Bulgaria și Israel își îndeamnă cetățenii să părăsească Republica Moldova și Transnistria
Bulgaria și Israelul și-au modificat joi recomandările de vizitare a Republicii Moldova și a regiunii transnistrene ocupate de Rusia, scrie Kyiv Independent.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a spus că măsura „face parte din protocolul de siguranță” al Bulgariei, ca urmare a incidentelor recente din Transnistria, transmite Hotnews.
Anterior, SUA, Germania, Franța și Canada le-au recomandat cetățenilor lor să părăsească Moldova din cauza „deteriorării situației de securitate” din Transnistria.
Aflat joi la Kiev, premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat că Ucraina a cerut țării sale să repare o parte din vehiculele militare grele distruse în războiul de apărare împotriva Rusiei, relatează Reuters.
De asemenea, Kiril Petkov efectuează vineri o vizită de lucru în România. La 11:30 urmează să fie primit la Palatul Victoria de prim-ministrul Nicolae Ciucă, întâlnire la care participă și comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. După-amiază, premierul Bulgariei va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
UE: Plata gazelor în ruble reprezintă o „încălcare” a sancțiunilor
UE consideră că plata în ruble pentru gazul rusesc ar însemna o interacțiune cu banca centrală a Rusiei în tranzacții, fiind astfel o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, relatează Financial Times.
Avertismentul, care este mai clar decât orientările anterioare ale Bruxelles-ului, vine după ce mai multe companii europene au indicat că se vor conforma unui decret din 31 martie al președintelui Vladimir Putin de a introduce un sistem cu două niveluri pentru plata gazelor.
Noul sistem presupune deschiderea de conturi în ruble și euro la Gazprombank din Rusia. În cadrul acordurilor de plată existente, majoritatea companiilor europene plăteau în euro în conturile Gazprombank din Luxemburg.
Cotidianul britanic a relatat joi că distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia plănuiesc să se conformeze cererilor Rusiei.
Republica Moldova se confruntă cu un „moment periculos”
Moldova se confruntă cu „un nou moment foarte periculos”, a declarat Nicu Popescu, vicepremierul țării, care a avertizat că forțe anonime încearcă să alimenteze tensiunile după o serie de explozii în regiunea separatistă Transnistria.
Nicu Popescu a declarat că guvernul său a constatat „o deteriorare periculoasă a situației” în ultimele zile, după atacurile cu grenade asupra „ministerului securității” din regiunea separatistă Transnistria, luni. Atacurile cu grenade propulsate de rachete au reprezentat „un nou moment foarte periculos în istoria regiunii noastre”, a declarat el, adăugând că instituțiile Republicii Moldova au fost puse în alertă maximă ca răspuns.
Temerile cresc că Moldova și Transnistria ar putea fi atrase în conflictul din Ucraina. Regiunea predominant rusofonă Transnistria din estul Moldovei este controlată de separatiștii pro-ruși din 1992, după un scurt război în care Moscova a intervenit de partea rebelilor.
The Guardian notează că, săptămâna trecută, un comandant rus de rang înalt a declarat că obținerea controlului asupra sudului Ucrainei ar ajuta Rusia să se conecteze cu Transnistria, care are o graniță de 453 km cu Ucraina. Apoi, luni au avut loc o serie de explozii misterioase care au vizat „ministerul securității de stat” din Transnistria, un turn de radio și o unitate militară.
NATO spune că poate susține ani de zile Kievul în războiul împotriva Rusiei
NATO este pregătită să mențină sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei timp de mai mulți ani, inclusiv să ajute Kievul să treacă de la armele din epoca sovietică la arme și sisteme occidentale moderne, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg.
El a vorbit după ce Kremlinul a avertizat că livrările de arme occidentale către Ucraina, inclusiv arme grele, reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european „și provoacă instabilitate”, transmite Reuters.
„Trebuie să fim pregătiți pe termen lung. Există inclusiv posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani de zile”, a declarat Stoltenberg la un summit al tinerilor la Bruxelles.
Șeful NATO a declarat că Occidentul va continua să exercite presiuni maxime asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei din Ucraina - pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” - prin sancțiuni și ajutor economic, dar și militar pentru Kiev.
„Aliații NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp și, de asemenea, să ajute Ucraina să tranziteze, să treacă de la vechiul echipament din epoca sovietică la arme și sisteme mai moderne, la standarde NATO, care vor necesita, de asemenea, mai multă pregătire”, a declarat Stoltenberg.
Majoritatea armelor grele pe care țările NATO le-au trimis până acum Ucrainei sunt arme de fabricație sovietică aflate încă în stocurile statelor est-europene membre NATO, dar Statele Unite și alți aliați au început să furnizeze Kievului obuziere occidentale.