Die Welt: Germania va trimite Ucrainei 7 obuziere autopropulsate
Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000, răspunzând astfel dorințelor explicite ale Kievului de a primi sprijin material sub forma unor sisteme de arme autopropulsate care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri, relatează ziarul Die Welt.
Livrarea obuzierelor blindate, despre care Bild a relatat că se află în prezent în reparații și că nu vor fi gata de livrare până la sfârșitul lunii iunie, se crede că este o decizie politică ce contravine sfatului armatei germane, care a declarat că are nevoie de aceste vehicule armate pentru propriile nevoi.
Doar 40 din cele 119 obuziere Panzerhaubitze 2000 din arsenalul Bundeswehr sunt în prezent pregătite pentru utilizare, potrivit Die Welt.
Liderii transnistreni acuză noi provocări din partea Ucrainei
Agenția rusă de știri RIA, preluată de The Guardian, relatează despre regiunea separatistă Transnistria, care a afirmat la începutul acestei săptămâni că a dejucat un atac cu drone despre care spune că a avut originea în Ucraina.
„Codul roșu crescut de amenințare teroristă rămâne. Am reușit să neutralizăm drona care a zburat cu explozibili în direcția centrului de radio și televiziune Mayak. Am redus la minimum această amenințare, dar pericolul de atacuri teroriste rămâne în continuare”, a declarat autoproclamatul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.
„Drona care a fost neutralizată, am reușit să urmărim mișcările acesteia și totul sugerează că a fost lansată de pe teritoriul Ucrainei, de la șase kilometri de granița cu Transnistria”, a adăugat acesta.
Rusia susține că peste noapte a ucis 600 de luptători ucraineni
Rusia a declarat în joi dimineață că artileria sa a lovit mai multe poziții și bastioane ucrainene în cursul nopții, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters precizând că nu a putut verifica informația din surse independente.
Ministerul Apărării a mai spus că rachetele sale au distrus echipamente de aviație de pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală ucraineană Kirovohrad și un mare depozit de muniție din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei.
De ce a început Belarusul exerciții militare neanunțate?
Este posibil ca Rusia să încerce să crească amenințarea reprezentată de mișcările de trupe din Belarus, care desfășoară în prezent exerciții militare sezoniere, în încercarea de a menține forțele ucrainene concentrate în nord, distragându-le astfel atenția de la bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat joi dimineață Ministerul britanic al Apărării.
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că armata sa a început miercuri exerciții la scară largă pentru a-și testa pregătirea de luptă și că acestea nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi.
Ucraina a anunțat însă că va fi pregătită, dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura efortului de război al Rusiei.
„Nu excludem posibilitatea ca Federația Rusă să folosească la un moment dat teritoriul Belarusului, forțele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei. Prin urmare, suntem pregătiți”, a declarat Andrii Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Frontierei din Ucraina, potrivit Reuters.
El a precizat că granița cu Belarus a fost întărită de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie. De altfel, Rusia a lansat invazia după ce a desfășurat exerciții comune cu Belarus, care i-au permis să deplaseze mai multe forțe mai aproape de granița cu Ucraina.
Zonele din Ucraina adiacente Belarusului au fost atacate de Rusia în etapa inițială a invaziei, dar atacurile rusești se concentrează acum asupra regiunilor din estul și sud-estul Ucrainei.
Demchenko a declarat că Ucraina și-a întărit, de asemenea, granița cu regiunea transnistreană, susținută de Rusia, unde tensiunile au crescut de când autoritățile locale au declarat că a fost supusă unei serii de atacuri.
Oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Transnistria și au condamnat ceea ce a spus că sunt încercări rusești de a atrage regiunea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea și a declarat că urmărește îndeaproape evenimentele din Transnistria.
Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a declarat miercuri că Washingtonul nu are nicio dovadă că Moscova ar vrea să extindă războiul în Moldova.