Linkuri accesibilitate

Una din victimele execuțiilor rusești ridicată cu o macara dintr-o groapă comună pentru identificare - Bucea, 10 aprilie 2022 - AP Photo/Rodrigo Abd
Una din victimele execuțiilor rusești ridicată cu o macara dintr-o groapă comună pentru identificare - Bucea, 10 aprilie 2022 - AP Photo/Rodrigo Abd

Războiul lui Putin în Ucraina | Anchetatorii britanici strâng dovezi ale crimelor armatei ruse. Sportivă de performanță, ucisă la Mariupol

O jurnalistă de la Radio Europa Liberă a murit în atacurile „de înaltă precizie” rusești asupra capitalei ucrainene, de joi seară, în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Kiev.

Sumarul evenimentelor:

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat vineri pe președintele rus Vladimir Putin de depravare și brutalitate în invazia sa de două luni în Ucraina. „Este brutalitatea cea mai rece și cea mai depravată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului american, John Kirby. Momentul a fost unul unic în istoria comunicării contraamiraului în rezervă Kirby cu presa. Cunoscut ca un tip subtil și reținut, care depășește cu umor fin situațiile delicate, Kirby și-a stăpânit cu greu emoțiile atunci când a vorbit de atrocitățile comandate de Putin în Ucraina asupra copiilor, civililor, gravidelor, a ființelor nevinovate și fără vreo legătură cu planurile de război ale liderului de la Kremlin.

Pe de altă parte, SUA nu cred că amenințarea Rusiei cu arme nucleare, în ciuda recentei escaladări a retoricii Moscovei pe subiect, reprezintă un pericol real, a declarat un înalt oficial american al apărării.

De altfel, SUA au început deja antrenarea militarilor ucraineni în baze ale SUA din afara Ucrainei, a anunțat același john Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Consecventă cu declarațiilor oficialilor săi, Marea Britanie a anunțat că va trimite anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război, inclusiv ale violenței sexuale, a declarat ministrul de externe, Liz Truss.

Vladimir Putin a făcut o greșeală de calcul strategică în lansarea invaziei Ucrainei, iar consilierilor săi „le este frică să-i spună adevărul” despre amploarea erorii sale, a declarat șeful spionajului britanic, Sir Jeremy Fleming, într-un discurs susținut joi în Australia.

Alina Peregudova, o sportivă ucraineană de 14 ani, care a câștigat medalii de aur la campionatele naționale de haltere din Ucraina, a fost ucisă de bombardamentele rusești la Mariupol alături de mama sa.

După îndelungi eforturi și contradicții pe subiect, țările Uniunii Europene ar putea să aprobe un embargo treptat asupra petrolului rusesc încă de săptămâna viitoare, scrie The New York Times.

Moderatorii Facebook au cerut companiei să le permită să intervină împotriva celor care susțin atrocitățile armatei ruse în Ucraina.

Rusia a atacat Kievul cu două rachete de croazieră, joi seară, în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, vizita capitala ucraineană.

După ce Guterres a vizitat locul masacrelor și gropilor comune de la periferia orașului și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, șeful ONU a recunoscut: „Permiteți-mi să fiu foarte clar. Consiliul de Securitate nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putere pentru a preveni și a pune capăt acestui război”.

Rusia a declarat că forțele sale au distrus instalațiile de producție ale unei uzine de rachete spațiale din Kiev cu rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune.

Ministerul rus al Apărării a postat o înregistrare care arată rachetele lansate de un submarin al flotei din Marea Neagră.

O persoană a murit în urma atacului: Vira Hirich, jurnalistă RFE/RL. Corpul neînsuflețit al colegei noastre fost găsit vineri dimineață, printre ruinele blocului în care locuia.

Ucraina speră să evacueze civilii care sunt blocați în oțelăria Azovstal cu ultimii luptători care apără orașul Mariupol din sudul țării.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică investighează un raport potrivit căruia o rachetă ar fi zburat direct deasupra unei centrale nucleare, adăugând că ar fi „extrem de grav” dacă ar fi adevărat.

Președintele Joe Biden a cerut un pachet de 33 de miliarde de dolari ca ajutor militar și economic pentru Ucraina, mai mult decât dublu față de ajutorul acordat până acum.

Marea Britanie va trimite 8.000 de soldați în Europa de Est în cadrul unor exerciții extinse pentru a combate agresiunea rusă, într-una dintre cele mai mari desfășurări de la Războiul Rece încoace.

De asemenea, Marea Britanie trimite experți pentru a ajuta Ucraina la colectarea de probe și la urmărirea penală a crimelor de război, o echipă urmând să ajungă la începutul lunii mai.

10:08 29.4.2022

Ucraina denunță atacurile „barbarice” asupra Kievului

„Mulțumim președintelui SUA și poporului american pentru leadership-ul în sprijinirea Ucrainei în lupta noastră împotriva agresiunii rusești. Apărăm valori comune - democrație și libertate. Apreciem ajutorul SUA. Astăzi este nevoie de el mai mult ca niciodată!”, a scris Volodimir Zelenski, vineri dimineață, pe Twitter, după ce Joe Biden a cerut un pachet de 33 de miliarde de dolari de ajutor militar și economic pentru Ucraina, suma fiind mai mult decât dublă față de asistența oferită până acum.

De asemenea, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o lege care ar simplifica un program de împrumut în stilul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a oferi mai rapid ajutor militar Ucrainei. Măsura ar actualiza legislația promulgată de Franklin Roosevelt în 1941 pentru a ajuta aliații să lupte împotriva Germaniei naziste.

Iar după atacul cu rachete de croazieră de joi seară din Kiev, autoritățile ucrainene au atras atenția asupra momentului în care au avut loc bombardamentele: în timpul vizitei șefului ONU în Ucraina și la o zi după ce Antonio Guterres s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova.

„Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale. Despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Prin urmare, este nevoie de un răspuns puternic”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

La rândul său, ministrul de externe Dmitro Kuleba a denunțat atacul ca fiind un „act atroce de barbarie” care a demonstrat „atitudinea Rusiei față de Ucraina, Europa și lume”.

09:59 29.4.2022

OSCE va înceta misiunea de monitorizare din Ucraina după opt ani

Mașini ale OSCE la punctul de control Stanitsia Luhanska, 22 noiembrie 2021.
Mașini ale OSCE la punctul de control Stanitsia Luhanska, 22 noiembrie 2021.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care menține de ani de zile o misiune de observare și monitorizare în estul Ucrainei, a anunțat joi că va trebui să pună capăt acestei misiuni de lungă durată.

Moscova - unul dintre membrii grupului - s-a opus prin veto unei prelungiri a misiunii.

„Nu este o decizie ușor de luat... dar poziția Federației Ruse nu ne-a lăsat altă opțiune decât să luăm măsuri pentru a închide misiunea”, a declarat președintele OSCE și ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau.

„Misiunea a jucat un rol crucial în furnizarea de informații obiective pe teren, în facilitarea încetării focului și în eforturile de a atenua efectele conflictului asupra populației civile”, a completat el, citat de BBC.

Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina a fost desfășurată încă din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, fiind singura organizație internațională care a urmărit direct conflictul.

09:43 29.4.2022

Site-uri guvernamentale din România, atacate cibernetic

Mai multe site-uri guvernamentale din România au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Printre acestea se numără site-urile Guvernului, al Ministerului Apărării, al Poliției de Frontieră și al Poliției Române.

Ministerul Apărării a confirmat atacul cibernetic, început la ora 4 dimineața. Accesul către site-ul Guvernului - gov.ro - a fost reluat.

08:55 29.4.2022

Soldații ruși ar fi fost aproape de capturarea lui Zelenski în primele ore ale invaziei

Președintele ucrainean a dezvăluit că forțele rusești au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Volodimir Zelenski a spus într-un amplu articol publicat de revista Time, după ce reporterul Simon Shuster a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, că trupele rusești au fost aproape de a-l găsi pe el și familia sa în timp ce încercau să cucerească districtul guvernamental în prima zi a conflictului.

După ce au început bombardamentele, el și soția sa, Olena, s-au dus să le spună fiicei de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească de fugă.

Armata ucraineană i-a spus lui Zelenski că echipe de atac rusești s-au parașutat în Kiev pentru a-i ucide sau captura pe el și familia sa. „Înainte de acea noapte, nu mai văzusem astfel de lucruri decât în filme”, a declarat Andrii Yermak, șeful statului major.

În jurul cartierului guvernamental au avut loc schimburi de focuri de armă la căderea nopții în prima zi de război, pe 24 februarie. Gărzile din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și pentru consilierii săi.

Unul dintre puținii oficiali care știau cum să folosească armele era Oleksii Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare din Ucraina. „A fost ca o casă de nebuni. Mitraliere pentru toată lumea”, a povestit el.

Trupele rusești au avut două încercări de a lua cu asalt complexul în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru, se mai arată în reportaj.

În noaptea următoare, după ce a refuzat ofertele unui mediu mai sigur - inclusiv o evacuare de către forțele americane și britanice care i-ar fi permis să înființeze un guvern în exil - Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj, devenit celebru acum, pe telefonul său.

În acel moment, Zelenski a declarat că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegi că lumea te privește. Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze un șef de stat”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG