Linkuri accesibilitate

Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters
Combinatul Azovstal, în subteranele căruia sunt încă 200-300 de civili este bombardat întruna de forțele ruse, în ciuda promisiunilor Kremlinului că va înceta focul pe timpul zilei, până sâmbătă - Imagine din bombardamentul de joi, ziua - foto Reuters

Războiul lui Putin în Ucraina | ONU trimite un nou convoi de salvare la Azovstal. Putin își cere scuze pentru declarațiile lui Lavrov

Lupte „sângeroase” au loc în Azovstal, după ce trupele rusești au luat cu asalt combinatul siderurgic din Mariupol. 300 de persoane neînarmate s-ar afla încă acolo: femei, bătrâni și circa 30 de copii. Rusia a anunțat focului pe timp de zi, până sâmbătă.

Un nou convoi al ONU se îndreaptă către Azovstal, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths. La Azovstal au rămas captivi în continuare 300 de civili, majoritatea femei, bătrâni și copii, supuși atacurilor permanente ale forțelor ruse, în ciuda promisiunii Kremlinului de încetare a focului până sâmbătă.

Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit premierului israelian, Naftali Bennett.

Schimbare în relația Germania - Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat la Kiev pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după ce guvernul german a anunțat că va trimite armament greu în Ucraina.

88% dintre europeni sunt de acord să primească în statele UE refugiați ucraineni care fug din calea războiului.

Schimbare în relația Israel - Ucraina. Comentariile recente ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov au apropiat Israelul de Ucraina, care a promis Kievului susținere, vigilență împotriva Rusiei ca să nu poată ocoli sancțiunile și ajutor pentru reconstruirea Ucrainei.

07:51 5.5.2022

Armistițiu prelungit la Mariupol

Un copil este evacuat din uzina siderurgică Azovstal, după aproape două luni de asediu rusesc asupra orașului. Captură dintr-un video difuzat pe 1 mai 2022.
Un copil este evacuat din uzina siderurgică Azovstal, după aproape două luni de asediu rusesc asupra orașului. Captură dintr-un video difuzat pe 1 mai 2022.

Civili, inclusiv femei și copii, sunt încă blocați în orașul ucrainean Mariupol, aflat sub asediu, și este nevoie de o încetare a focului prelungită pentru a asigura evacuarea lor, în timp ce Rusia își continuă asaltul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

ONU și Crucea Roșie au evacuat sute de persoane din Mariupol și din alte zone în această săptămână. Dar aproximativ 200 de civili, precum și luptători ucraineni, sunt încă ascunși într-o rețea de buncăre subterane din uzina siderurgică Azovstal, spun oficialii ucraineni.

Rusia a promis că va întrerupe activitatea militară la Azovstal în timpul zilei de joi și în următoarele două zile pentru a permite civililor să iasă.

De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol.

„Va fi nevoie de timp pur și simplu pentru a scoate oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie să se facă manual”, a declarat președintele ucrainean.

07:53 5.5.2022

Un elicopter rusesc a intrat în spațiul aerian al Finlandei

Un elicopter al armatei ruse a încălcat miercuri spațiul aerian al Finlandei, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, în contextul în care această țară se pregătește de o posibilă aderare la NATO.

„Tipul de aeronavă este un elicopter Mi-17, iar adâncimea presupusei încălcări este de aproximativ patru-cinci kilometri”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

Incidentul a avut loc miercuri dimineață.

Aceasta este a doua încălcare a spațiului aerian în acest an, după un alt eveniment în aprilie, ambele survenite în urma războiului din Ucraina.

Un avion de transport civil aparținând armatei ruse a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian finlandez pe 8 aprilie.

Experții au avertizat că Finlanda și Suedia vor fi probabil supuse unor acte de interferență rusească în contextul în care se gândesc să adere la NATO.

07:58 5.5.2022

Un jurnalist ucrainean înrolat a fost ucis în război

Un jurnalist ucrainean care s-a înrolat pentru a lupta împotriva invaziei ruse a fost ucis în afara orașului Izium din nord-estul țării, a declarat joi Volodimir Zelenski.

Oleksandr Makhov, în vârstă de 36 de ani, era cunoscut pentru relatările grafice din zonele de conflict, dar a realizat și reportaje din Antarctica. El a luptat și 2014, împotriva insurecțiilor separatiste din estul Ucrainei.

„Patriotic și sincer, și întotdeauna fără vanitate. Și a fost întotdeauna printre cei mai curajoși, printre cei din prima linie”, a declarat Zelenski, potrivit The Guardian.

„Din prima zi a războiului de mare amploare, el a fost în prima linie a frontului. Voluntar. Veteran al ATO. Războinic al brigăzii 95 de asalt”, a mai spus președintele ucrainean.

08:09 5.5.2022

Rusia a simulat lansarea unor tiruri de rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad

Imagine de arhivă cu lansarea unei rachete de croazieră a sistemului de rachete tactice Iskander, difuzată de Ministerul rus al Apărării pe 19 februarie 2022.
Imagine de arhivă cu lansarea unei rachete de croazieră a sistemului de rachete tactice Iskander, difuzată de Ministerul rus al Apărării pe 19 februarie 2022.

Moscova a anunțat miercuri că armata sa a simulat lansarea unor tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava Kaliningrad, relatează Agerpres citând AFP.

Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme cu rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

De asemenea, cei peste 100 de militari au exersat și „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.

Anunțul a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina.

Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG