Principalele informații ale zilei, pe scurt, până la această oră
- Alte 344 de persoane au fost salvate din orașul asediat Mariupol, în cadrul unei a doua operațiuni de evacuare, a confirmat Volodimir Zelenski.
- Rusia a declarat că va înceta focul timp de trei zile, între orele 8:00 și 18:00, începând de joi la uzina Azovstal.
- Însă Ucraina a susținut că Rusia și-a reluat ofensiva pentru preluarea controlul asupra combinatului siderurgic.
- Rusia a declarat că artileria sa a lovit peste noapte mai multe poziții și bastioane ucrainene, ucigând 600 de luptători.
- Armata ucraineană afirmă că a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Nikolaev și Herson din sudul țării.
- Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în războiul din Ucraina, scrie New York Times.
- De asemenea, Washingtonul ar fi furnizat Ucrainei detalii despre mișcările preconizate ale trupelor rusești.
- Aproape 200.000 de copii din regiunile separatiste autoproclamate ale Ucrainei - Donețk și Luhansk - au ajuns până acum în Rusia de la începutul conflictului.
- Ucraina a acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării.
- Moscova a declarat că forțele sale au simulat miercuri lovituri cu rachete cu capacitate nucleară în enclava Kaliningrad.
- Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate autopropulsate Panzerhaubitze 2000. Acestea pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.
Charles Michel: Bunurile rușilor vizate de sancțiuni ar trebui vândute pentru refacerea Ucrainei
Uniunea Europeană ar trebui să confiște și să vândă activele rusești pe care le-a confiscat prin sancțiuni și să folosească veniturile pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat agenției de știri Interfax-Ucraina.
„Sunt absolut convins că acest lucru este extrem de important nu doar pentru a îngheța activele, ci și pentru a face posibilă confiscarea lor, pentru a le pune la dispoziție pentru reconstrucția țării (Ucraina)”, a spus oficialul.
„După părerea mea, este o chestiune de corectitudine, nu doar ideea de a îngheța activele, ci și confiscarea pentru a pune acești bani la dispoziția autorităților ucrainene, pentru încrederea acordată și pentru toate aceste obiective pe care le-am menționat, în special pentru reconstrucția țării, este o chestiune de corectitudine, o chestiune de justiție”, a completat Charles Michel.
El a recunoscut însă că o confiscare a activelor persoanelor sancționate „nu este atât de simplă” și ar fi „un proces dificil și lung”.
Luna trecută, UE a declarat că a înghețat active în valoare de 30 de miliarde de euro legate de persoane din Rusia și Belarus aflate pe lista neagră, scrie The Guardian.
Președintele american Joe Biden a propus săptămâna trecută ca activele confiscate ale oligarhilor să fie vândute pentru a „remedia răul cauzat de Rusia și pentru a ajuta la construirea Ucrainei”.
Grupurile de apărare a drepturilor au avertizat că orice legislație în acest sens ar putea încălca garanțiile unui proces echitabil.
Rusia acuză Vestul că prin furnizarea de arme împiedică un „sfârșit rapid” al „operațiunii speciale”
Kremlinul a acuzat Occidentul că a împiedicat un „sfârșit rapid” al campaniei militare a Rusiei în Ucraina, furnizând arme și informații Kievului.
Răspunsul Moscovei a venit în contextul raportului publicat de The New York Times, care arată că forțele ucrainene au ucis mai mulți generali ruși în baza informațiilor furnizate de serviciilor de spionaj americane.
„Armata noastră știe foarte bine că Statele Unite, Marea Britanie și NATO în ansamblu transmit în mod constant informații și alți parametri forțelor armate ucrainene. Împreună cu fluxul de arme pe care aceste țări îl trimit în Ucraina, toate acestea sunt acțiuni care nu contribuie la finalizarea rapidă a operațiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Guardian.
Acesta a ținut să precizeze că, în ciuda acestor fapte, Rusia nu va fi împiedicată să-și atingă obiectivele militare în Ucraina.
Întrebat ce măsuri ar putea lua Rusia ca răspuns, Peskov a spus: „Bineînțeles, armata rusă face tot ce este necesar în această situație”.
Șase morți și 25 de răniți în bombardamentele rusești din ultimele ore
Autoritățile locale din mai multe zone ale Ucrainei au anunțat joi moartea a cel puțin șase civili și rănirea altor câteva zeci, relatează Kyiv Independent.
Guvernatorul regional Serhii Haidai a anunțat că forțele rusești au atacat de 24 de ori zonele rezidențiale din regiunea Luhansk, pe 4 mai, în urma cărora au murit cinci localnici.
În regiunea Zaporojie, bombardarea unei clădiri rezidențiale din orașul Polohî s-a soldat cu uciderea unei femei, potrivit administrației militare regională.
Iar în orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk, loviturile aeriene rusești asupra mai multor zone rezidențiale a dus la rănirea a cel puțin 25 de persoane, iar șase dintre acestea având nevoie de spitalizare.
Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a precizat că bombardamentele armatei ruse au avariat cel puțin trei blocuri, o școală și o grădiniță.