Ucraina anunță o operațiune de evacuare a civililor din uzina Azovstal
Ucraina speră să evacueze vineri civilii care s-au refugiat în oțelăria Azovstal împreună cu ultimii luptători care apără orașul Mariupol.
„O operațiune este planificată astăzi pentru a scoate civilii din uzină”, a declarat biroul președintelui Volodimir Zelenski, fără a da detalii.
Au existat anunțuri regulate atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei, potrivit cărora vor fi create coridoare umanitare, dar până acum niciunul nu a fost dus până la capăt. Rusia nu a comentat imediat comentariile președinției ucrainene.
„Depindem de bunăvoința tuturor părților și suntem împreună în această situație”, a declarat vineri dimineață coordonatorul de criză al Națiunilor Unite, Amin Awad, pentru Reuters.
Ucraina deplasează trupe în apropiere de Transnistria
Armata ucraineană a anunțat joi că a mutat mai multe trupe în apropiere de Transnistria, ca răspuns la tensiunile tot mai mari din zonă, scrie NYT.
„Am întărit protecția frontierei de stat cu așa-numita Transnistria, unde continuă provocările rusești pentru a crea anumite centre de tensiune pentru regiunea Odesa”, a anunțat Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa.
Bombardamentele din Kiev au ucis cel puțin o persoană
Cel puțin o persoană a fost ucisă de atacul cu rachete rusești din Kiev, care a avut loc joi seară.
Primarul Vitali Kliciko a anunțat vineri dimineață că o persoană a fost găsită moartă sub dărâmăturile unui bloc lovit de un atac cu rachete rusești, anunță Kyiv Independent.
Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul de „înaltă precizie”, dar susține că a distrus instalațiile de producție ale unei uzine de rachete spațiale din capitala ucraineană.
Bulgaria promite sprijin militar Ucrainei, după ce Rusia i-a tăiat gazul
Principala alianță de guvernământ din Bulgaria răspunde la întreruperea gazului rusesc prin furnizarea de ajutor militar Ucrainei, a anunțat premierul Kiril Petkov, aflat în vizită la Kiev: „Ar fi inuman să rămânem neimplicați”, transmite RFE/RL.
Votul în parlamentul bulgar ar urma să fie organizat la începutul lunii mai, iar acest lucru ar apropia răspunsul Bulgariei de cel al majorității țărilor NATO și UE față de invazia Rusiei în Ucraina.
Acest răspuns contravine însă celui dat de președintele bulgar Rumen Radev, care a sugerat că înarmarea uneia dintre părți nu face decât să prelungească luptele.
„Retorica pe care o auzim de câteva luni este: "Nu acordați ajutor militar Ucrainei pentru ca pacea să vină mai repede". Dacă acesta este prețul păcii, dacă statul rus continuă să [atace] și nimeni nu are posibilitatea de a se apăra, atunci ne dorim această pace?”, a argumentat Petkov, aflat în capitala ucraineană alături de Volodimir Zelenski.