oficiali din justiție „au discutat despre eforturile lor coordonate de a trage la răspundere persoanele ale căror acțiuni criminale permit crime de război în Ucraina”, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.

„Angajamentul nostru de a colabora cu partenerii noștri internaționali, inclusiv cu procurorul general al Ucrainei, pentru a investiga și a urmări penal pe cei responsabili de atrocitățile din Ucraina rămâne ferm. Vom fi necruțători în eforturile noastre de a-i aduce în fața justiției pe cei care facilitează moartea și distrugerea la care asistăm în Ucraina”, a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland.

22:27 5.5.2022

Ministrul german de externe Annalena Baerbock va vizita Ucraina

Ministrul german de externe Annalena Baerbock va vizita Ucraina în scurt timp , după ce cele două țări au remediat o ruptură diplomatică din cauza refuzului Kievului de a-l primi pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele Frank-Walter Steinmeier (foto) să-l viziteze la Kiev, a anunțat biroul de presă al președintelui german, citat de AFP.

Zelenski a făcut invitația în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier mai devreme, în care „s-au clarificat iritările din trecut”, iar președintele german și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul” pentru Ucraina, a declarat o sursă din biroul președintelui.

Invitația vine la trei săptămâni după ce Steinmeier, un fost ministru de externe german, a fost respins de Kiev pe fondul criticilor pentru politica sa de ani de zile față de Rusia. El a recunoscut luna trecută că s-a oferit să viziteze Ucraina cu alți lideri ai UE, dar a spus că acest lucru „nu a fost dorit la Kiev”.

20:19 5.5.2022

ONU a trimis un nou convoi de evacuare a civililor de la Azovstal

Un nou convoi al Națiunilor Unite se îndreaptă către combinatul siderurgic Azovstal din orașul ucrainean Mariupol, pentru a încerca să evacueze civili, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths.

Convoiul vine după ce ONU și Crucea Roșie au declarat marți că 156 de civili au fost evacuați din tunelurile uzinei Azovstal, unde oficialii ucraineni spun că luptele „sângeroase” continuă.

Civilii, evacuați după două luni de asediu, au ajuns în orașul Zaporojie, controlat de ucraineni. A fost prima evacuare civilă finalizată din Azovstal, unde soldații și civilii ucraineni sunt sub asediul forțelor rusești de câteva săptămâni.

„Astăzi, în timp ce vorbim, un convoi încearcă să ajungă la Azovstal până mâine dimineață, sperăm să-i poată lua pe acei civili care rămân în acel iad sumbru... și să-i ducă înapoi în siguranță”, a spus​ Griffiths la o conferință a donatorilor, la Varșovia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG